(10.50 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vládní návrh projednal zahraniční výbor a rozpočtový výbor, jejichž usnesení byla rozdána jako tisky 1033/1 a 1033/2. Prosím nejprve zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Jana Svobodu, aby odůvodnil usnesení zahraničního výboru.

 

Poslanec Jan Svoboda: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Dámy a pánové, shodou okolností jsem se v tomto jednotlivém případě stal ekonomickým expertem, jenže můj úkol je mnohem lehčí, než byl včera úkol pana ministra Dostála.

Doufám, že se můžeme shodnout na tom, že tu gramatickou chybu - místo "dvojího" "dvojímu" zdanění, jak tady zmínil pan ministr, by to v tom názvu pak znělo česky správně.

Zahraniční výbor na své 49. schůzi přijal usnesení, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas se Smlouvou mezi Českou republikou a Marockým královstvím o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu, podepsanou v Rabatu dne 11. června 2001.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má zpravodaj rozpočtového výboru pan kolega Recman.

 

Poslanec Svatomír Recman: Pane místopředsedo, pane ministře, kolegyně a kolegové. Předloženou smlouvu rovněž projednal rozpočtový výbor na své 55. schůzi dne 10. ledna 2002. Úvodní slovo k této smlouvě přednesla náměstkyně ministra financí paní Yvona Legierská. Rozpočtový výbor po zpravodajské zprávě poslance a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně, aby s návrhem Smlouvy mezi Českou republikou a Marockým královstvím o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu, podepsané v Rabatu dne 11. června 2001, vyslovila souhlas. Zároveň zmocnil zpravodaje, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu. Předmětné usnesení rozpočtového výboru jste obdrželi v písemné podobě jako sněmovní tisk 1033/2. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Také děkuji a otevírám rozpravu do které se nikdo nehlásí. Rozpravu končím a přednesu návrh usnesení předložený zahraničním výborem:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se Smlouvou mezi Českou republikou a Marockým královstvím o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu, podepsanou v Rabatu dne 11. června 2001."

 

Zahájil jsem hlasování číslo 615. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 146 kolegyň a kolegů pro návrh 114, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem smlouvy byl vysloven souhlas.

 

Máme před sebou bod číslo

 

111.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Dohoda mezi Českou republikou a Thajským královstvím o předávání pachatelů
a o spolupráci při výkonu trestních rozsudků, podepsaná v Bangkoku dne 26. dubna 2000
/sněmovní tisk 1018/ - druhé čtení

 

Prosím, aby tento návrh odůvodnil ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jaroslav Bureš: Děkuji, pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci. Předpokládám, že tentokrát mohu více zaujmout vaši pozornost, protože smlouva mezi Českou republikou a Thajským královstvím je smlouvou, jejíž sjednávání bylo mimořádně obtížné a jejíž sjednání považuji za velký úspěch české diplomacie.

Návrh dohody si klade za cíl poskytnout odsouzeným možnost výkonu trestu ve státě, jehož jsou občany, tedy České republiky, případně Thajského království, a v prostředí, které z našeho hlediska lépe usnadní resocializaci odsouzených. Současná právní úprava českého trestního řádu neumožňuje předávat a přebírat odsouzené jinak než na základě vyhlášené mezinárodní smlouvy. Jak víte mezi oběma smluvními stranami takový smluvní dokument dosud neexistoval. Proto vláda ČR schválila návrh na sjednání dohody v dubnu roku 2000 a dohoda byla náměstky ministrů zahraničních věcí obou států podepsána téhož měsíce v Bangkoku.

Podstatou této dohody je, že na základě požadavku Thajského království se zachovává výlučná soudní pravomoc předávajícího státu ve vztahu k rozsudkům jeho soudů, ve vztahu k trestům, které tyto soudy uložily, a jakýchkoliv řízení přezkumu, úpravy nebo zrušení těchto rozsudků a trestů. Určuje dále, že pokračování výkonu trestu se bude řídit předpisy a postupy přijímajícího státu včetně těch, kterými se řídí podmínky výkonu trestu odnětí svobody a snížení jeho délky podmíněným propuštěním nebo prominutím trestu.

Potřebný souhlas předkládaného návrhu umožnilo nabytí novely trestního řádu, kterou Poslanecká sněmovna schválila a která nabyla účinnosti 1. ledna letošního roku a vytváří potřebný procedurální prostor pro naplnění této dohody. Proto věřím, že předkládaný návrh přijme Poslanecká sněmovna s pochopením a vysloví s ním souhlas.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Také já vám děkuji, pane ministře. Vládní návrh projednal zahraniční výbor, jehož usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1018/1.

Prosím pana poslance Jiřího Payna, aby návrh usnesení výboru odůvodnil.

 

Poslanec Jiří Payne: Děkuji pane místopředsedo. V zásadě jsem nakloněn sněmovně tuto smlouvu nedoporučit ke schválení. V právním státě by se neměly vytvářet právní normy, a tedy ani mezinárodní smlouvy, na míru pro konkrétní situace. Měl by se vytvářet právní řád, který platí pro každého, a také by smlouvy, zákony neměly platit retroaktivně. Jestliže v tomto případě přijímáme smlouvu, která má výrazně usnadnit život pašerákům drog, pak se domnívám, že to není v zájmu České republiky. Pašeráci drog odteďka se budou moci volně pohybovat v Asii, nebudou jim hrozit tak vysoké tresty, a ve své podstatě se domnívám, že tato smlouva směřuje proti naší politice, kterou se snažíme vyrovnávat s šířením drog v České republice.

Ta smlouva je proti zájmům České republiky.

Na omluvu lze uvést jedno jediné. Dva čeští občané jsou ve vězení, nutno říci právem ve vězení, a chceme-li jim pomoci, pak se nabízí přijmout tuto smlouvu. Oni se dostanou na naše území a pan prezident, který má ve zvyku udílet velkoryse osobní milosti, tak jim pravděpodobně udělí milost. Takže vlastně oni se, jakkoliv se snažili obohatit na obchodu s drogami, tak se z toho dostanou velmi snadno.

Já se domnívám, že ta smlouva není v zájmu českého národa, v zájmu České republiky. Ale nicméně s ohledem na tyto dva české občany navrhuji sněmovně, aby se smlouvou vyslovila souhlas. Ostatně stejné usnesení, doporučení vyslovit souhlas s touto smlouvou, přijal i zahraniční výbor.

Takže usnesení by znělo: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s Dohodou mezi Českou republikou a Thajským královstvím o předávání pachatelů a o spolupráci při výkonu trestních rozsudků, podepsanou v Bangkoku dne 26. dubna 2000.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Otevírám rozpravu a chci se zeptat pana poslance Severy, jestli chce vystoupit. Ano. Poté se přihlásil pan ministr spravedlnosti.

 

Poslanec Pavel Severa: Vážené dámy a pánové. Já se přiznám, že mě vystoupení pana kolegy Payna dost překvapilo, protože si nemyslím, že máme jiný názor na problém toho, že když někdo rozdává, prodává drogy, že by měl být nějak v milosti u soudní exekutivy, že by měl být nějakým způsobem vzat na milost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP