(18.50 hodin)
(pokračuje Sehnalová)

Další pozměňovací návrh. Ve stávajícím bodě 36 se na konci doplňuje další písmeno u), které zní:

u) povolovat výjimky z požadavku průchodnosti vodního toku pro ryby a vodní živočichy podle § 15 odst. 6 v případech vodních děl pro účel chovu ryb, např. průtočné rybníky a vodní nádrže, nebo k ochraně před škodlivými účinky vod, k zajištění bezpečnosti občanů a jiných veřejných zájmů, např. omezení eroze, devastace koryt, bystřin apod.

Pozměňovací návrh třetí. V § 127 odst. 6 v poslední větě nahradit text "delší než do 31. prosince 2005" textem "delší než do 31. prosince 2010".

Mám ještě jednu legislativně technickou změnu, která se vztahuje k části 85 z usnesení zemědělského výboru, z jeho 58. schůze. Je to bod 4, kde dosavadní písmena s) až x) se označují jako s) až y) a další písmena o) až u) se označují jako o) až t).

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní kolegyně. Slovo má pan poslanec Beneš, připraví se paní kolegyně Emmerová a Kocianová.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Pane předsedající, dámy a pánové, děkuji paní poslankyni za péči o ryby, resp. o průchody ryb vodními díly.

Dovolte, vážený pane místopředsedo, abych předložil návrh, který, jak jsem signalizoval v obecné rozpravě, se týká části první - změna zákona 202/1990 Sb., o loteriích, kde v § 6 odst. 1 se číslovka 20 000 nahrazuje číslovkou 50 000 a číslovka 50 000 se nahrazuje číslovkou 200. (?)

Odstavec b) se ruší.

V odstavci c) se škrtá "včetně případů, kdy provozovatelem tomboly nebo věcné loterie s herní jistinou podle písm. b) má být stát zastoupený okresním úřadem", čili odst. c) zní: c) ministerstvo v ostatních případech.

Další pozměňovací návrh, vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, bych si dovolil předložit k části 105, ke změně zákona 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů. Týká se § 77a odst. 1 vládního návrhu nahradit novým zněním:

(1) Kraje v samostatné působnosti zpracovávají ve spolupráci s ministerstvem prognózy a koncepce strategie ochrany přírody ve své územní působnosti.

§ 77a odst. 2 vládního návrhu nahradit novým zněním, kde odst. 2 bude znít:

(2) Kraje mohou vydávat nařízení o zřízení přírodního parku a stanovit omezení využití jeho území (§ 12 odst. 3), o vyhlášení přírodní rezervace, stanovení jejího ochranného pásma a jejích bližších ochranných podmínek (§ 33), o vyhlášení přírodní památky, stanovení jejího ochranného pásma a jejích bližších ochranných podmínek (§ 36) a zajišťují péči o ně.

V § 77a odst. 3 vládního návrhu vypustit písm. d).

V § 77a odst. 3 vládního návrhu vložit nové písm. p), které zní:

p) uděluje výjimky z ochranných podmínek zvláště chráněných kriticky a silně ohrožených druhů rostlin a živočichů (§ 56).

V § 79 odst. 3 písm. f) zákona vypustit slova "z ochranných podmínek zvláště chráněných kriticky a silně ohrožených druhů rostlin a živočichů a výjimky".

V § 77a odst. 3 písm. v) vládního návrhu slovo "nebo" nahradit čárkou a na závěr doplnit slova "nebo správou".

V § 79 odst. 3 písm. h) zákona vypustit slova "či správou".

Upozorňuji, že uvedený návrh se týká převodu kompetencí z Ministerstva životního prostředí na kraje. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má paní kolegyně Emmerová, připraví se kolegyně Kocianová a pan poslanec Ambrozek.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Vážený pane místopředsedo, vážení přítomní, chtěla bych přednést několik pozměňovacích návrhů k části 31, to je zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů.

A. Doplnit nový bod 1 tohoto znění:

V § 39 se doplňuje odst. 3, který zní: Zdravotnická zařízení jsou povinna uzavřít pojistnou smlouvu o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou občanům v souvislosti s poskytováním zdravotní péče. Toto pojištění musí trvat po celou dobu, po kterou zdravotnické zařízení poskytuje zdravotní péči.

B. K uvedeným bodům 1 - 8:

1. V § 54 odst. 2 se slova "okresních úřadů" zrušují.

2. § 56 se zrušuje.

3. V § 74 v nadpisu se slovo "pracovníků" nahrazuje slovem "zaměstnanců".

Stávající bod 4 uvést v tomto znění: V § 74 odst. 1 se slova "pracovníci orgánů státní zdravotní správy" nahrazují slovy "zaměstnanci orgánů státní správy podle § 67b".

C. Bod 5 uvést v tomto znění: V § 74 odst. 2 se ve větě prvé slova "vybraní pracovníci orgánů státní zdravotní správy" nahrazují slovy "vybraní pracovníci orgánů státní správy". Ve větě druhé se za slovo "stanoví" vkládají slova "tento zákon nebo".

D. Bod 6 uvést v tomto znění: V § 77 odst. 3 se slova "okresní úřad, obvodní úřad, úřad města, v jehož obvodu se zdravotnické zařízení nachází" nahrazují slovy "krajský úřad, v jehož obvodu se zdravotnické zařízení nachází".

E. Stávající bod 7 navrhuji vypustit.

F. Bod 8 uvést v tomto znění: § 81a. Působnosti stanovené krajskému úřadu podle tohoto zákona jsou výkonem v přenesené působnosti.

Dále mi dovolte přednést jako bod G komplexní pozměňovací návrh k tomuto zákonu.

1. V části třetí zákona se doplňuje hlava třetí zákona, jež zní:

Hlava třetí - Kvalita poskytování zdravotní péče

§ 43

Odst. 1. Kvalita poskytování zdravotní péče může být zajišťována jen takovými postupy, které vedou k soustavnému zvyšování odborné způsobilosti zdravotnických pracovníků, k efektivitě procesu výkonu zdravotní péče a hospodárnému využití nástrojů poskytování zdravotní péče v souladu se současnými poznatky vědy a výzkumu v oblasti zdravotnictví.

Odst. 2. O zvyšování kvality poskytování zdravotní péče pečují poskytovatelé.

Odst. 3. Zvyšování kvality poskytování zdravotní péče se potvrzuje certifikací nebo akreditací.

Odst. 4. Certifikací se pro účely tohoto zákona rozumí takový postup, na jehož základě oprávněná osoba vyhodnocuje a potvrzuje, že právnická osoba, fyzická osoba nebo jimi vykonávaná činnost splňuje stanovené odborné a organizační požadavky pro činnost zdravotnických zařízení určené právním předpisem nebo pověřenou osobou (dále jen certifikační kritéria).

Odst. 5. Akreditací se pro účely tohoto zákona rozumí takový postup, na jehož základě vydává oprávněná osoba osvědčení o tom, že poskytovatel prokazatelně vytváří podmínky pro soustavné zvyšování kvality zdravotní péče a zároveň prokazatelně dokládá soustavné zvyšování kvality a efektivity poskytované péče (dále jen akreditační kritéria).

***




Přihlásit/registrovat se do ISP