(10.30 hodin)
(pokračuje Kučera ml.)

Současně s tímto upozorněním vás velice prosím o podporu při hlasování o tomto pozměňovacím návrhu, protože si myslím, že tím pomůžete nejenom deseti- a statisícům našich spoluobčanů, ale především tím pomůžeme spravedlnosti a upevnění (důvěry?) našich spoluobčanů v jistoty práva a v právní řád této republiky.

Děkuji za pozornost i za pozdější podporu mého pozměňovacího návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hlásí se dále někdo do obecné rozpravy? Pakliže tomu tak není, končím obecnou rozpravu.

Otevírám rozpravu podrobnou a ptám se, kdo se do ní hlásí. Pan poslanec Miloslav Kučera mladší.

 

Poslanec Miloslav Kučera ml.: Dámy a pánové, přečetl bych vám znění avizovaného pozměňovacího návrhu.

Za znění názvu návrhu zákona do něj doplnit "a o změně zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů".

Za druhé. Stávající znění článku I nadepsat takto: "Část první Změna zákona č. 212/2000 Sb., o zmírnění některých majetkových křivd způsobených holocaustem a o změně zákona č. 243/1992 Sb., kterým se upravují některé otázky související se zákonem č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, ve znění zákona č. 93/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů".

Za třetí. Za část první vložit text "Část druhá Změna zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů".

Část druhá by měla toto znění: "Za § 110 se vkládá nový § 110a, který zní: § 110a - Právo na vypořádání majetkového podílu podle § 13 odst. 3 zákona č. 42/1992 Sb., o úpravě majetkových vztahů a vypořádání majetkových nároků v družstvech, se promlčí za deset let od uplynutí lhůty sedmi let od schválení transformačního projektu podle tohoto zákona."

Za čtvrté. Článek číslo dvě označit jako část třetí.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do podrobné rozpravy? Pakliže tomu tak není, končím podrobnou rozpravu. Tím končím druhé čtení tohoto návrhu.

Kolegyně a kolegové, ještě dříve, než přejdeme k projednávání dalšího bodu, dovolím si přednést z tohoto místa procedurální návrh. Bod 45 schváleného pořadu schůze, kterým je novela zákona o odpadech, předkládá z pověření Zastupitelstva hlavního města Prahy primátor hlavního města Prahy Jan Kasl. Vzhledem k tomu, že pan primátor je služebně v zahraničí, a po konzultaci s jeho úřadem navrhuji, aby tento bod byl pevně zařazen jako první bod našeho jednání ve středu 20. března. Doufám, že s tímto návrhem budete souhlasit.

Všechny vás odhlašuji, prosím o novou registraci.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 96, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 96 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 129 pro něj vyslovilo 76 a 38 bylo proti.

 

Nyní se budeme zabývat bodem 38 schváleného pořadu schůze, kterým je

 

38.
Návrh poslanců Aleny Páralové, Václava Krásy a Josefa Janečka
na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 100/1988 Sb.,
o sociálním zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1048/ - druhé čtení

 

Prosím, aby návrh za navrhovatele uvedla poslankyně Alena Páralová.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážení páni ministři, kolegyně a kolegové, s návrhem novely zákona č. 100/1988 Sb., o sociálním zabezpečení, kterou předkládáme společně s kolegy Krásou a Janečkem, jsem vás podrobně seznámila v prvním čtení. Proto pouze krátce připomenu podstatu návrhu.

Maminky, které se celodenně starají o postižené dítě, pobírají tzv. příspěvek při péči o osobu blízkou ve výši 1,6násobku částky životního minima určený na výživu a ostatní základní potřeby. Přitom nesmějí mít žádný jiný příjem, aby o tuto dávku nepřišly. Novela zákona, kterou předkládáme, pouze umožňuje, aby si ten, kdo pečuje o postižené dítě a pobírá od státu příspěvek při péči o osobu blízkou, mohl přivydělat malou, omezenou finanční částku. Pokud budu mluvit v číslech, pak maminka, která se stará o postižené dítě a v současné době pobírá příspěvek při péči o osobu blízkou ve výši 3700 Kč, si k tomu bude moci přivydělat částku asi 3400 Kč měsíčně. Stejnou částku si v současné době může přivydělat rodič, který pobírá rodičovský příspěvek, to je rodič, který se stará o dítě do čtyř let.

Pokud bude tento návrh zákona přijat, bude to pouze malý krůček ke zlepšení života rodin s postiženými dětmi.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1048/2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Jiří Hofman. (Není ve sněmovně.) Prosím pana poslance Jiřího Hofmana, aby se dostavil do jednacího sálu.

Právě jsem se dozvěděla, že pan poslanec Jiří Hofman předkládá zákon v Senátu. Poprosila bych předsedu zdravotního a sociálního výboru Zdeňka Škromacha, aby nějakým způsobem vyřešil tuto situaci. Vidím, že pan předseda výboru tuto situaci vyřeší způsobem sobě vlastním. Slovo tedy má pan poslanec Zdeněk Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, výbor pro sociální politiku a zdravotnictví projednal tento návrh zákona 9. ledna a přijal následující usnesení: Výbor doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s návrhem poslanců Aleny Páralové, Václava Krásy a Josefa Janečka na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 100/1988 Sb., o sociálním zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 1048, a aby přijala k tomuto návrhu zákona změnu, která je součástí tohoto usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Opomněla jsem oznámit pro stenozáznam, že pan poslanec Kalousek má náhradní kartu číslo dvě.

V tuto chvíli otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Žádnou přihlášku do obecné rozpravy nemám, končím obecnou rozpravu.

Otevírám rozpravu podrobnou, do které je jako první přihlášen pan poslanec Tomáš Kvapil. Připraví se pan poslanec Josef Janeček.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovoluji si předložit dva pozměňovací návrhy.

První zní: V bodě 3 § 82 se v odst. 1 písm. b) a písm. d) ruší slovo "školních".

Za druhé - v bodě 4 § 83 se číslovka 1,5 nahrazuje číslovkou 1,8.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP