(14.30 hodin)
(pokračuje Kvapil)

Gesční výbor tento sněmovní tisk projednal, proto nic nebrání tomu, aby se tímto tiskem zabývala i tato schůze sněmovny.

Navrhuji, aby byl zařazen na konec druhých čtení, a bude-li tento návrh přijat, aby i třetí čtení bylo na této schůzi. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Dále pan poslanec Klas.

 

Poslanec Jan Klas: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovoluji si navrhnout vyřazení z návrhu programu této schůze bodu č. 70, což je vládní návrh zákona, kterým se mění zákony na úseku zpravodajských služeb atd., a bodu č. 71, což je vládní návrh zákona o kontrole zpravodajských služeb Parlamentem České republiky.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Bez argumentu, pane poslanče, nebo s argumentem?

 

Poslanec Jan Klas: Důvodem je skutečnost, že jde o velice citlivou materii, kterou myslím není vhodné řešit pár dní nebo pár desítek dní před volbami, protože kontrola zpravodajských služeb se řeší parlamentem od roku 1992. Devadesát dní před volbami určitě nebudeme mít možnost v klidu posoudit tento problém.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dále pan poslanec Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte, abych předložil návrh na stažení z pořadu právě probíhající schůze bodu č. 57 a 155. Jedná se o návrh zastupitelstva hl. m. Prahy na vydání zákona, kterým se mění zákon o pozemních komunikacích. Důvod je následující. Příslušný výbor Poslanecké sněmovny tento návrh sněmovně nedoporučil ke schválení, a zastupitelstvo hl. m. Prahy se domnívá, že je ještě možno najít prostor mezi touto sněmovnou a následující sněmovnou k dalším jednáním s příslušným odvětvovým výborem. Žádám tedy o stažení těchto dvou bodů.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Čili body číslo 57 a 155?

 

Poslanec Jan Vidím: Ano, 57 a 155.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Nyní paní poslankyně Dundáčková. - (Klub poslanců KSČM upozorňuje na to, že se k faktické poznámce hlásí poslanec Kohlíček.) - Ano, ještě před paní poslankyní Dundáčkovou se hlásí k faktické poznámce pan poslanec Kohlíček.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Pane předsedo, domnívám se, že kolega Vidím velmi špatně sledoval body, které chce vyřadit, protože bod č. 57 je zákon o chemických látkách, o němž asi těžko rozhodovalo zastupitelstvo hlavního města Prahy. Doporučoval bych, aby pan kolega Vidím přehodnotil své návrhy. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Prosím pana poslance Vidíma, aby se k tomu vyjádřil, k takové dehonestaci své schopnosti číst.

 

Poslanec Jan Vidím: Velmi se omlouvám, vycházel jsem z pracovního podkladu pro přípravu 47. schůze.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Čili pan poslanec Kohlíček má pravdu.

 

Poslanec Jan Vidím: Pan poslanec má zcela překvapivě pravdu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Proč překvapivě? Má prostě pravdu.

 

Poslanec Jan Vidím: Navrhuji tedy vyřadit body č. 54 a 147 se stejným zdůvodněním.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Nyní tedy paní poslankyně Dundáčková.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych navrhla také jednu změnu programu, a to vyřazení bodu č. 40, sněmovní tisk 978, jehož spolupředkladatelkou jsem společně s kolegy Němcem a Výborným. Jedná se o návrh na vydání zákona o změně některých zákonů v oblasti živnostenského podnikání a o zrušení některých nařízení vlády.

Projednávání tohoto tisku č. 978 v hospodářském výboru bylo přerušeno s poukazem na skutečnost, že návrh zákona podobného obsahu je projednáván v tuto chvíli v Senátu České republiky. Proto navrhujeme, aby tento bod byl vyřazen z programu tohoto pléna.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano, děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Ransdorf.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Dámy a pánové, podnětem k mé žádosti vůči této sněmovně jsou nedávné výroky premiéra Miloše Zemana při návštěvě ve Státu Izrael. I když je mi osobně Miloš Zeman velice sympatický, přece musím říci amicus Zeman, magis amica veritas - čili přítelem je mi Zeman, ale větší přítelkyní je mi pravda.

Domnívám se totiž, že by měl dostat pan premiér příležitost, aby vysvětlil své nedávné výroky této sněmovně a v návaznosti na to aby ve sněmovně proběhla diskuse o koordinaci zahraniční politiky. Není totiž nadále možné, aby jiným hlasem hovořil Hrad, jiným předsednictvo vlády, jiným Černínský palác - nemluvě o obou komorách Parlamentu. Myslím si, že tato diskuse o koordinaci zahraniční politiky je nanejvýš žádoucí, a navrhuji proto, aby tato debata proběhla jako první bod bloku Zprávy ráno ve středu 20. března. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Já se tedy velmi těším na gramaticko-lingvistické vystoupení pana předsedy vlády o tom, kde má a kde nemá být čárka za slovem v jazyce anglickém. Možná že bychom mohli odhlasovat, že tento speciální bod bude projednáván vůbec v angličtině, možná že by to bylo oživení našeho programu a že by to třeba také trochu omezilo diskusní příspěvky. (Veselost.)

Považuji to tedy za docela zajímavý návrh. Neberete - (k poslanci Ransdorfovi, který přichází k řečništi) - tu angličtinu jako doplněk, pane poslanče?

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Já bych ji, pane předsedo, klidně akceptoval, můžeme zvolit i jiný jazyk, třeba latinu nebo řečtinu, jak chcete, ale myslím si, že vám v tom trochu bude bránit jednací řád této sněmovny.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Já si ale myslím, že všemocný parlament může změnit všechno, včetně jednacího řádu. Já vím, že byste mohl navrhovat svoji oblíbenou portugalštinu, což by bylo jistě také možné.

Dobře, je tu tedy návrh na zvláštní bod. Nevím ovšem, jak se má jmenovat. "Zeman v Izraeli" nebo "Česká zahraniční politika"? - (Z pléna přicházejí rozmanité vtipné návrhy na pojmenování bodu.) - Pracovně ten bod zatím nazveme "Zeman v Izraeli", do definitivní podoby to doladíme při dodatečném dopracovávání programu.

Dále se hlásí pan ministr vnitra Gross.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci, dovolil bych si požádat o zařazení jednoho nového bodu za stávající bod č. 95 do bloku smluv v prvém čtení. Tento bod by se jmenoval "Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Smlouva o spolupráci mezi Českou republikou a Evropským policejním úřadem, podepsaná dne 5. března 2002 v Praze, a změna Smlouvy o spolupráci mezi Českou republikou a Evropským policejním úřadem, sjednaná výměnou osobních nót - Haag 13. února 2002 a Praha 5. března 2002".

Tento návrh byl doručen do Poslanecké sněmovny dne 6. března, je uveden pod sněmovním tiskem 1275, a já bych chtěl požádat paní poslankyně a pány poslance, aby tuto smlouvu zařadili k projednání, protože je v zájmu nejen České republiky, ale všech evropských bezpečnostních sil, aby tato smlouva mohla nabýt účinnosti co možná nejdříve. Jsou v ní řešeny otázky spojené s mezinárodním terorismem, s financováním terorismu, a myslím si, že můžeme zvládnout projednání této smlouvy v rámci dvou čtení, pokud zkrátíme lhůtu.

Poprosil bych tedy o to, zda by bylo možno tuto smlouvu zařadit. Je to standardní smlouva, jak jsou k Europolu v tuto chvíli přidruženy všechny státy, které splnily podmínky pro plnou spolupráci s Evropským policejním úřadem. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane ministře, ještě mi neutíkejte, já vás musím zklamat, tento dokument nemá splněny povinné parlamentní lhůty, proto ho dnes v žádném případě nemůžeme zařadit. Nejste jediný, kdo má tento problém.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP