(14.10 hodin)
(pokračuje Filip)

Upozorňuji znovu, že od roku 1992, tedy deset let, nás mezinárodní organizace upozorňují, že tohle není možné v rámci Evropské unie a Evropských společenství. Jestliže to chcete, je to vaše vůle, není to vůle klubu KSČM. Nebudu opakovat ostatní jeho chyby, protože zákon je skutečně schizofrenní.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Hlásí se ještě někdo další do stanovisek předsedů klubů? - Nehlásí.

 

Dám tedy hlasovat o zákonu jako celku.

Zahajuji hlasování. Kdo vyslovuje souhlas se služebním zákonem ve znění schválených pozměňovacích návrhů, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 58 z přítomných 179 poslanců 91 bylo pro, 76 proti, návrh byl o jeden hlas přijat.

 

Prosím, aby nikdo neutíkal a abychom vyčkali konečného soudu. (Následovala kontrola výsledků hlasování.)

Hlasování tedy skončilo, slovo má pan místopředseda vlády.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Dámy a pánové, chtěl bych konstatovat, že sněmovna ukončila velmi dlouhou etapu přípravy zákona o státní službě, zákona, který je nepochybně potřebný a který v konečné podobě představuje smíšený model. Model, který je v současné době moderní a je považován za perspektivní.

Chci konstatovat, že tento zákon nevytváří novou kastu, nýbrž velmi citlivě vyrovnání povinnosti s kompenzacemi. To je to základní. Jsem přesvědčen, že tento zákon vytvoří kvalifikovanou, efektivní státní správu, která bude pracovat ku prospěchu svého státu a ku prospěchu celé společnosti.

Děkuji vám za vaše hlasování. (Potlesk členů klubu ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu místopředsedovi Špidlovi. Tím jsme ukončili projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem je

 

3.
Vládní návrh zákona o změně zákonů souvisejících s přijetím zákona
o službě státních zaměstnanců ve správních úřadech a o odměňování těchto zaměstnanců
a ostatních zaměstnanců ve správních úřadech (služební zákon)
/sněmovní tisk 794/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla a zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví pan poslanec Zdeněk Škromach. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 794/3.

Otevírám rozpravu a ptám se, zda se do ní někdo hlásí. - Žádnou přihlášku do rozpravy neregistruji, končím rozpravu.

Prosím pana zpravodaje Škromacha, aby nás seznámil s procedurou hlasování.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy a pánové, přicházíme k tisku 794/3, pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona o změně zákonů souvisejících s přijetím zákona o službě státních zaměstnanců ve správních úřadech a o odměňování těchto zaměstnanců a ostatních zaměstnanců ve správních úřadech, služební zákon, který jsme před chvílí přijali. Dovolil bych si navrhnout postup hlasování.

Jedním hlasováním navrhuji hlasovat o pozměňovacích návrzích pana poslance Krásy DI/2, DII/3, DII/1 a DII/2.

Poté, protože tyto pozměňovací návrhy upravují návrhy pod písm. A3, A4 a A9, bychom hlasovali o těchto návrzích ve znění pozměňovacích návrhů. To je zásadní věc, protože se tu upravuje účinnost tohoto zákona.

V dalším hlasování bychom hlasovali o návrzích A1, A2, A5 až A8, což jsou návrhy výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, a to jako o celku, pokud nebude námitek.

Dalším hlasováním by bylo hlasování o návrzích pana poslance Žižky, tj. body BI/1 a BI/2, to jedním hlasováním, a o zbývajících bodech BI/3 až BI/6 dalším hlasováním.

Dále je tu návrh pod písmenem C poslance Škromacha, což by bylo opět jedno hlasování, jsou to legislativně technické úpravy.

Dále návrh pod písmenem GI/1 pana poslance Krásy - je ovšem v důsledku toho, že nebyl schválen návrh DI/3 v tisku 792, nehlasovatelný. Stejně tak tomu je s návrhem pana poslance Hofmana pod písmenem E, protože nebyl schválen jeho návrh v předchozím tisku.

To je můj návrh na způsob hlasování o pozměňovacích návrzích k tomuto tisku.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu zpravodaji a ptám se, zda jsou nějaké námitky k přednesené proceduře hlasování. - Není tomu tak, budeme o této proceduře hlasovat. Všechny jsem vás odhlásila a prosím o novou registraci.

 

O tomto návrhu procedury rozhodneme v hlasování pořadové číslo 59, které zahajuji. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 59 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 134 vyslovilo 125 a nikdo nebyl proti.

 

Omlouvám se, zapomněla jsem se dotázat pana navrhovatele vicepremiéra Špidly, zda si přeje přednést závěrečné slovo. - (Vicepremiér Špidla dává najevo, že nikoliv.) - Není tomu tak, poprosím tedy pana zpravodaje Škromacha, aby na základě schválené procedury předkládal jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim spolu s panem navrhovatelem vyjádřil. Současně prosím o klid v jednacím sále.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Děkuji, paní předsedající.

V prvním hlasování bychom tedy hlasovali o návrzích pana poslance Krásy pod písmeny DI/2, DII/3, DII/1, DII/2. (Stanoviska zpravodaje i předkladatele byla kladná.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hlasujeme tedy o všech těchto návrzích najednou.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 60 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 60 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 156 vyslovilo 124 a 21 bylo proti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP