(18.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan poslanec Petr Šulák.

 

Poslanec Petr Šulák: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové poslanci, myslím si, že všichni dobře víme, jak je napjatá situace při sestavování státního rozpočtu. Finančních zdrojů nebude nikdy dost. Proto si myslím, že Státní fond dopravní infrastruktury plní svůj účel. Kolega Sehoř mě proto předložením tohoto zákona velmi překvapuje. Návrh, který zde předložil, je zcela podle mne nepřesvědčivý. Ve svém vystoupení neřekl nic, čím bych mohl tento zákon podpořit.

Myslím, že Státní fond dopravní infrastruktury v té podobě, jak existuje, se osvědčil a že jeho existence významně přispívá k budování a k modernizaci dopravních staveb. Proto rovněž navrhuji zamítnutí předlohy tohoto zákona.

Chtěl bych také poznamenat na adresu pana kolegy Sehoře s ohledem na to, že je předsedou dozorčí rady fondu, že se mi to jeví jako rozpor zájmů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hlásí se dále někdo do podrobné rozpravy? Jestliže tomu tak není, končím podrobnou rozpravu.

Ptám se pana navrhovatele, zda si přeje přednést závěrečné slovo.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, chtěl bych jen reagovat na poslance, kteří teď vystoupili. U pana poslance Petra bych chtěl říci, že jsem mu dvakrát mírně a trpělivě na hospodářském výboru vysvětloval, že nemá pravdu. Dnes tady potřetí zopakoval své argumenty, které nejsou pravdivé. Jako jednu z věcí bych mohl uvést to, že říká, že návrh vede k osamostatnění fondu. Na lavici jsem vám rozdal pozměňovací návrhy. Ve druhém pozměňovacím návrhu je, nejen že je fond pořád v působnosti ministerstva dopravy, ale dokonce je tam odkaz, že se přizpůsobuje jinému zákonu 218/2000 o rozpočtových pravidlech. Fond se tomu musí přizpůsobit tak či tak, pokud se tomu nepřizpůsobí teď, přizpůsobí se později. Připadá mi to u pana poslance Petra jako kolovrátek, který se někde naučil, a není schopen pochopit, že věc je úplně jinak.

Panu poslanci Šulákovi bych chtěl říci, že není pravda, že fond je úplně bez chyb. Právě chyby chceme odstranit. Řeším velmi často, momentálně např. 15 výkupů pozemků, které nejsou zaplaceny.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Promiňte, pane poslanče. Co se děje ve sněmovně, se dá nazvat téměř rykem. Prosím o klid. Myslím, že není možné slyšet nejen slova vystupujícího, ale ani slova vlastního.

 

Poslanec Karel Sehoř: Sociální demokracii zřejmě nezajímá, jak fond, který založili, funguje. Říkám, že nefunguje bez chyb. Momentálně se řeší nedofinancování některých věcí, černý Petr se přehazuje mezi Ředitelstvím silnic a dálnic a mezi fondem dopravy. Každý se ujišťuje o tom, že on to není. V čem je přínos fondu, když se nedá často ani zjistit, kde je problém? Teď, když vám někdo navrhuje jak vychytat mouchy, aby to fungovalo, vystupujete s věcmi, které jsou několikrát vysvětleny, a vystupujete pořád dokola. Nevěřím, že to nechápete. Je to špatný úmysl, nic víc.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Prosím pana poslance Hojdu.

 

Poslanec Pavel Hojda: V obecné rozpravě vystoupili kromě předkladatele, zpravodaje zákona za hospodářský výbor a zpravodaje za rozpočtový výbor tři poslanci. Všichni tři a zpravodaj navrhli po obecné rozpravě zamítnutí tohoto zákona. Prosím o hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Všechny jsem odhlásila. Prosím o novou registraci. Budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí předloženého návrhu. Je tomu tak, pane zpravodaji?

 

Poslanec Pavel Hojda: Ano. Jako zpravodaj zamítnutí doporučuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: O návrhu na zamítnutí rozhodneme v hlasování pořadové číslo 90. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 90 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 147 vyslovilo 73 a 71 bylo proti.

 

Vyčkám kontroly hlasování.

Návrh nebyl přijat.

 

Myslím, že v tuto chvíli nebudeme pokračovat v projednávání tohoto návrhu v podrobné rozpravě. Přerušuji projednávání tohoto bodu. Končím dnešní jednání. Budeme pokračovat zítra v 9 hodin pevně zařazeným bodem, kterým je vývoz kulturních statků.

 

(Jednání skončilo v 18.58 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP