(18.00 hodin)

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan zpravodaj Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Paní předsedající, dámy a pánové, v obecné rozpravě vystoupili tři poslanci. Zazněl návrh na zamítnutí.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Budeme tedy hlasovat o návrhu na zamítnutí předloženého návrhu zákona, a sice v hlasování pořadové číslo 87, které zahajuji. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 87 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 157 vyslovilo 76 a 62 bylo proti.

 

Abych předešla pozdějšímu zpochybňování, vyčkám kontroly hlasování.

Mohu tedy chápat, že hlasování bylo zkontrolováno a že nebude docházet ke zpochybňování v pozdější době.

 

Můžeme tedy přistoupit k rozpravě podrobné, kterou zahajuji, a ptám se, kdo se do ní hlásí. Pan poslanec Beneš má slovo.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, jsem trochu zaskočen výsledkem, ale tak to chodí.

Abychom měli pro třetí čtení nějaký podklad, myslím si, že nejrozumnější by bylo, abychom za základ pro projednání vzali sněmovní tisk 937/2, tedy tisk, který projednal a schválil výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí před minulou schůzí sněmovny, protože mám pocit, že to je nejkomplexnější materiál.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Mohu tedy to chápat tak, že je to procedurální návrh, abychom ve druhém čtení v podrobné rozpravě projednali návrh ve znění sněmovního tisku 937/2.

 

O tomto procedurálním návrhu rozhodneme ihned, abyste k němu mohli podávat pozměňovací návrhy.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 88. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 88 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 159 vyslovilo 114 a jeden byl proti. Návrh zákona tedy budeme projednávat ve znění sněmovního tisku 937/3.

 

Kdo se hlásí dále do podrobné rozpravy? Pan poslanec Máče a pan poslanec Filip. Slovo má pan poslanec Máče.

 

Poslanec Miroslav Máče: Mé pozměňovací návrhy jsou následující. Jedná se o § 2, kde navrhuji § 2 - Správa národního parku - nahradit takto:

1. Zřizuje se příspěvková organizace Správa Národního parku Šumava (dále jen Správa) se sídlem ve Vimperku. Nadřízeným orgánem Správy je ministerstvo, které vydá statut Správy.

2. V čele Správy stojí ředitel, kterého jmenuje a odvolává ministr životního prostředí.

3. Správa vykonává na území národního parku působnost stanovenou zvláštním zákonem a tímto zákonem.

4. Hlavní činností Správy je

a) výkon státní správy v oboru ochrany přírody a krajiny, rybářství a ochrany zemědělského půdního fondu na území národního parku,

b) péče o movitý a nemovitý majetek ve vlastnictví státu poskytnutý Správě v rozsahu potřebném k zajištění hlavního předmětu činnosti, včetně navazujících výrobních, opravárenských a obchodních činností,

c) odborná činnost v oboru ochrany přírody a odborná činnost v lesnictví, zemědělství, vodním hospodářství apod. na území národního parku,

d) informační, strážní a průvodcovská služba, provozování návštěvnických středisek a zařízení specializovaných na ekologickou, propagační a publikační činnost.

Druhý návrh se týká § 4, což je rozvoj obcí. Zde mám dvě možnosti. První varianta je následující:

1. Rozvoj obcí, jejichž zastavěné a zastavitelné území je součástí území národního parku, musí být v souladu se schválenou územně plánovací dokumentací a s posláním národního parku.

2. Stát podporuje rozvoj obcí, jejichž zastavěné a zastavitelné území je součástí území národního parku, poskytováním finančních příspěvků.

3. Finanční příspěvky podle odstavce 2 se poskytují kromě jiných finančních zdrojů též ze Státního fondu životního prostředí podle zvláštního předpisu.

To je varianta první. Varianta druhá je vypustit celý § 4 a ostatní paragrafy přečíslovat.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan poslanec Filip, připraví se pan poslanec Koháček.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Mám variantní návrh k § 2 odstavec 2, kde se vkládá následující věta - je to podmíněný návrh, kdyby nebyl přijat návrh změny, jak ji přednesl kolega Máče: "Hospodaření v lesích na území národního parku je svěřeno Lesům České republiky." Je to tedy další věta v odstavci 2 § 2.

Nyní velký pozměňovací návrh, který by byl přílohou č. 1 návrhu zákona, a to je územní vymezení, popis hranic Národního parku Šumava.

Vnitrozemská hranice národního parku vychází od státní hranice u mezníku 4/11 po cestě ve Ferdinandovském údolí a v Bedrníku se stáčí k rozcestí u kóty 804. Dále pokračuje severovýchodním směrem po okraji lesa a po lesních cestách přes kóty 933 a 923 k mostu přes potok, vrací se na kótu 882 a na kótě 828 vyúsťuje na silnici 1/27 Železná Ruda-Klatovy, po které pokračuje dál.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP