(16.10 hodin)
(pokračuje K. Vymětal)

Nechci se vyjadřovat dále k tomu, co provedl rozpočtový výbor vložením dalšího zákona. Je to takový folklór. Očekávám, kdy někdo do nějakého zákona si vloží třeba i novelu ústavy. Domnívám se totiž, že vkládat dvě zcela rozdílné a nesouvisející věci do jedné novely je nepatřičné.

Takže, dámy a pánové, odkazuji na tisk 1243/1 a doporučuji Poslanecké sněmovně, aby předložený vládní návrh schválila. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče.

Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. - Obecnou rozpravu proto končím.

Vzhledem k tomu, že nezazněl návrh na vrácení ani na zamítnutí, zahajuji podrobnou rozpravu. Do podrobné rozpravy se hlásí pan poslanec Patočka.

 

Poslanec Jiří Patočka: Děkuji. Dovolil bych si osvojit návrh, který byl připraven v autorské dílně EGAP i České exportní banky, a dovolil bych si navrhnout znění § 4 odst. 2 zákona č. 58/1995 Sb. v této podobě:

"(2) Exportní pojišťovna nesmí zakládat právnické osoby ani nabývat podíly v právnických osobách s výjimkou

a) exportní banky,

b) nabytí podílu v právnické osobě, která je dlužníkem, po dobu nezbytně nutnou k zajištění vymahatelnosti pohledávek vůči dlužníkovi,

c) právnické osoby, v níž je exportní pojišťovna většinovým společníkem, jejímž předmětem podnikání je pojišťovací a zajišťovací činnost v odvětví pojištění úvěru a činnosti související s pojišťovací nebo zajišťovací činností podle zvláštního zákona upravujícího pojišťovnictví, s výjimkou pojištění podle tohoto zákona; k založení takové právnické osoby je třeba předchozího souhlasu Ministerstva financí. Na tuto právnickou osobu se nevztahuje státní podpora vývozu podle tohoto zákona."

To by bylo k části EGAP.

A nyní k části České exportní banky, to znamená bod 23, kde by byla úprava § 6 odst. 3 písm. c) následující:

"c) právnické osoby, založené na dobu určitou za účelem zabezpečení poskytnutí podpořeného financování a získání finančních zdrojů, kde je nebo má být exportní banka v okamžiku nabytí podílu většinovým společníkem; k získání podílu v takové právnické osobě je třeba předchozího souhlasu Ministerstva financí."

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo se dále hlásí do podrobné rozpravy? Pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo. Pane předsedající, dámy a pánové, já jen formálně přednáším pozměňovací návrhy hospodářského výboru uvedené v tisku 1243/1.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kdo další se hlásí do podrobné rozpravy? Nikdo, podrobnou rozpravu tedy končím, a tím končím i druhé čtení tohoto návrhu zákona. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Dalším bodem je

 

3.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 13/1997 Sb.,
o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1226/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr dopravy a spojů Jaromír Schling. Prosím, pane ministře.

 

Ministr dopravy a spojů ČR Jaromír Schling: Pane místopředsedo, dámy a pánové, předložený návrh novely zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, navazuje na předchozí schválenou novelu tohoto zákona, realizovanou zákonem č. 489/2001 Sb., na jehož základě je umožněno, aby stát převedl na dobu určitou některá svá práva a povinnosti, které má z titulu vlastnictví dálnic, na osobu, která bude vybrána postupem podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Tato právnická osoba se podle návrhu předkládaného zákona smluvně zaváže k financování, zajištění výstavby, provozování a údržbě dálnice na dobu nejméně 25 let.

Tímto návrhem se tedy do právního řádu České republiky inkorporují první základní principy a náležitosti smluvní úpravy partnerství soukromého a veřejného sektoru pro realizaci staveb silniční infrastruktury, tedy koncesní způsob jejich výstavby.

Chtěl bych uvést, že s návrhem usnesení hospodářského výboru č. 420 ze dne 10. 4. t. r. k parlamentnímu tisku č. 1226 se ztotožňuji a ve třetím čtení hodlám tyto návrhy podpořit. Navrhuji tedy, aby Poslanecká sněmovna propustila tento návrh do třetího čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru, jehož usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1226/1. Prosím pana poslance Hojdu, zpravodaje výboru, aby nás seznámil s usnesením výboru.

 

Poslanec Pavel Hojda: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, hospodářský výbor na svém jednání projednal tisk 1226 o změně zákona, kterým se mění zákon č. 113/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů. Přijal usnesení, které vám bylo předloženo. Nebudu je předčítat, protože by to bylo zbytečné, všichni ho máme písemně.

Dále přijal hospodářský výbor doprovodné usnesení, ve kterém se obrací na Ministerstvo dopravy a spojů s žádostí o dořešení některých věcí týkajících se právě provozování pozemních komunikací.

To je snad vše, děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče.

Otevírám obecnou rozpravu. Do té se nikdo nehlásí, proto ji končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Hojda. Prosím.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. Navrhuji po diskusi s pracovníky Ministerstva dopravy a spojů doplnění a následující pozměňovací návrhy.

V § 9 odst. 3 se číslovka "30" nahrazuje číslovkou "35".

Dále v § 18e se za písm. g) vkládá nové písm. h), které zní: "h) závazek koncesionáře uzavřít s pojišťovnou, která má povolení provozovat pojišťovací činnost na území České republiky (odkaz 8b) pojištění majetku a pojištění odpovědnosti za škodu." - Dosavadní písmena h) až p) se označí jako písmena i) až r).

Dále v § 18e písm. l) se za slovo "provozování" vkládá čárka.

Uvedené návrhy jsou doplněním a zpřesněním a vycházejí i z jednání hospodářského výboru. Domnívám se, že v podstatě dopřesní a dořeší předkládaný návrh novely zákona.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo se dále hlásí do rozpravy? - Žádnou přihlášku nevidím, rozpravu tedy končím, a tím končím i druhé čtení tohoto návrhu zákona.

 

Dalším bodem je

 

4.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 49/1997 Sb., o civilním letectví
a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání
(živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1264/ - druhé čtení

 

I tento návrh zákona uvede pan ministr dopravy a spojů Jaromír Schling. Prosím.

 

Ministr dopravy a spojů ČR Jaromír Schling: Pane místopředsedo, dámy a pánové, předkládaný návrh sleduje dva cíle.

Za prvé dokončení vytvoření konkurenčního prostředí na trhu pozemních odbavovacích služeb v civilním letectví a dále promítnutí směrnice Evropské unie č. 96/67/ES o přístupu k pozemním odbavovacím službám do našeho právního řádu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP