(19.00 hodin)
(pokračuje Emmerová)

§ 44

Odst. 1. Certifikaci a akreditaci podle tohoto zákona provádějí právnické osoby, které jsou k těmto činnostem oprávněné (dále jen oprávněná osoba), a to na základě udělení oprávnění k provádění certifikace a akreditace.

Odst. 2. Ministerstvo pověří do jednoho měsíce od nabytí účinnosti tohoto zákona udělováním oprávnění k provádění certifikace anebo akreditace organizační složku státu zřízenou k plnění úkolů v působnosti Ministerstva zdravotnictví, která je kompetentní zabezpečovat realizaci programu kvality a efektivity zdravotní péče, nebo právnickou osobu, kterou ministerstvo za tím účelem založilo (dále jen pověřená osoba). Toto pověření je nepřevoditelné.

Odst. 3. Pověřená osoba rozhodne o oprávnění provádět certifikaci nebo akreditaci na základě žádosti právnické osoby, a to na základě posouzení, zda je tato právnická osoba odborně způsobilá k posuzování certifikačních nebo akreditačních kritérií uvedených v § 43 a zároveň splňuje podmínky, které stanoví Ministerstvo zdravotnictví v rozhodnutí o udělení pověření k udělování oprávnění k provádění certifikace nebo akreditace.

Odst. 4. Pověřená osoba vydá rozhodnutí o oprávnění k provádění certifikace nebo akreditace právnické osobě, která splnila podmínky podle odst. 3 (dále jen oprávnění osoba). Pověřená osoba provádí dozor nad dodržováním podmínek provádění akreditace nebo certifikace. Přestane-li oprávněná osoba splňovat podmínky k provádění certifikace nebo akreditace nebo o to sama požádá, pověřená osoba oprávnění zruší. Na vydání rozhodnutí o oprávnění k provádění certifikace nebo akreditace není právní nárok. Náklady, které vzniknou pověřené osobě v souvislosti s posuzováním žádosti o udělení oprávnění k provádění certifikace nebo akreditace, hradí žadatel.

Odst. 5. Pokud není provádění akreditace a certifikace podle tohoto zákona zabezpečeno oprávněnými osobami, zabezpečuje tyto činnosti pověřená osoba zřízením akreditační nebo certifikační komise, jmenované Ministerstvem zdravotnictví pro definované oblasti činnosti zdravotnických zařízení. Návrh na ustavení komise podá Ministerstvu zdravotnictví pověřená osoba nejpozději do 6 měsíců od nabytí účinnosti tohoto zákona.

Odst. 6. Certifikaci nebo akreditaci provádí oprávněná osoba na základě žádosti poskytovatele (dále jen žadatel). Na základě zjištění, že žadatel splňuje certifikační nebo akreditační kritéria, vydá oprávněná osoba pro hodnocenou oblast certifikát nebo akreditaci. Náklady, které vzniknou oprávněné osobě v souvislosti s prováděním certifikace nebo akreditace, hradí žadatel.

Odst. 7. Certifikát vymezí předmět a rozsah činnosti poskytovatele, pro kterou bylo ověřeno splnění certifikačních kritérií, a určitou dobu, na kterou byl vydán.

Odst. 8. Osvědčení o akreditaci vymezuje rozsah poskytované zdravotní péče, pro kterou bylo ověřeno vytvoření podmínek a prokázáno soustavné zvyšování kvality a efektivity zdravotní péče, a určitou dobu, na kterou bylo vydáno.

Odst. 9. Oprávněná osoba provádí dozor nad dodržováním skutečností osvědčených certifikací nebo akreditací. Zjistí-li nedostatky v dodržování osvědčených skutečností, podle jejich závažnosti platnost osvědčení pozastaví nebo je odejme, v případě pozastavení osvědčení určí termín k odstranění zjištěných nedostatků.

Odst. 10: Ministerstvo zveřejňuje ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví pověřenou osobu.

Odst. 11. Pověřená osoba vede veřejně přístupný registr

a) oprávněných osob,

b) požadavků na udělení oprávnění k provádění certifikace a akreditace,

c) seznam oprávněných osob,

d) certifikačních a akreditačních kritérií.

Odst. 12. Oprávněné osoby jsou povinny pověřené osobě neprodleně oznamovat skutečnosti a jejich změny potřebné k platnosti jejich oprávnění a uveřejňování skutečností podle odst. 11 písm. a).

Za druhé. V § 70 odst. 1 se za dosavadní písm. c) vkládá nové písm. d), které zní: Soustavně zvyšuje odbornou úroveň a kvalitu zdravotní péče a jednotně řídí realizaci programu zabezpečování kvality a efektivity při poskytování zdravotní péče včetně systému akreditace a certifikace v této oblasti podle hlavy třetí tohoto zákona.

Bod třetí. V § 70 odst. 1 se dosavadní písm. d) až g) označí jako písm. e) až h).

Čl. II: Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

Konečně dva drobnější pozměňovací návrhy.

Změna zákona o léčivech, část 88, tedy zákon č. 79/1997 Sb., o léčivech a o změnách a doplnění některých souvisejících zákonů:

1. § 50 odst. 2 včetně poznámky pod čarou č. 24 zní:

Odst. 2. Při nakládání s nepoužitelnými léčivy se postupuje stejně jako při nakládání s nebezpečnými odpady včetně vedení jejich evidence podle zvláštního právního předpisu (24).

Poznámka pod čarou 24: Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů.

2. V § 50 odst. 3 ve větě první se slova "souhlasu uděleného příslušným okresním úřadem (25)" včetně poznámky pod čarou č. 25 nahrazují slovy "souhlasu uděleného orgánem kraje v přenesené působnosti (24)".

Poznámka pod čarou č. 25 se ruší.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, paní poslankyně. Jako další bude hovořit paní kolegyně Jitka Kocianová, připraví se pan poslanec Libor Ambrozek.

 

Poslankyně Jitka Kocianová: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych i já přednesla své pozměňovací návrhy.

Část 26. Zákon č. 114/88 Sb., o působnosti orgánů České republiky v sociálním zabezpečení.

§ 52 nahradit novým zněním: Obecní úřady obcí s rozšířenou působností a kraje ukládají pokuty v rámci své působnosti za porušení předpisů o sociálním zabezpečení upravující(-ch?) sociální péči. Výnos pokut je příjmem rozpočtu v orgánu, který pokutu uložil.

Odůvodnění: Považuji za vhodné, aby za porušení předpisů v sociálním zabezpečení mohly vykonávat kontrolní činnost ve vztahu k povinným subjektům a ukládat pokuty taky kraje.

Část 28. Zákon 582/91 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení.

V § 16 za odst. 1 doplnit větu: Uvedenou povinnost mají tato zařízení i vůči orgánům krajů v souvislosti s řízením o opravných prostředcích a s prošetřováním stížností.

Odůvodnění: Oprávnění požadovat součinnost po zdravotnických a jiných zařízeních zakotvené v ustanovení § 16 odst. 1 zákona bylo kromě obecních úřadů obcí s rozšířenou působností v souvislosti s poskytování dávek státní sociální podpory obecních úřadů a obcí v souvislosti s poskytováním dávek a služeb sociální péče svěřeno také krajům pro účely správního řízení o opravných prostředcích a k prošetřování stížností.

Část 44. Zákon 99/63 Sb., občanský soudní řád.

V § 75 odst. 2 nahradit slova "krajského úřadu" slovy "obecního úřadu obce s rozšířenou působností".

Odůvodnění: K předběžnému opatření se přistupuje zejména v případech naléhavé potřeby okamžitého řešení situace nezletilého dítěte, kterému případně hrozí újma. V případě svěření této působnosti výlučně kraji hrozí reálné nebezpečí z prodlení vzhledem k velikosti území kraje a nutnosti okamžitého prověření situace dítěte na místě samém. Z uvedených důvodů navrhuji přenos kompetencí přímo v tomto směru co nejblíže k ohroženým nezletilým dětem, to je na jednotlivé příslušné okresní úřady obcí s rozšířenou působností.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP