(18.20 hodin)
(pokračuje Kapoun)

Bod 4 návrhu novely se vypouští.

V bodě 5 v § 39 odst. 6 písm. a) návrhu novely se slova "okresní úřad" nahrazují slovy "krajský úřad", slova "územního obvodu okresu" se nahrazují slovy "správního obvodu kraje", slova "příslušným okresním úřadem je okresní úřad" ve větě za středníkem se nahrazují slovy "příslušným krajským úřadem je krajský úřad".

V bodě 6 § 39 odst. 7 věta druhá návrhu novely se slova "okresní úřad" nahrazují slovy "krajský úřad".

Bod 10 § 39b odst. 1 návrhu novely zní: v § 39 b) odst. 1 se slova "územního obvodu okresu" nahrazují slovy "správního obvodu kraje".

V bodě 11 § 39b odst. 2 návrhu novely se slova "území kraje" nahrazují slovy "správního obvodu kraje".

V bodu 12 § 39c návrhu novely se slova "území kraje" nahrazují slovy "správního obvodu kraje".

V bodu 13 § 39d odst. 1 návrhu novely se slova "území kraje" nahrazují slovy "správního obvodu kraje".

Za bod 18 návrhu novely se vkládá nový bod 19, který zní: 65a) Působnosti stanovené krajskému úřadu, Magistrátu hl. m. Prahy nebo obecnímu úřadu podle tohoto zákona jsou výkonem přenesené působnosti.

Já bych vám poděkoval za trpělivost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má paní kolegyně Jirousová, připraví se kolega Kořistka a Havlíček.

 

Poslankyně Taťána Jirousová: Vážený pane místopředsedo, vážená sněmovno, moje pozměňovací návrhy budou k tisku 1160.

Za prvé k části 32. Je to zákon č. 37/1989 Sb., o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi. V § 9 odst. 3 doporučuji doplnit za slova "kde je pacient léčen" tato slova: "nebo orgán veřejné správy". Zdůvodnění: Když není například pacient registrován u žádného zdravotnického zařízení, měl by i orgán veřejné správy mít možnost dát podnět k ambulantní léčbě.

K části 33, zákon 160/1992 Sb., o zdravotní péči v nestátních zdravotnických zařízeních. V § 5 odst. 2 písm. f) vyškrtnout slova "v únosné míře" a nahradit zněním "v míře odpovídající rozsahu povinností pracovníků uložených v zákoníku práce mimo zákonnou pracovní dobu". Důvodem je narůstající problém se zajišťováním lékařské služby první pomoci. Únosná míra neochotu lékařů sloužit neodstraní.

K části 34, zákon 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění. V § 27 odst. 6 doplnit na konec: "jsou hrazeny z prostředků sociálního pojištění". Důvod: O sociální pacienty je nutno se postarat i v nemocnici, a když náklady na hospitalizaci nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, musí být hrazeny ze sociálního pojištění.

Ještě k části 34. V § 47 odst. 1 úvodní větu nahradit zněním: "Výběrové řízení lze vyhlásit po oznámení registrujícímu krajskému úřadu způsoby v místě obvyklými a oznámení ve Zdravotnických novinách obecním úřadem s rozšířenou působností, v hl. m. Praze Magistrátem hl. m. Prahy" a dále text pokračuje. Důvod: Krajský úřad by měl být předem informován a konzultován o konání výběrového řízení, aby mohl eventuálně vznést připomínky. Uveřejnění ve Zdravotnických novinách by mělo být samozřejmostí.

V § 48 téže části, tedy 34, je to odst. 1 písm. a) § 48. Za slova "s rozšířenou působností" vložit znění "a zástupce krajského úřadu a zástupce ministerstva, jde-li o výběrové řízení vyhlašované tímto ministerstvem". Důvod: Kraj zodpovídá za zdravotnictví v kraji, proto je nutná jeho účast.

K části 36, je to zákon 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví. V § 47 odst. 1 za slova "kterou zajistí" vložit znění "krajská hygienická stanice prostřednictvím Národní hygienické stanice". Důvod: Nebylo by uskutečnitelné shánět všechny očkovací látky přes centrální Národní hygienickou stanici.

V § 78 doplnit písm. d) - Ministerstvo dopravy. Důvod: Ministerstvo dopravy má také svá zdravotnická zařízení.

A teď mám dvě varianty k další části 36. První varianta zní:

Vypustit text § 81 bez náhrady a upravit číslování následujících paragrafů.

V § 82 odst. 1 se za větu "krajské hygienické stanice jsou správními úřady" vkládá věta "K zabezpečení své činnosti si krajské hygienické stanice zřizují příspěvkové organizace, zdravotní ústavy."

V § 86 za slova "ve Zlíně" se vkládá "s pobočkami v místech, ve kterých mají územní pracoviště krajské hygienické stanice". Je to v příloze č. 3. Dále se pokračuje větou: "Zdravotní ústavy jsou příspěvkovými organizacemi. Funkci jejich zřizovatele plní krajské hygienické stanice, které stanoví jejich úkoly statutem.

Dále za větu "Zdravotní ústavy a státní zdravotní ústavy jsou zdravotnickými zařízeními." se vkládá nová věta: "Statutárním orgánem zdravotních ústavů je ředitel, kterého jmenuje a odvolává krajský hygienik se souhlasem Ministerstva zdravotnictví."

Za § 88 se vkládá nový § 88a, který zní: "Pouze zaměstnanci s odbornou způsobilostí pro práci ve zdravotnictví mohou plnit úkoly orgánů ochrany veřejného zdraví uvedených v § 78a) až c).", a vypouští se následující text.

Varianta 2 k tomuto tisku, k části 36.

V § 82 odst. 2 písm. p) za slova "kontrolovat a řídit" vložit slova "a vytvářet". Zdůvodnění je prosté. Kdo jiný než krajská hygienická stanice by měl tvořit místní program ochrany veřejného zdraví?

V § 86 za slova "a ve Zlíně" doplnit slova "s pobočkami v místech, ve kterých mají územní pracoviště krajské hygienické stanice". Důvod je zabránění likvidace současných okresních laboratoří. Existuje zde potenciál odborných pracovníků, materiální a prostorové zázemí pro výkon alespoň části činnosti uvedené v odst. 1 § 86 navrhovaného zákona. Zdravotní ústavy by neměly vykonávat jen činnost laboratorní, a pokud některé z těchto činností, například i očkování do zahraničí, se nemají vzdalovat občanům, měly by být poskytovány i nadále v místech stávajících okresních hygienických stanic. Aby zaměstnanec státního dozoru ochrany veřejného zdraví mohl přizvat k účasti na plnění úkolů podle zákona 258/2000 Sb. zaměstnance zdravotního ústavu, například k vyšetření a měření či sledování složek životního prostředí a pracovních podmínek, podmínek pro poskytování stravovacích služeb a jiné, podle zákona č. 258, například odběry vzorků atd., musí být zajištěna dobrá a jednoduchá dosažitelnost takových zaměstnanců zdravotního ústavu včetně potřebného materiálního vybavení a techniky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP