(16.00 hodin)

Předseda PSP Václav Klaus: Znovu hlasujeme tedy o námitce pana poslance Doktora.

Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 56 z přítomných 180 poslanců 113 pro, 114…

Prosím vás, hlasujte normálně, včas. Já toto považuji za zbytečné hříčky. - 115 pro, 15 proti. Návrh byl přijat.

 

Hlasujeme-li tedy o dovolených pro úředníky, prosím, abyste hlasovali. Já výhrůžně říkám, že nedám už znovu hlasovat. Prosím vás, každý se podívejte, jak hlasujete. Zmáčkněte tlačítko doprostřed toho tlačítka. Pravou rukou. Levice může hlasovat eventuálně levou rukou, ale zdárný člověk pravou rukou.

Takže, prosím vás, můžeme hlasovat teď?

Zahájil jsem hlasování. Nebo nemám zahajovat hlasování? Nezahájil jsem zatím, já vím.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 57. Konec. Z přítomných 179 je 91 pro, 87 proti. Návrh nebyl, pardon, návrh na zamítnutí byl přijat neboli to negativní nebylo.

 

Já už hlasovat znovu nedám. Myslím si, že každý měl dostatečný prostor na to, aby se soustředil na hlasování. A výmluva na hlasovací zařízení neplatí. Prostě je to nepozornost hlasujícího.

Dám hlasovat o návrhu jako o celku: "Sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem služebního zákona ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Prosím? Promiňte, já jsem… Čili, jako předseda klubu chcete slovo před závěrečným hlasováním. Ano. Prosím.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, já se omlouvám, že jsem nezareagoval dostatečně rychle. Chci říci před závěrečným hlasováním jenom několik slov k pozici našeho klubu.

Já se domnívám - nebo zcela jistě je to tak - že český právní řád je založen na systému psaného práva, a proto je správné a nezbytné, aby tak důležitá oblast, jakou je státní správa, byla rovněž regulována psaným zákonem. O to se pokoušely a zahájily tu práci již minulé vlády. Vláda nynější předložila příslušný návrh zákona a při diskusi v prvním čtení nad tímto zákonem jsme zde z tohoto místa jasně řekli, za jakých okolností, za přijetí jakých změn, budeme hlasovat pro přijetí tohoto zákona. Já je velmi stručně zopakuji.

Za prvé jsme požadovali, aby uzavřený kariérní systém byl modifikován, aby se stal systémem otevřeným, kde každý kvalifikovaný člověk po složení úřednické zkoušky se bude moci ucházet ve výběrovém řízení jak o služební místo, tak o místo představeného.

Za druhé jsme požadovali, aby takzvaný stálý služební poměr neboli lidově řečeno definitiva byl vypuštěn ze zákona, protože by znemožňoval jednak plynulou redukci státní správy, jednak potřebu obměny, personální obměny, státní správy.

Za třetí jsme požadovali, aby postavení centrálního úřadu a jeho generálního ředitele neumožňovalo politizování státní správy. Také tomuto požadavku bylo vyhověno změnou postavení ústředního úřadu a změnou postavení generálního ředitele.

A konečně, z původního vládního návrhu byly vypuštěny nebo nebyla do něho zahrnuta takzvaná lustrační kritéria. Požadovali jsme, aby byla zachována minimálně v dosavadním rozměru.

Konečně, jaksi mimo obsah tohoto zákona, jsme požadovali, aby další projednávání zákona bylo učiněné závislým na předložení zákona o veřejné správě jako celku nebo alespoň zákona, který by zahrnoval ty kategorie veřejných zaměstnanců, které nejsou zahrnuty v zákoně o státní službě.

Vláda předložila zákon o úřednících územních samosprávných celků. Vláda také, tak jak slíbila, splnila ty naše čtyři základní požadavky. Ty požadavky byly zahrnuty do konečného znění zákona tak, jak bylo hlasováním o pozměňovacích návrzích sestaveno.

Vracím se tedy k tomu, co jsem řekl na začátku: Český právní řád je založen nejenom na systému psaného práva, ale vychází - jako celé kontinentální právo - z práva římského. Základní zásadou práva římského byla zásada "pacta sunt servanda" neboli "sliby mají být dodrženy". My jsme slíbili, že pokud budou naše požadavky akceptovány, budeme hlasovat pro konečné znění zákona o státní službě. Mohu říci jménem poslaneckého klubu Unie svobody a jsem pověřen říci totéž také jménem poslaneckého klubu KDU-ČSL, že tedy budeme hlasovat pro zákon o státní službě.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dobře. Pan místopředseda Langer a pak pan předseda klubu KSČM.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, vzhledem k tomu, že neběží rozprava, a tudíž klubový zpravodaj nemůže vystoupit, využívám svého přednostního práva, oprávnění, které mám jako místopředseda Poslanecké sněmovny, vystoupit, kdykoliv požádám o slovo.

Já bych chtěl k návrhu, který podrobíme za malou chvíli konečnému hlasování, říci několik následujících připomínek.

První. Každý stát potřebuje své kvalitní pracovníky, kvalitní administrativu, pokud má plnit svoji funkci. To myslím je teze, kterou nemůže nikdo zpochybnit. Nicméně platí, že tito lidé jsou stejnými lidmi, ze stejného masa, ze stejných kostí, mají stejnou krev jako všichni ostatní, kteří pro stát nepracují. A z tohoto důvodu bychom k nim měli takto přistupovat a neměli bychom z nich vytvářet jakousi specifickou zvláštní nadřazenou kastu, téměř nadlidi. Obávám se, že tento návrh tento princip rovnosti zásadním způsobem porušuje a vytváří v této společnosti lidi, kteří mají práva větší oproti těm, kteří tato práva nemají.

Myslím si, že toto je špatný princip, špatný přístup. My jsme v tom minulém opakovaném hlasování sice rozhodovali o tom, jestli budou mít tito nadlidé o jeden nebo o dva týdny více dovolené než normální člověk, který nepracuje pro stát a který nemá uzavřenu kolektivní smlouvu. Tím, že jsme rozhodli, že budou mít jenom o jeden týden navíc, jsme možná daňovým poplatníkům, těm, kterým tito úředníci mají sloužit, ušetřili pár desítek, možná stovek milionů korun.

Nicméně v tom, co bylo do toho zákona zapracováno již na vládě, díky tomu, co do tohoto zákona, jak se k tomu hrdě přiznal pan kolega Kühnl, bylo vnuceno ze strany - teď nevím přesně - asi koalice, znamená to, že daňoví poplatníci každým rokem za stejnou funkci státu, za to, co tento stát dělá teď, zaplatí nikoli stejný počet peněz, stejný objem peněz, ale zaplatí zhruba 10 miliard korun ročně za to samé, co stát dělá teď, navíc. A já si kladu otázku, jestli je to přístup správný, nebo není.

Poslanecký klub ODS v této věci jasno má. My říkáme, že tento stát potřebuje kvalitní úředníky pro to, aby poskytovali kvalitní služby lidem, kteří v této zemi žijí. Nicméně tento zákon neznamená vyšší kvalitu. Znamená pouze vyšší náklady. A toto je ten důvod, pro který poslanecký klub Občanské demokratické strany tento návrh zákona nemůže podpořit a také nepodpoří. (Potlesk pravé části sněmovny.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedo, vážená vládo, paní a pánové, já budu poměrně stručný.

Je zřejmé, že vládní sociální demokracie ustoupila schizofrenním požadavkům Unie svobody, protože - nemůžete zároveň požadovat otevřený systém a stejným hlasem požadovat jeho uzavření při prodlužování lustračních osvědčení, která ovládají tento zákon.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP