(18.20 hodin)
(pokračuje Kužvart)

Jediná intervence je díky oné velmi prozřetelné regionální politice správy šumavského národního parku, za kterou bych si dovolil zde na závěr této správě poděkovat.

Vážená sněmovno, děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane ministře. Pan kolega Beneš využije možnosti doplňující otázky?

 

Poslanec Miroslav Beneš: Děkuji panu ministrovi za ideovou přednášku, při které i jeho sociálně demokratičtí kolegové kroutili hlavou.

Dovolím si znovu zopakovat svou otázku, protože má otázka směřovala ke zdravému selskému rozumu. Ten by měl mít každý politik, i když je ministrem.

Vážený pane ministře, myslíte si, že se má vozit dříví do lesa, že se mají vozit piliny odjinud na Šumavu? Pokud budete pokračovat ve svých krocích, tak tomu tak prostě bude a už tomu tak je dnes. Vaše kroky rovná se plán péče Národního parku Šumava.

Jinak vám mnohokrát děkuji, že jste signalizoval, že budete pro převod kompetencí Ministerstva životního prostředí na regiony. Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane kolego. Doplňující odpověď pan ministr.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně a páni poslanci, musím zahájit odpověď na doplňující otázku určitým výrazem, který není klasický pro sociální demokraty. Jde o hluboké, ale opravdu hluboké nedorozumění, protože tady ani slovíčko nepadlo o převodu kompetencí na regiony. Chtěl bych zdůraznit, že šlo o mé vyjádření a ze stenozáznamu si to může každý ověřit, o moji podporu regionální obchodní politice národního parku. To má k nějakým kompetencím na regiony a podobně velmi daleko. Asi tak zhruba jako program ODS a program ČSSD, takže to na úvod.

Každopádně otázka také směřovala na zdravý selský rozum. Já bych mohl opáčit, že zdravý selský rozum ukazuje, že tato země, Česká republika, není na jedno použití a ti, kteří propagují používání třeba nevratných obalů na jedno použití, ukazují, že zdravý rozum je tam patrně ve výrazné menšině.

Chtěl bych zdůraznit, že právě v právních úpravách, které jsem měl tu čest na základě usnesení této vlády zde předkládat a nakonec získávaly podporu v této sněmovně a posléze i v Senátu, ukazovaly, že jde o realizaci zdravého rozumu, o realizaci toho, aby se například náklady nepřenášely na konečné spotřebitele, aby se náklady nepřenášely na budoucí generace, viz nekonečné haldy nejrůznějších odpadků, které mj. je nutno dnes ze Státního fondu životního prostředí řešit dotacemi obcím, protože skládek, které nám zbyly z minulých let včetně let po roce 1990, je tady veliké množství. Myslím si, že zdravý rozum v oblasti Šumavy nakonec zvítězil.

Chtěl bych říci, neboť interpelace se týkala dovozu pilin na Šumavu, a já jsem bohužel vzhledem k cestě včera do jiného regionu nemohl být na projednání poslaneckého návrhu zákona o šumavském národním parku, že právě tam ten zdravý rozum zvítězil, a pokud bychom my zde začali diskutovat o např. plánu péče apod., chci zdůraznit, že ti, kteří nejvíce proti ochraně přírody zdvihají svůj hlas, zpravidla mají ve svých úmyslech pouze a jedině prospěch svůj, svůj vlastní, svůj osobní.

Je to problém. Je to problém a já bych chtěl konstatovat, vážená sněmovno, aniž se nechám vyrušit z lavic ODS, že si myslím, že třebaže zákon o šumavském národním parku byl včera pravicovými poslankyněmi a poslanci zamítnut, že nakonec stejně Šumava bude národním parkem, na který budeme právem hrdi. Myslím si, že to nemohou narušit v žádném případě ti, kteří mají tuto zem či Šumavu jako pouze obal na jedno použití.

Vážená sněmovno, děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Paní kolegyně, jednací řád mi ukládá, abych v 18.20 hodin pozval posledního interpelujícího. Ještě vám to slovo udělím, abyste mohla oslovit pana ministra Fišera, protože i on s tím souhlasí.

 

Poslankyně Ivana Hanačíková: Děkuji vám velmi, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, obracím se na vás ve věci přechodu zřizovatelské funkce Psychiatrické léčebny Kroměříž.

V původním vládním návrhu zákona o převodu některých dalších věcí, práv a závazků České republiky na kraje a obce je navrženo převedení zřizovatelské funkce na Zlínský kraj. Vzhledem k velikosti psychiatrické léčebny, spádovosti pro devět okresů ze tří krajů a z faktu, že psychiatrická léčebna zajišťuje hospitalizaci na infekčním a TBC oddělení pro celou Českou republiku, vás žádám o změnu zřizovatelské funkce, a to převodem na Ministerstvo zdravotnictví.

Děkuji za vaši odpověď.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, paní kolegyně. Než odpoví pan ministr zdravotnictví Fišer, sděluji, že to byla skutečně poslední dnešní položená interpelace.

Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Bohumil Fišer: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já většinou mám opačný názor než poslanci opozičních stran, ale v tomto případě se jedná o výjimku. S tím, co řekla paní poslankyně, bezezbytku souhlasím.

V původním návrhu zákona jsme prostě chtěli dát krajům co největší pravomoc, ale protože stanovisko představitelů Zlínského kraje je shodné s názorem paní poslankyně, shoduje se také s názorem mým, a proto přečtu tuto větu: Ministerstvo zdravotnictví je připraveno převzít funkci zřizovatele ke státním zdravotnickým příspěvkovým organizacím od okresních úřadů, jmenovitě v tomto případě Psychiatrické léčebny Kroměříž a Psychiatrické léčebny Jihlava, pokud tak rozhodne Parlament České republiky v souvislosti s nabytím účinnosti zákona o přechodu některých dalších věcí, práv a závazků České republiky na kraje a obce a souvisejících změnách, který je v současné době předložen do druhého čtení Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Paní kolegyně je spokojená, nebude vyžadovat další doplňující otázku?

Vážené dámy a vážení pánové, končím třetí jednací den 47. schůze Poslanecké sněmovny. Zítra začínáme v 9 hodin a máme pevně zařazeny tři body: bod 43 - nadační fondy, bod 44 - trestní řád, správa daní, a 98 - vývoz kulturních statků. Poté budeme pokračovat v prvních čteních. Vývoz kulturních statků je jako první bod odpoledne, abych nezapomněl, takže ráno první dva pevné body, odpoledne jeden.

Přeji vám krásný večer a zítra ráno nashledanou.

 

(Jednání skončilo v 18.28 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP