(17.30 hodin)
(pokračuje Laštůvka)

Analýza prostorových vztahů i regionálních vazeb přináší zjištění, že území Šluknovského výběžku se přirozeně rozděluje na dva mikroregiony.

Pokud jde o města Rumburk a Varnsdorf, je stupeň autonomie obou měst stejný, jsou samostatnými středisky mikroregionu a jedno město vůči druhému není satelitem. Funkci střediska plní jak Rumburk, tak Varnsdorf. Územní organizace výkonu státní správy by v rámci daných možností měla tento reálný stav respektovat.

Závěrem bych chtěl rovněž připomenout, že město Varnsdorf bylo v původním návrhu Ministerstva vnitra navrženo jako sídlo pověřené obce třetího typu.

Dámy a pánové, dovoluji si vás požádat, abyste v průběhu druhého a třetího čtení přihlédli k těmto faktům.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan poslance Radko Martínek, připraví se pan poslanec František Vnouček.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážená paní předsedající, znovu se chci jen ubezpečit, že nemusím číst oponentní zprávu, resp. návrhy z 1159/1.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vzhledem k tomu, že se jedná o sněmovní tisk, tak rozhodně ne.

 

Poslanec Radko Martínek: Potom si dovolím načíst pozměňovací návrh vůči změnám, které jsou v tomto tisku uvedeny, a to v § 4 odst. 1, kde prosím, aby byl nahrazen návrh, který je v oponentní zprávě, následujícím zněním:

Odstavec 1. Obcím dle § 2 tohoto zákona přísluší finanční příspěvek - odkaz pod čarou na § 7 odst. 1 písmeno r) zákona č. 218/2000 Sb. - pokračuje text - určený na úhradu nákladů spojených se zabezpečením přípravy pro výkon státní správy v celkovém objemu 1,2 mld. korun pro rok 2002 a v celkovém objemu 1,4 mld. pro rok 2003. Ostatní text zůstane shodný s návrhem oponentní zprávy. Písemně předám panu zpravodaji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec František Vnouček, připraví se pan poslanec Vojtěch Filip.

 

Poslanec František Vnouček: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolím si podat pozměňovací návrh k sněmovnímu tisku č. 1159, vládní návrh zákona o stanovení obcí s rozšířenou působností, zařadit a doplnit do tohoto návrhu zákona o stanovení obcí s rozšířenou působností, příloha č. 2, do Středočeského kraje, obec Votice, vymezenou územím obcí Červený Újezd, Heřmaničky, Jankov, Ješetice, Mezno, Miličín, Neústupov, Olbramovice, Ratměřice, Smilkov, Střezimíř, Vojkov, Votice, Vrchotov, Janovice a Zvěstov.

Na odůvodnění bych chtěl říci, že je to území, které má hustotu osídlení 41 obyvatel na km2, a tudíž dojezdové vzdálenosti - pokud má reforma působit tak, aby se přiblížila občanům, dávám z toho důvodu tento návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec Vojtěch Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Spíše než vystoupení mám dotaz. Nerozumím tomu, co tady přednesl pan kolega Kvapil. Buď návrh nemyslí úplně vážně, nebo předkládá návrh, který je záměrně nehlasovatelný. Řekl tady obce, které by měly mít rozšířenou působnost, a u rozšířené působnosti neřekl další obce, které by spadaly do tohoto správního obvodu. V tom případě není jasné, kdybych chtěl hlasovat pro Veselí nad Lužnicí jako Jihočech, které obce do Veselí nad Lužnicí mám do tohoto správního obvodu zařadit. Myslím, že je to velmi nekorektní. Ve třetím čtení nebudu moci nic jiného, než požadovat, aby bylo hlasováno o tom, je-li to návrh hlasovatelný, jestli odpovídá jednacímu řádu.

Vycházím z toho, že kolega Vnouček navrhl zcela logicky správní obvod Votice a vyjmenoval jeho vymezení obcemi, které do tohoto obvodu spadají. Takto podaný návrh je neúplný. Pokud chce pan kolega pomoci, můžeme navrhnout přerušení podrobné rozpravy a doplnění jeho návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Rád bych panu kolegovi Filipovi odpověděl na námitku. Možná mu uniklo, že správní obvody obcí s přenesenou i rozšířenou působností jsou dány prováděcím předpisem, tedy vyhláškou, kterou vydává Ministerstvo vnitra. Samozřejmě podle legislativních pravidel jsou tak při projednávání tohoto tisku i návrhy vyhlášek k dispozici.

Ještě bych k tomu rád dodal, že obce, které jsou přílohou oponentní zprávy skupiny poslanců, jsou dnešní tzv. dvojky, neboli obce s pověřeným obecním úřadem, které i tak mají daný svůj správní obvod. Proto si myslím, že není problém hlasovat o návrzích, které jsem podal.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Rozumím tomu, co bylo řečeno. Jsem ale přesvědčen o tom, že i když neschvalujeme vyhlášku, která stanoví rozsah, i když víme, že jde o současné dvojky, to znamená, že existuje nějaké jejich vymezení, myslím, že platí jednací řád této sněmovny, a ten říká, jak má vypadat pozměňovací návrh, jak se předkládá a je-li potom hlasovatelný, nebo ne. Nemohu souhlasit s tím, aby sem byl dán pozměňovací návrh, k němuž nemám žádný doprovodný text, který něco vymezuje. Myslím, že je součástí každého návrhu to, jakým způsobem budeme rozhodovat o tom či onom.

V případě, že to nebude doplněno alespoň v písemné podobě, až se budou dávat písemné návrhy zpravodaji, nemohu jinak, než pro takový návrh zásadně nehlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hlásí se dále někdo do podrobné rozpravy? Pan poslanec Beneš, potom pan poslanec Exner.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Paní předsedající, vážené dámy a pánové, myslím, že nikoho nepřekvapí po té rozhořčené, bouřlivé, permanentní diskusi, když předložím návrh na zamítnutí tohoto sněmovního tisku.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec Exner. Pan poslanec Exner se již nehlásí. Hlásí se dále někdo do podrobné rozpravy? Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu.

Ptám se, zda si přeje pan ministr přednést závěrečné slovo.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, myslím, že toho není moc co říci, snad jen že bych potvrdil v tuto chvíli, že počítám s tím, že vymezení jednotlivých správních obvodů bude uděláno vyhláškou. Budeme se snažit samozřejmě také sladit správní obvody tzv. dvojek a trojek. Při případných změnách, které budou schváleny při podmiňovacích návrzích, bude muset dojít k dílčím změnám.

To je vše, můžeme hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Prosím pana zpravodaje, aby zrekapituloval rozpravu a zopakoval návrh.

 

Poslanec Vladimír Paulík: Padl jeden návrh kolegy Beneše, a to na zamítnutí.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Před hlasováním si přeje vystoupit předseda klubu KSČM. Udílím mu slovo.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Žádám tříminutovou pauzu na poradu klubu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Budeme hlasovat v 17.41 hodin.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP