(16.30 hodin)
(pokračuje Fischerová)

Tento pozměňovací návrh přednáším na základě požadavku Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, kde došlo, bohužel, k opomenutí této kompetence s ohledem na reformu veřejné správy.

Za prvé. Dosavadní bod 10 navrhuji nahradit novým zněním: Za § 46 se vkládají nové paragrafy 46a a 46b, které znějí.

§ 46a - Krajské úřady se v rámci ochrany obyvatelstva před ozářením z přírodních zdrojů podílejí na vyhledávání staveb s vyšší úrovní ozáření z přírodních radionuklidů v jejich vnitřním ovzduší, na rozdělování dotací podle § 28 odst. 2 zákona na provedení ozdravných opatření v těchto stavbách a ve vodách pro veřejné zásobování a na kontrole účinnosti uvedených ozdravných opatření. Podrobnosti stanoví prováděcí právní předpis.

§ 46b - Působnosti stanovené krajskému úřadu, obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností nebo obecnímu úřadu podle tohoto zákona jsou výkonem přenesené působnosti.

Za druhé. Přidat nový bod 11 následujícího znění: Do § 47 se za odst. 9 vkládá nový odst. 10, který zní:

(10) Ministerstvo financí po projednání s Ministerstvem pro místní rozvoj a s úřadem vydá prováděcí právní předpis k provedení § 46a.

Navržená změna odráží probíhající změny v reformě státní správy a samosprávy a zejména pak ukončení činností okresních úřadů. Okresní úřady se totiž mj. zabývají i úkoly, které souvisí s vyhledáváním staveb s vyšší úrovní ozáření z přírodních radionuklidů v jejich vnitřním ovzduší, tzv. radonové riziko. Tato problematika je obecně upravena atomovým zákonem a dále usnesením vlády č. 538/1999 o radonovém programu, který mj. ukládá řadu úkolů pro okresní úřady. Vzhledem k tomu, že zánikem činnosti okresních úřadů by tento v zásadě pro občany pozitivní jev byl ukončen, navrhuji přenést zákonem část těchto úkolů na krajské úřady.

V zákoně se navrhuje vymezit úkoly pro ně v obecné rovině s tím, že podrobnosti stanoví prováděcí předpis, jak je navrhováno v bodě 2 předneseného návrhu. Stávající návrh § 46a se pouze nově označuje jako § 46b.

Dámy a pánové, děkuji vám za vaši pozornost, za pochopení a podporu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Já jsem sice řekl, že druhý je pan poslanec Škromach, ale pan zpravodaj má přednostní právo. Prosím, pan poslanec Hrnčíř.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Děkuji. Vážený pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci, myslel jsem si jako zpravodaj tohoto sněmovního tisku, že jsem připraven na vše, ale hned první pozměňovací návrh prvního diskusního příspěvku mě vyvedl z omylu. Nejsem připraven na vše.

Mohu říci, že pozměňovací návrh, který paní poslankyně přednesla, se podle mého názoru týká spíše sněmovního tisku 1151, o převodu majetku České republiky do majetku krajů. Nicméně pozměňovací návrh mohl zaznít. Bude mít akorát za důsledek to, že budeme projednávat tento návrh zákona ve třetím čtení a dva dny poté, co se na něm usneseme, ho budeme znovu novelizovat. Mám obavu, že se potvrdil Murphyho zákon: Může-li být někdy hůře, věz, že bude. Obávám se, že se potvrdí i další Murphyho zákon: Má-li se něco pokazit, tak se to pokazí.

Vystoupit jsem chtěl především proto, abych vyzval poslance a poslankyně, kteří chtějí předat pozměňovací návrhy, aby jasně formulovali, zda se jedná o pozměňovací návrh k sněmovnímu tisku 1160, tj. ten, ve kterém není už všechno pravda, nebo je to k platnému znění zákonů. Bude to mít vliv na to, abychom se pak usnesli na tom, je-li návrh hlasovatelný, nebo ne.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Jako další v pořadí je pan poslanec Škromach.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolil bych si přednést pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona o změně některých zákonů v souvislosti s ukončením činnosti okresních úřadů, sněmovní tisk 1160, a sice:

V části 26 čl. XXVI. se znění v bodech 32 až 34 nahrazuje tímto zněním:

Bod 32. V § 42 se na konci písmene b) tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno c), které zní: c) sociální poradenskou péči.

Bod 33. V § 43 se v nadpisu nahrazují slova "okresních úřadů" slovy "obecních úřadů obcí s rozšířenou působností".

Bod 34. V § 44 se slova "okresní úřad" nahrazují slovy "obecní úřad obce s rozšířenou působností".

Další pozměňovací návrh je komplexní pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona o změně atd., sněmovní tisk 1160.

K části 36:

Za prvé. Bod 3 zní: V § 47 odst. 1 větě první se slova "zařízení ochrany veřejného zdraví (§ 86 odst. 4)" nahrazují slovy "Ministerstvo zdravotnictví".

Odůvodnění. Oproti vládnímu návrhu novely zákona č. 258/2000 Sb., který vychází z toho, že k plnění některých úkolů Ministerstva zdravotnictví se při Ministerstvu zdravotnictví zřizuje Národní hygienická stanice, pozměňovacím návrhem se navrhuje tuto Národní hygienickou stanici nezřizovat. Důvodem je skutečnost, že podle platného právního stavu je v Ministerstvu zdravotnictví k plnění úkolů na úseku ochrany veřejného zdraví zřízen hlavní hygienik ČR. Útvar hlavního hygienika ČR bude podle části 118 vládního návrhu zákona upravené mým pozměňovacím návrhem pod bodem 19 doplněn zaměstnanci stávající Okresní hygienické stanice Praha-východ a Okresní hygienické stanice Praha-západ se sídlem v Praze. Tito zaměstnanci se budou pod vedením hlavního hygienika ČR podílet na úkolech v ochraně veřejného zdraví, včetně výkonu funkce Ministerstva zdravotnictví jako orgánu státního zdravotního dozoru druhého stupně. Nezřizuje-li se v Ministerstvu zdravotnictví Národní hygienická stanice, je třeba slova "Národní hygienická stanice" nahradit slovy "Ministerstvo zdravotnictví".

Za druhé. Za bod 21 se vkládá nový bod 22, který zní:

22. V § 80 odst. 1c) se slova "krajských hygieniků" nahrazují slovy "krajských hygienických stanic". Dosavadní body 22 až 68 se označují jako body 23 až 69.

Odůvodnění. Jde o změnu legislativně technického charakteru, která souvisí s bodem 1 pozměňovacího návrhu.

Za třetí. Bod 23 zní:

23. V § 80 odst. 1 se písmeno d) ruší. Dosavadní písm. e) až m) se označují jako písmena d) až l). Opět legislativní změna.

Za čtvrté. Bod 24 zní:

24. V § 80 odst. 1i) se slova "příslušného okresního nebo krajského hygienika" nahrazují slovy "krajské hygienické stanice".

Za páté. Bod 25 zní:

25. V § 80 se na konci odst. 1 tečka nahrazuje čárkou a doplňují se písmena m) a n), která znějí:

m) přezkoumává kontrolní plány sestavné krajskými hygienickými stanicemi, které určují prioritu činnosti na úseku státního zdravotního dozoru.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP