(12.00 hodin)

Poslanec Martin Kocourek: Chtěl bych v návaznosti na svou zpravodajskou zprávu a důvody, které jsem v ní uvedl, navrhnout vrátit tento vládní návrh zákona předkladateli k dopracování.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pouze upozorňuji, že podle ustanovení § 90 odst. 2 je procedura taková, že pakliže v obecné rozpravě nebude vznesena námitka proti zrychlenému projednávání, přistoupíme rovnou k rozpravě podrobné a poté k hlasování o celém návrhu zákona. O vrácení návrhu k dopracování bychom mohli hlasovat až v případě, že buď je zrychlené jednání zavetováno, anebo že ve zrychleném jednání s návrhem zákona není vysloven souhlas. Pouze upozorňuji na tuto variantu.

Hlásí se dále někdo do obecné rozpravy? Pakliže žádná další přihláška do obecné rozpravy není, obecnou rozpravu končím. Námitka proti projednávání podle § 90 odst. 2 vznesena nebyla. Nyní tedy rozhodneme, zda v jednání budeme pokračovat tak, aby s návrhem zákona byl vysloven souhlas již v prvém čtení.

Všechny vás odhlašuji a mezitím přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1269 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 240, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 240 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 148 pro něj vyslovilo 96 a 30 bylo proti.

 

V tuto chvíli tedy mohu zahájit podrobnou rozpravu a ptám se, kdo se do podrobné rozpravy hlásí. Žádnou přihlášku do podrobné rozpravy nemám, podrobnou rozpravu končím.

Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona o přijetí úvěru Českou republikou od Evropské investiční banky na financování programu Rozvoj materiálně technické základny Masarykovy univerzity v Brně, podle sněmovního tisku 1269.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 241, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 241 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 149 pro něj vyslovilo 104 a 27 bylo proti.

 

Tím končím projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem je bod 83 schváleného pořadu schůze, kterým je

 

83.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 21/1997 Sb., o kontrole vývozu
a dovozu zboží a technologií podléhajících mezinárodním kontrolním režimům
/sněmovní tisk 1220/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr a zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Karel Vymětal.

Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 1220/2. Otevírám rozpravu a ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Do rozpravy ve třetím čtení se nehlásí nikdo, rozpravu končím.

Vidím, že pan ministr si přeje se na závěr vyjádřit, má tedy slovo. Poté poprosím zpravodaje.

 

Místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi ve třetím čtení uvést návrh zákona, kterým se mění zákon č. 21/1997 Sb., o kontrole vývozu a dovozu položek dvojího použití. Při druhém čtení zazněly pozměňovací návrhy předložené hospodářským výborem a pozměňovací návrhy přednesené panem poslancem Vymětalem, které jsou obsaženy v části A a B sněmovního tisku 1220/2. Přes upozornění týkající se jednoho pozměňovacího návrhu věcného charakteru, které jsem již vyjádřil ve druhém čtení návrhu zákona, mohu konstatovat, že navržené úpravy považuji za zpřesnění předloženého návrhu a jsou všechny přijatelné.

Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, děkuji vám za pozornost, kterou jste věnovali projednávání tohoto zákona, a věřím, že navržené úpravy budou příznivě posouzeny a návrh zákona bude odsouhlasen. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Nyní prosím poslance Karla Vymětala, aby nás seznámil s návrhem procedury.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, pozměňovací návrhy, které jsou předloženy v tisku 1220/2, mají všechny charakter legislativně technický, to znamená nemění smysl, pouze upřesňují mnohé body, až na jeden, a sice to je bod A3. Navrhl bych takovou proceduru, že bychom mohli hlasovat zvlášť o bodu A3 a potom jedním hlasováním, pokud nejsou námitky, o všech ostatních bodech. A potom o zákonu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, rozumím tomu tak, že by se hlasoval zvlášť bod A3 a poté bychom hlasovali společně všechny návrhy pod bodem A i B?

 

Poslanec Karel Vymětal: Ano, protože všechny mají stejný charakter legislativně technický.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pakliže proti tomu nebude výhrad a tato procedura bude schválena, je to samozřejmě možné. Žádné výhrady neregistruji.

 

Rozhodneme o návrhu procedury v hlasování pořadové číslo 242, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 242 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 151 pro vyslovilo 105 a nikdo nebyl proti.

 

Procedura byla schválena. Prosím, postupujte podle schválené procedury.

 

Poslanec Karel Vymětal: Teď bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pod bodem A3. Zpravodaj doporučuje. (Ministr - stanovisko neutrální.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pan ministr neutrální.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 243, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 243 tento návrh nebyl přijat, když se z přítomných 153 pro vyslovilo 76 a 10 bylo proti.

 

Pokračujte, pane zpravodaji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP