(15.20 hodin)
(pokračuje Beneš)

V roce 1960, a souhlasím s těmi, kteří říkají, že to byla "deforma", opět došlo k další "deformě". Já jenom upozorňuji, že tato některými označovaná "reforma", mnou označovaná "deforma", vrací stav více k situaci z roku 1949 než k situaci z roku 1938.

Vážené dámy, vážení pánové, dovolte, abych těm starostům, kteří jsou si tak jisti, jakže se věci mají, jenom řekl, co jsem si já sám prožil. Někdy v roce 1990, 1991 jsem se stal členem jakési školské rady na úrovni okresu. Tehdy vznikal okresní školský úřad. Tento okresní školský úřad v tehdejší době měl asi čtyři zaměstnance. Pak se následně rozrostl na zaměstnanců asi tak osmdesát, aby se 1. ledna 2001 stal součástí okresního úřadu, samozřejmě se stejným počtem zaměstnanců. My navrhujeme, aby se 1. ledna příštího roku tento už ne okresní školský úřad rozdělil na tři. Tedy aby peníze z Ministerstva školství tekly do základních škol nejprve přes kraj a pak přes ten menší okresní školský úřad. To všechno navrhujeme v době, o které tady hovořil pan místopředseda Langer, kdy stát v posledních letech investoval několik desítek miliard korun do výpočetní techniky, která by logicky měla znamenat buď ono zvýšení efektivity, nebo ono snížení počtu úředníků. Je velmi zarážející, že ministr, který má ve svém názvu, že je bez portfeje, ale je vnímán - alespoň v Poslanecké sněmovně - jako ministr pro informační technologie, se vůbec o tuto problematiku nezajímá. Je signifikantní, že pan ministr Březina je znám něčím úplně jiným než výpočetní technikou, a je více než škoda, že pan ministr Březina nevyužil té vzácné možnosti, kterou právě při rozbíjení molochu okresních úřadů měl.

Vážené dámy, vážení pánové, i v ODS jsou starostové, kteří se nacházejí tu mezi těmi 193, tu mezi těmi 192, tu mezi oněmi dalšími těšícími se. Mně je velmi líto, že těmto paním starostkám a pánům starostům nejenom z ODS, ale všem těm, kteří se těší, mohu říci pouze málo sdělení.

První sdělení je, že dostanete asi tak 25 % investičních nákladů, které vás to bude stát. Druhé sdělení je, že ještě nevím, jak dopadne hlasování o tom, zda výkon státní správy vašich obcí bude financován příspěvkem, jak tomu je doposud, nebo dotací, jak doporučil výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Upozorňuji, že bez konzultace s Ministerstvem financí.

Vážení starostové, stále ještě vám neumím odpovědět, kolik úředníků k vám bude převedeno. Vím, že k vám možná nebudou převedeni ze zákona, protože třeba toto ustanovení bude vyňato, ale jsem přesvědčen, že snaha, aby byli převedeni ze zákona, bude velmi silná. A koneckonců i když by nebyli převedeni ze zákona, tak jsem si jistý, že budou převedeni ze zákona jiného, neboť tím, že se někam převádí kompetence, tak je nový vykonavatel kompetencí povinen převzít i lidi. Alespoň tak to platilo u příspěvkových organizací, které přecházely na obce. Neumím vám říci, jaký zásah do vašeho rozpočtu to bude znamenat do budoucna. Umím vám říci jediné - vaše rada bude moci přijímat závazné vyhlášky, které slovy "Lysáků" budou platit i pro "Milovičáky". Každý si tam dosaďte tu obec, která je kolem té jedné ze 192 až "x".

Vážené dámy, vážení pánové, je mi velmi líto, když se při projednávání v Poslanecké sněmovně snižujeme k podpásovým argumentům. Umím prohrávat, nerad, ale prostě tak to chodí v demokracii, kde rozhoduje většina. Naprosto se ohrazuji proti tomu, že ODS s KSČM. Pro ty z vás, kteří snad nevíte v této Poslanecké sněmovně, jak jsou složeny výbory, konstatuji usnesení o převodu na okresní města, které nemá znamenat zachování okresních úřadů, které má znamenat pořádné zvážení těch funkcí. Například u školských úřadů jsem si stoprocentně jist, že mohou být na úrovni krajské, nikoliv na úrovni obecní. Pro pořádné připravení této reformy, tak pro toto hlasovali zástupci koalice, ODS a KSČM. Pro přerušení projednávání zákona o změně zákonů opět hlasovali zástupci těchto tří subjektů.

Ano, pane ministře, výsledek tohoto hlasování by v prvním případě, vzkazuji prostřednictvím pana předsedajícího, neprošel, kdyby vaši kolegové poslanci chodili do práce. Za to ale já nemohu. Já nemohu jako předseda výboru někomu nařídit, že musí přijít do zaměstnání. (Potlesk.)

Vážené dámy, vážení pánové, vím, že reforma veřejné správy nemá onu pozornost, kterou měla na Slovensku díky podtextu nacionálního cítění a vnímání. Vím, že mezi centrálními politiky a starosty na různých úrovních jsou určité napnelismy. Vážené dámy, vážení pánové, mně je velmi líto, že za čtyři roky tohoto procesu jsme k těmto napnelismům pouze přidali, nikoliv ubrali. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Doufám, že pan ministr vnitra zaregistroval vaše sdělení o tom, kdo s kým hlasoval a kdo nebyl v práci, stejně tak jako pan poslanec Martínek, který o tom mylně informoval významnou část české veřejnosti.

S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Pejřil.

 

Poslanec František Pejřil: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi krátkou faktickou poznámku. Jsem zároveň starosta, a proto mi dovolte, abych zde řekl, že to nebyli starostové, kteří žádali kraje, nebyli to starostové, kteří žádali zrušení okresů. Nám to stačilo tak, jak to bylo. V jednoduchosti je síla. Většině z nás starostů to stačilo. Takže neviňme za aktuální situaci starosty. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Pan poslanec Martínek, poté pan poslanec Grulich, pak poslanec Výborný jako třetí. Kolegové byli přihlášení dříve s faktickými poznámkami, pane poslanče. Máte řádné pořadí.

 

Poslanec Radko Martínek: Pane předsedající, nejsem z těch, kteří využívají faktické poznámky, proto si také své názory schovám potom na řádné vyjádření. Nicméně musím tentokrát reagovat na vaše vyjádření. Takže prostřednictvím vás vám vzkazuji, že máte jako předsedající určité povinnosti, které mimo jiné vám zakazují se vyjadřovat k určitým věcem, natož ještě zcela nepravdivě.

Pan kolega Beneš tady hovořil o podpásových tvrzeních. On sám jich samozřejmě použil, protože jinak by věděl, že člověk, který v tom prvním případě hlasoval s ODS a komunisty, pokud vím, tak už není členem koalice. V tom druhém případě šlo o úplně něco jiného. Pokud se týká toho, že ODS hlasovala s komunisty, nevím, za co se stydíte. Máte stejný názor, tak se za to nestyďte. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Souhlasím s vámi, že každý máme své povinnosti, nicméně myslím, že každý bychom měli mít elementární slušnost, a součástí té slušnosti je nelhat. A já mám jistotu, že vy jste v tomto lhal.

Slovo má pan poslanec Grulich, poté pan poslanec Výborný.

 

Poslanec Václav Grulich: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, skutečně jenom faktickou poznámku.

Za prvé. Chtěl bych dodat, že se přihlašuji k oponentní zprávě, kterou menšina poslanců podala, protože jsem v té době nebyl na zasedání výboru. Byl jsem na postoperačním léčení a byl jsem ve výboru řádně omluven.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP