(11.40 hodin)
(pokračuje Buzková)

Prosím tedy, aby k přijetí dalšího usnesení bylo nastaveno nové kvorum. A současně prosím předsedy poslaneckých klubů, aby zajistili natolik velkou účast poslanců v této sněmovně, aby bylo možné tímto kvorem hlasovat.

Posečkáme několik minut, aby bylo možné, aby poslanci došli do Poslanecké sněmovny. Budeme hlasovat asi tak za tři minuty.

Prosím všechny přicházející poslankyně a poslance, aby se zaregistrovali svými kartami.

Avizované tři minuty uplynuly. Myslím, že poslanci měli dostatek prostoru dojít do Poslanecké sněmovny. Prosím tedy všechny došlé, aby se zaregistrovali svými hlasovacími kartami.

Poprosím pana zpravodaje Payna, aby přednesl návrh usnesení.

 

Poslanec Jiří Payne: Usnesení bude v souladu s vládním návrhem obsahovat výhradu tak, jak nám ji vláda navrhla. Přečtu plný text usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, myslím, že není třeba číst celý text.

 

Poslanec Jiří Payne: Myslím si, že je to nutné, protože ta výhrada musí být součástí toho, co sněmovna odhlasuje.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: To je samozřejmé, ale je to součástí sněmovního tisku.

 

Poslanec Jiří Payne: Mám pocit, že usnesení zahraničního výboru je formulováno jinak, než je to ve vládním návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Dobře. Čtěte prosím návrh usnesení.

 

Poslanec Jiří Payne: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s Úmluvou o právním postavení osob bez státní příslušnosti ze dne 28. září 1954 s tím, že Česká republika učiní při ukládání listiny o přístupu u generálního tajemníka Organizace spojených národů:

a) výhradu následujícího znění: Česká republika činí následující výhradu k čl. 27 Úmluvy o právním postavení osob bez státní příslušnosti ze dne 28. září 1954. "Průkaz totožnosti podle čl. 27 Úmluvy nebude vydáván pouze osobám bez státní příslušnosti, jimž byl povolen trvalý pobyt na území České republiky v souladu s jejími vnitrostátními právními předpisy."

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Promiňte, pane poslanče, aby zde nedošlo k omylu, protože tady shledávám první rozpor s textem. Říkal jste nebylo - nebude vydáván pouze osobám, je to tak? V textu je bude, takže prosím, aby zde nedošlo k omylu. To by byla poměrně zásadní záležitost. Návrh zní "bude", jak je v písemném textu.

 

Poslanec Jiří Payne: Ano. Omlouvám se. Usnesení dále pokračuje:

b) prohlášení následujícího znění: Česká republika činí následující prohlášení k čl. 23, 24 odst. 1 b) a 28 Úmluvy o právním postavení osob bez státní příslušnosti ze dne 28. září 1954.

"Čl. 23 Úmluvy bude aplikován v rozsahu, v jakém to umožňují vnitrostátní právní předpisy České republiky."

"Čl. 24 odst. 1 b) bude aplikován v rozsahu, v jakém to umožňují vnitrostátní právní předpisy České republiky."

"Cestovní doklad podle čl. 28 Úmluvy bude vydáván osobám bez státní příslušnosti, jimž byl povolen trvalý pobyt na území České republiky v souladu s jejími vnitrostátními a právními předpisy. Těmto osobám bude vydáván cizinecký pas, ve kterém bude uvedeno, že držitel je osobou bez státní příslušnosti ve smyslu Úmluvy z 28. září 1954."

To je celý text návrhu usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Mohu konstatovat, že tento text je v souladu s návrhem, jak je obsažen v usnesení zahraničního výboru.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 622, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 622 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 140 vyslovilo 103 a 17 bylo proti.

 

Slovo má předseda poslaneckého klubu sociální demokracie pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Paní předsedající, dámy a pánové, mám tentokrát již poslední návrh, který se týká programu této schůze Poslanecké sněmovny. Týká se bodu 178, kterým by mělo být vyhodnocení nasazení jednotek Armády České republiky v mezinárodních mírových operacích. Chtěl bych navrhnout vypuštění tohoto bodu programu z důvodu omluvené neúčasti ministra obrany na dnešním jednacím dnu Poslanecké sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: O tomto procedurálním návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 623, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 623 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 140 vyslovilo 85 a 26 bylo proti.

 

Slovo má místopředseda Poslanecké sněmovny Ivan Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, my jsme sice odsouhlasili stažení tohoto bodu, nicméně bych chtěl vaším prostřednictvím požádat předsedu vlády, aby dohlédl na to, aby členové vlády byli skutečně přítomni jednání Poslanecké sněmovny, aby kvůli jejich individuálnímu programu nemusela Poslanecká sněmovna - tedy 200 poslankyň a poslanců - přizpůsobovat své jednání. Považuji toto ze strany pana ministra Tvrdíka za nekorektní, neférové a řekl bych téměř projev neslušnosti a pohrdání Poslaneckou sněmovnou. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane místopředsedo, já to panu premiérovi takto vyřídím.

 

Dalším bodem je bod 115 schváleného pořadu schůze. Nikoliv bod 115 schváleného pořadu schůze, ale bod 172 schváleného pořadu schůze, kterým je

 

172.
Návrh Pravidel hospodaření poslaneckých klubů pro rok 2002

 

Podle § 78 odst. 2 našeho jednacího řádu ho předkládá organizační výbor Poslanecké sněmovně ke schválení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP