(17.40 hodin)
(pokračuje Buzková)

Kolegyně a kolegové, lhůta určená pro poradu poslaneckého KSČM uplynula. Prosím všechny, kteří se chtějí účastnit hlasování, aby se dostavili do sněmovny. Já vás na žádost z pléna všechny odhlašuji a prosím o novou registraci.

Přistoupíme tedy k hlasování o návrhu na zamítnutí předloženého návrhu. Současně prosím všechny o klid, neboť mi hrozí, že si vyřvu hlasivky.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu na zamítnutí předloženého návrhu, a to v hlasování pořadové číslo 86. Toto hlasování zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 86 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 164 vyslovilo 62 a 83 bylo proti.

 

Tím jsme vyčerpali veškeré návrhy, o kterých bylo třeba v tuto chvíli hlasovat. Podrobná rozprava byla ukončena, proto končím druhé čtení tohoto návrhu zákona.

Kolegyně a kolegové, mám pro vás dobrou zprávu. Tím jsme projednali první pevně zařazený bod dnešního odpoledne.

 

Dalším bodem, který budeme v tuto chvíli projednávat, je bod

 

33.
Návrh poslanců Miroslava Máčeho a dalších na vydání zákona
o Národním parku Šumava a o změně zákona č. 114/1992 Sb.,
o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 937/ - druhé čtení

 

Tento návrh zákona jsme projednávali ve druhém čtení ve 46. schůzi, kdy jsme po obecné rozpravě návrh vrátili výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí k novému projednání. Výbor návrh zákona znovu projednal a jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 937/3. Táži se poslance Miroslava Máčeho, zda chce v úvodu tohoto druhého čtení za předkladatele vystoupit. Je tomu tak. Hovoří pan poslanec Máče.

 

Poslanec Miroslav Máče: Vážená paní předsedající, vážení poslanci a poslankyně. Opět přichází bod -

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Promiňte, pane poslanče. Prosím o klid v jednacím sále.

 

Poslanec Miroslav Máče: - který zde byl nejméně třikrát. Jde o bod, jehož dosah není celostátní, který se stále vrací do příslušného výboru, a výsledky řešení nejsou téměř žádné. Jde o zákon, který nevypracovali snad ani žádní poslanci, ani ministerstvo. Jde o zákon, který byl vypracován jako určitá dohoda mezi samosprávou a státní správou na území Národního parku Šumava. Jde o dohodu, která se zrodila v průběhu šesti měsíců, dohodu, která byla předložena krajským zastupitelstvům jak Jihočeského kraje, tak Plzeňského kraje. Od nás se pouze žádalo, aby se určité pasáže zpřesnily, eventuálně abychom jim dopomohli k takovému znění, které by bylo průchozí.

Skutečnost je taková, že místo zpřesňování se děje to, že zákon je spíše zamítán. V minulé schůzi jsme jednali o komplexním pozměňovacím návrhu výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, který po novém projednávání byl těsnou většinou zamítnut. Šlo o to, že se měl řešit bod, který snad ani nebylo možno vyřešit, neb vůle zúčastněných nebyla taková. Šlo o § 4 toho komplexního pozměňovacího návrhu, který je v tisku 282 příslušného výboru. Šlo o bod, který se týká kompenzace újmy a omezení výkonu vlastnických práv k nemovitostem v případě soukromého vlastnictví, popř. ušlých daní obcí z omezení podnikatelskou činností na území národního parku. Jde o kompenzace, které pro obce, jež jsou na území parku, jsou potřebné.

Jde o kompenzace, jejichž přesné znění - s ohledem na to, z jaké části rozpočtu, či kapitoly, či ministerstva je platit - je velice obtížné. Domnívám se, že jsme ještě schopni se k tomuto paragrafu, k těmto kompenzacím vyslovit tak, že podáme pozměňovací návrhy, které je budou zpřesňovat v tom smyslu, že by tyto kompenzace mohly být placeny z prostředků Ministerstva životního prostředí, popř. dojdeme-li k názoru, že tyto kompenzace nejsou potřebné, celý § 4 týkající se těchto kompenzací můžeme zrušit, ostatní paragrafy přečíslovat, a zákon i přesto splní svoji úlohu, protože zákon není výhradně o tom, aby nějaké obce na území národního parku dostávaly nějaké peníze ze státního rozpočtu. Zákon je o tom, aby byla jasně stanovena pravidla hry mezi samosprávou a státní správou na tomto území, pravidla hry, která jsou sice dána vyhláškou vlády, resp. nařízením vlády, nicméně toto nařízení vlády je z roku 1991.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP