(10.40 hodin)
(pokračuje Špidla)

Vláda - a já jako její člen tuto myšlenku zcela sdílím - vychází z názoru, že primárním a prakticky jediným úkolem důchodového systému jako takového je zajistit důchody. Veškeré další sociální souvislosti je třeba řešit v jiných systémech. To znamená, že není správné, aby základní důchodový systém řešil problémy, které vznikají restrukturalizací ekonomiky, problémy, které vznikají změnami zdravotních předpisů.

Pokud jde o zrušení kategorií, jsem si vědom, že vláda - tehdy Václava Klause - přislíbila odborům, že v případě, že budou souhlasit se zrušením kategorií a zavedením současného důchodového systému, nahradí tuto ztrátu prostřednictvím zaměstnaneckého penzijního připojištění. Pokud se nemýlím, klub komunistických poslanců hlasoval proti předloze, kterou předkládala vláda - současná vláda, která je přesvědčena, že je třeba vytvořit systém zaměstnaneckého připojištění právě proto, aby mohl řešit nepravidelnosti, které v systému vznikají a které nelze řešit systémem základním.

Souhlasím s panem poslancem Gongolem, že tato situace není lehká. Podotýkám mimochodem, že průměrný důchod v současné době je 6811 Kč, to znamená důchod vypočítaný tak, jak jej vypočítal pan poslanec Gongol, je o něco větší, ale to není nejpodstatnější.

Uznávám, že tato situace je problémem, a jsem připraven tento problém znovu zkoumat a zejména se jej pokusit vyřešit v systémech připojišťovacích, které jsou vně základního důchodového systému, o kterém mi nezbývá, než zdůraznit, že má jeden jediný účel - zajistit výplatu důchodů a zajištění důchodců ve stáří, ať jsou z kteréhokoli oboru, ať jsou z kteréhokoli typu zaměstnání, a tento systém musí tuto úlohu zajistit trvale a dlouhodobě. Proto jej musíme velmi pečlivě chránit před různými zásahy, které - ač vedeny dobrými úmysly - ohrožují ve svém důsledku systém jako celek.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane místopředsedo. Dále se do rozpravy přihlásil pan poslanec Karel Vymětal a pan poslanec Jiří Hofman.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, já si myslím, že by mohl pan místopředseda vlády doplnit svoji odpověď a svoji reakci a vysvětlit Poslanecké sněmovně, jak by systém důchodového připojištění, o kterém zde hovořil, pomohl horníkům, kteří jsou dnes již v důchodu. Myslím si, že by bylo zajímavé, kdyby nám to tady vysvětlil.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče. Hovořit bude pan poslanec Jiří Hofman, poté pan poslanec Jaroslav Gongol.

 

Poslanec Jiří Hofman: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové. Protože jsem z regionu, ve kterém se tato kampaň rozpoutala, a něco o tom vím, musím upozornit na jedno. Ti, kteří tuto kampaň ohledně nějaké pseudovalorizace nových důchodů zpětně rozpoutávají, si hrají s ohněm, protože takové řešení by takřka zlikvidovalo důchodový systém v České republice, bylo by vyloženě protiústavní, protože nelze valorizovat něco zpětně, co nastalo dneska. Toto není možné. Ať si to dotyční, kteří toto propagují i na veřejnosti, uvědomí. Protože pak se nevyhneme různým dalším jiným požadavkům, které jsou podle mého názoru - a nejen mého názoru - absolutně nesmyslné.

Ten, kdo odešel před pěti nebo čtyřmi lety do důchodu s určitým vyměřovacím základem, má logicky vyšší důchod než ten, který odešel se stejným vyměřovacím základem včera, protože mezitím proběhlo x valorizací, které byly potřebné z důvodu zvýšení indexu spotřebitelských cen. Není možné zvyšovat nové důchody zpětně. To je velmi špatná myšlenka a velmi nahrává těm, kteří dnes začínají prosazovat tzv. jednotný důchod na hranici životního minima. Ať si toto ti pánové a dámy, kteří toto hlásají uvědomují, protože tady jenom podporují anebo přihrávají argumenty těm, kteří chtějí zavést bez ohledu na celoživotní příjmy jednotné důchody.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče. Hovořit bude pan poslanec Jaroslav Gongol.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedající, dámy a pánové, já nemohu nechat bez povšimnutí poznámku předřečníka, že ti, kteří chtějí řešit tento problém, si hrají s ohněm. Chtěl bych říci, že možná ti, kteří zamlčují tento problém a zavírají před ním oči, si právě s tímto ohněm zahrávají. Mrzí mě jenom, že jsme oba dva poslanci z regionu, kterého se to týká.

Na poznámku pana místopředsedy vlády, že jsme odmítli v podstatě zaměstnanecké pojišťovny a že to je příčina toho, proč horníci mají dnes o 3000 Kč menší důchod, kteří jdou po roce 1995 do důchodu, již odpověděl můj kolega rovněž otázkou. Myslím si, že se pan místopředseda mýlí. To je přece něco úplně jiného. A protože z vystoupení pana místopředsedy vlády jsem nabyl dojmu, že nechce pochopit podstatu a vážnost tohoto problému, který cítí ti, jichž se bezprostředně týká a zejména v dalších letech bude týkat ještě více, neboť ty rozdíly se zcela zákonitě budou vzhledem k tomu nespravedlivému způsobu zvětšovat, chci položit panu místopředsedovi ještě dvě otázky:

Za prvé: Pane místopředsedo, jste si vědom toho, že není splněn příslib tehdejší vlády, která v roce 1992 zrušila důchodové kategorie, ale slíbila, že ti, kteří mají odpracován byť jen jeden rok v první kategorii, nebudou postiženi? Že tato podmínka je splněna na 50 %, neboť se řeší pouze zápočet let, a nikoli valorizace procentního výměru v souvislosti s nastávajícími valorizacemi důchodů?

Byl bych rád, pane místopředsedo vlády, kdybyste mi ještě na tyto dvě otázky odpověděl.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče. Dále se hlásí pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, s řadou věcí, o kterých hovořil pan místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla, je možno souhlasit. Souhlasím s tím, že prioritou je i udržení existujícího důchodového systému. Domnívám se ale, že nemůžeme přijmout myšlenku, že to má být tak, že ostatní kritéria by měla být potlačena. Myslím si, že určitá zásada spravedlnosti je nutná, a snad mi pan ministr, který se ještě chystá vystoupit, potvrdí, že bude o takovou zásadu usilovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP