(14.40 hodin)
(pokračuje Klaus)

Nezbude, než abyste třeba příští týden v úterý při zahájení druhého týdne vystoupil s tímto návrhem. Teprve pak o něm můžeme diskutovat.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Já bych, pane předsedo, tedy v této chvíli poprosil o to, aby jednotlivé poslanecké kluby počítaly s tím, že s tímto návrhem příští týden vystoupím, a doufám, že se nedostaneme do pozice, že někdo z klubů využije možnosti zablokovat tento bod, protože by to byla škoda nejen pro Českou republiku, ale i pro bezpečnostní prostředí v celé Evropě. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji a doufám, že vás kluby slyšely v této věci.

Pan poslanec Mareš.

 

Poslanec Petr Mareš: Pane předsedo, pánové ministři, vážené kolegyně, vážení kolegové, můj návrh směřuje k zkrácení programu této schůze. Navrhuji vypustit body 22, což je školský zákon, tisk 1150, a bod 23, tj. poslanecká novela zákona o státní správě a samosprávně ve školství, tisk 947.

Návrh školského zákona projednával příslušný výbor, tedy výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, a projednávání tohoto zákona přerušil s tím, že se k němu vrátí 3. a 4. dubna. Druhý z bodů, který navrhuji vypustit, tj. bod 23, jak si všichni jistě pamatujeme, byl již od projednávání v prvním čtení spojen se školským zákonem. Proto bychom se měli podle mého názoru vrátit k oběma těmto bodům až na příští schůzi po projednání ve školském výboru. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Nyní se přihlásil ministr školství pan ministr Zeman.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Eduard Zeman: Pane předsedo, dámy a pánové, dne 28. února t. r. došlo k podpisu smlouvy mezi Českou republikou a USA o Fulbrightově komisi. Vzhledem k tomu, že tato smlouva musí být předložena ke schválení Parlamentu, žádám o zařazení nového bodu na konec bloku mezinárodních smluv.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Má to, pane ministře, už v tuto chvíli splněné termíny a lhůty? Nevím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Eduard Zeman: Ano, byl jsem ujištěn vašimi lidmi, že ano. Přišlo to sem 1. března.

 

Předseda PSP Václav Klaus: A víte číslo tisku? Prosím paní Jurankovou, protože to je 22. hlasování, jestli by mně mezitím nestačila říci, jak je to s tímto bodem. Ano, mám zprávu, že to je tisk 1271, prosím, abyste si poznamenali, a jediný problém tohoto bodu je, že přišel po zasedání organizačního výboru, kdy jsme schvalovali program schůze.

Pan poslanec Matulka.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Dámy a pánové, i můj návrh je jedním z těch, které směřují k zeštíhlení programu dnešní schůze. Pokud si povšimnete, na pozvánce je pod bodem číslo 29 druhé čtení vládního návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím správního řádu. Je to sněmovní tisk č. 1142. Možná že někteří z vás postřehli, že žádný správní řád na minulé schůzi Poslanecké sněmovny nebyl přijat, a tudíž by bylo logické, aby vláda od tohoto sněmovního tisku, od tohoto návrhu ustoupila, vzala ho zpět, což vláda neudělala, pokud jsem zaznamenal. Logické chování od vlády už několik let nečekám, takže se obracím na Poslaneckou sněmovnu, aby z programu této schůze stáhla bod č. 29 a potažmo i bod č. 120, což je třetí čtení téhož tisku. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan poslanec Doležal jako poslední písemně přihlášený.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji za slovo, pane předsedo. Dovolte, abych přednesl tři návrhy. První je na vypuštění sněmovního tisku č. 1027 pod bodem č. 44, a to z důvodu jeho neprojednání garančním výborem. Poté vypuštění bodu č. 35, sněmovní tisk 1151. Zde též nebylo projednáno dokonce výbory, takže žádám též o vypuštění. A pak žádám o doplnění mezi zprávy a návrhy a další body následující bod, a to je zpráva České národní banky o inflaci, leden 2002. Jedná se o zprávu o inflaci za rok 2001, která již byla projednána rozpočtovým výborem, a bylo by dobré ji projednat na této schůzi, protože by se stala neaktuální; jako nový bod.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Nemám žádnou jinou přihlášku. Pan poslanec Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Pane předsedo, chtěl bych jenom doplnit informaci, kterou zde uváděl kolega Doležal, a to dával návrh na vypuštění bodu č. 44, že ho neprojednaly všechny výbory. Chci jenom informovat sněmovnu, že hospodářský výbor, který jediný zbývá k tomuto tisku, bude projednávat tuto materii zítra večer, to znamená, že se stihnou všechny termíny i ve sněmovně. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Takže nehlásí-li se nikdo další, přistoupíme k hlasování v pořadí, jak byly návrhy přijaty. Prosím, abyste se zkonsolidovali, vidím, že nás tady ubylo jisté množství, zazvonil jsem na některé z vás.

 

První návrh je pan poslanec Štrait - vyřadit bod č. 63, vládní návrh zákona o sociální potřebnosti.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 3 z přítomných 179 poslanců 121 pro, 36 proti. Návrh byl přijat.

 

Pan ministr Dostál navrhl, aby druhé čtení bodu č. 21 bylo vzhledem k jeho zahraniční cestě fixně zařazeno na čtvrtek jako první bod ráno a třetí čtení eventuálně v pátek po obědě.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 4 z přítomných 181 poslanců 164 pro, 4 proti. Návrh byl přijat.

 

Paní poslankyně Kupčová chce přeřadit bod č. 29 až na konec druhých čtení.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 5 z přítomných 182 poslanců 158 pro, 2 proti. Návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Grůza chce, aby první čtení bodu 72 - krajský návrh Jihomoravského kraje - bylo v pátek 22. 3., aby zde pan hejtman nemusel dlouho čekat.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 6 z přítomných 183 pro 96, 14 proti. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP