(12.30 hodin)
(pokračuje Matulka)

Dovolím si podat pouze jeden jediný legislativně technický upřesňující návrh, a to vzhledem k tomu, že zde momentálně nevidím poslance Vojtěcha Filipa.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Promiňte, pane zpravodaji. Prosím o klid. Návrh procedury je důležitá věc a bylo by dobré, kdybychom jej slyšeli.

 

Poslanec Dalibor Matulka: V první řadě bych ho přednesl zřejmě místo něho, ale je i úlohou zpravodaje upřesnit navrhovaný text. U pozměňovacího návrhu poslance Vojtěcha Filipa pod písm. D je v prvním řádku textu, nebo navrhovaného textu, chyba, drobná nepřesnost, chybí tam uvedení odst. 1. Čili navrhuji, abyste si to doplnili.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane zpravodaji, já vás nechci vyrušovat v přednášení legislativně technických návrhů, ty bylo třeba přednést v rozpravě ve třetím čtení, která byla ukončena. Co s tím uděláte?

 

Poslanec Dalibor Matulka: Já jsem nepostřehl, že byla ukončena. Myslel jsem si, že mi dáváte slovo v rámci této rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Rozprava byla ukončena. Pakliže je třeba přednést některé legislativně technické návrhy, je možné najít způsob…

 

Poslanec Dalibor Matulka: Paní předsedající, není to žádná tragédie. Je to jediná úprava. Pokud k ní nedojde v rámci rozpravy, domnívám se, že to lze vyřešit jinak. Prostě tam chybí jenom uvedení čísla odstavce, nic jiného.

Přednesu návrh procedury. V první řadě bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích pod písm. A, což jsou pozměňovací návrhy ústavně právního výboru. Protože to není jeden komplexní pozměňovací návrh, nenavrhuji jako zpravodaj, abychom hlasovali o všech návrzích najednou. Bude zřejmě zapotřebí hlasovat o každém z pozměňovacích návrhů zvlášť. Potom bychom hlasovali běžným způsobem o pozměňovacích návrzích vznesených poslanci v rámci druhého čtení, tzn. o pozměňovacích návrzích, tak jak jsou v tisku uvedeny, v pořadí pozměňovací návrh pod písm. B, pozměňovací návrhy pod písm. C, D, E a nakonec F. Jiný, složitější návrh procedury nemám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vzhledem k tomu, že procedura se zakládá na tom, že bude postupně hlasováno o všech jednotlivých pozměňovacích návrzích v pořadí, jak jsou uvedeny v tisku, není třeba proceduru k tomuto návrhu schvalovat.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Paní předsedající, já jsem si skutečně nepovšiml, že jste ukončila rozpravu - třetí čtení. Možná jsem zareagoval dost nepřesně. Protože je třeba ještě vznést nějakou legislativně technickou úpravu, dovolím si vznést prosbu na některého pana ministra, nejlépe ministra spravedlnosti, kdyby svým vystoupením...

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Já bych v této věci raději poprosila ministra vnitra, protože ministr spravedlnosti je navrhovatelem. Tam se občas dostáváme do sporů, zda navrhovatel svým vystoupením otevřel, nebo neotevřel rozpravu. Bude to tedy lepší vyřešit jinak.

Vidím, že se hlásí ministr vnitra Stanislav Gross, uděluji mu slovo.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, chtěl bych nám všem popřát příjemné poledne.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkujeme, pane ministře. Rozprava je tedy otevřena a já uděluji slovo panu zpravodaji Matulkovi.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Děkuji za to, že mi to bylo umožněno.

Jak už jsem avizoval, podávám návrh na legislativně technickou úpravu tak, aby v pozměňovacím návrhu pod písm. D byla za slova § 5 doplněna slova "odst. 1". To je vše.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Dále se hlásí pan poslanec Koudelka.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Při podávání pozměňovacích návrhů nebyly promítnuty podané pozměňovací návrhy do závěrečného paragrafu o účinnosti, protože obecně tento zákon nabývá účinnosti vstupem do EU.

Proto doplňuji poslední ustanovení týkající se účinnosti tak, že bod 7 bude nabývat účinnosti dnem vyhlášení. Stejně tak se to týká, pokud budou schváleny, všech pozměňovacích návrhů pod písmeny C, D i F.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se někdo do rozpravy? Slovo má pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, pan poslanec Matulka upřesnil pozměňovací návrh poslance Filipa tak, že navrhl doplnit odst. 1 v § 5. Předmětem změny zákona je, že v § 5 se odstavec ruší, takže pan poslanec Filip - domnívám se - naprosto správně přednesl ten svůj pozměňovací návrh už tak, že v § 5 odstavec nebude. Domnívám se, že by pan poslanec Matulka mohl svůj návrh vzít zpět. Záleží na tom, jestli bude ta změna přijata.

Upozorňuji, že například v bodu 4 nebo v bodu 3 pod písm. A se právě vynechává odstavec 1 v § 5, což je předmětem té změny.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec Matulka.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Včera jsem o té záležitosti mluvil s kolegou Filipem. Pravda je, že původně jsem neměl být zpravodajem k tomuto tisku. Nemám za to, že základem pro podávání pozměňovacích návrhů byl text přijatý ústavně právním výborem, protože žádný text ústavně právním výborem přijat nebyl. Ústavně právní výbor přijal několik pozměňovacích návrhů. Pozměňovací návrh kolegy Filipa pod písm. D není formulován jako pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu, nýbrž k tisku.

Domnívám se, že mnou přednesená legislativně technická úprava je správná.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Prosila bych pány poslance, aby skončili pření se o to, jak to pan poslanec Filip myslel nebo nemyslel se svým pozměňovacím návrhem. Poslanec Filip tady není, a nemůže se tedy bránit. Pan poslanec Matulka vznesl legislativně technický návrh. Pakliže na něm bude trvat, má na něj bezesporu právo.

Slovo má pan poslanec Exner. Myslím si, že tento spor patřil spíše na jednání poslaneckého klubu než na plénum sněmovny.

 

Poslanec Václav Exner: Ve vládním návrhu je v čl. 1 obsažen bod 3, který zní: V § 5 se odstavce 2 až 4 zrušují a zároveň se zrušuje označení odst. 1.

Tudíž jestli pan poslanec Filip chtěl přednést návrh k vládnímu návrhu zákona, nikoliv k usnesení ústavně právního výboru, uvedl to správně.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec Matulka.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Dobrá. To už je ale argumentace úplně o něčem jiném, než byla původně. S touto argumentací souhlasím. Omlouvám se a berte to tak, jako kdybych takový návrh nepodal.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se ještě pan poslanec Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Paní místopředsedkyně, já se to naopak pokusím zkrátit. Čekal jsem, až skončí tato rozprava. Navrhuji, aby se písm. A hlasovalo celé, nikoli po jednotlivých bodech, protože to pokládám za naprosto zbytečné. Je to usnesení ústavně právního výboru, se kterým, pokud vím, nebyl signalizován žádný problém.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Souhlasí pan poslanec Matulka s tímto návrhem? Budeme potom samozřejmě o návrhu procedury hlasovat.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Sám jsem to jako zpravodaj nenavrhoval, ale proti návrhu kolegy Bendy nic nemám. Ušetří nám to čas.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Procedura je v tuto chvíli navržena. Hlasovali bychom o písm. A jako o celku. Já o tomto návrhu samozřejmě hlasovat dám, ale vidím, že se ještě hlásí poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Nemám problém s tím, aby se skoro o všech bodech pod písm. A hlasovalo jako o celku.

Navrhl bych ale, zda by pan poslanec Benda mohl souhlasit s tím, že o bodu A1 by se hlasovalo samostatně. Jde sice jen o legislativní úpravu, ale domnívám se, že původní vládní návrh je lepší než návrh ústavně právního výboru.

Doporučoval bych, aby hlasování proběhlo tak, že se bude hlasovat samostatně o bodu A1 a pak o ostatních bodech pod písm. A.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP