(Schůze opět zahájena v 11.28 hodin.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážení kolegové, budeme pokračovat v 50. schůzi, jejímž prvním bodem je

 

1.
Vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu
na úhradu výdajů spojených s vysláním 6. polní nemocnice do Afghánistánu
/sněmovní tisk 1313/ - prvé čtení

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení.

Prosím, abyste se všichni zaregistrovali, protože došlo k přepnutí hlasovacího zařízení.

Prosím, aby z pověření vlády předložený návrh postupně uvedli ministr financí Rusnok a ministr obrany Tvrdík. Jestli si vyměníte pořadí, je to na vás.

 

Ministr obrany ČR Jaroslav Tvrdík: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, již podruhé vám spolupředkládám návrh zákona o státním dluhopisovém programu, dnes však po značných peripetiích již pouze na úhradu výdajů spojených s vysláním 6. polní nemocnice do Afghánistánu v rámci mise mezinárodních bezpečnostních podpůrných sil ISAF, realizované v souladu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN č. 1386/2001.

Naposledy jsme v této jednací síni diskutovali problematiku našich vojenských misí v zahraničí dne 9. dubna 2002. Vše podstatné o úloze naší 6. polní nemocnice při nasazení v rámci mise ISAF v Afghánistánu již bylo řečeno a rozhodně vás dnes nemíním unavovat opakováním známých skutečností. Jsem přesvědčen, že pro vaše dnešní rozhodování bude mít větší význam, když vás seznámím se současným stavem přípravy a vyslání 6. polní nemocnice, s kroky, které jsme již učinili v rámci resortu Ministerstva obrany a vlády České republiky pro zabezpečení a financování mise, a v neposlední řadě s výhledem, jak chceme řešit financování zahraničních misí Armády České republiky v budoucnu.

Předtím mi však dovolte zmínit tři podle mého názoru ne nepodstatné skutečnosti. Česká republika se veřejně hlásí k upevňování stability a bezpečnosti v celosvětovém měřítku včetně boje proti mezinárodnímu terorismu ve všech jeho dimenzích a podobách. Nemůžeme být a ani nejsme lhostejní k bezpráví a potlačování lidských práv a svobod. Své deklarace podporujeme skutky, ať už v podobě vyslání 9. roty, nebo 6. polní nemocnice. Česká republika tím jasně dokazuje, že není pouze jakýmsi černým pasažérem ve vleku událostí spojených s celosvětovým bojem proti terorismu. Naše polní nemocnice není bojovou jednotkou, ale účastní se humanitární operace v zemi, kde již téměř 30 let zuří občanská válka a kde bude mj. i pomáhat místnímu obyvatelstvu. Operace i účast v ní se opírá o mandát Rady bezpečnosti OSN vyjádřené v její rezoluci.

Jak je vám známo, v současné době probíhá přesun 6. polní nemocnice na místo určení. Dne 17. března byl do Kábulu vyslán pětičlenný chirurgický tým, který posílil britskou polní nemocnici a poskytl mezi jiným informace, na jejichž základě jsme byli schopni upřesnit podklady pro přípravu nemocnice včetně zabezpečení mise po finanční stránce. Od té doby se do Afghánistánu přemístilo již 103 příslušníků 6. polní nemocnice s částí techniky a odpovídajícím vybavením. Zatím poslední let se uskutečnil včera, tzn. 6. května, a další budou pokračovat podle zpracovaného harmonogramu. Naše nemocnice se na místě rozvinuje a připravuje pro poskytování potřebné zdravotní péče.

Promiňte mi mou otevřenost, ale neumím si představit, jak bychom se mohli podívat do očí našim spojencům, trpícím Afgháncům a všem lidem, jimž nejsou lhostejné základní lidské hodnoty a jejich obrana, kdybychom nebyli schopni najít způsob, jak financovat nasazení naší nemocnice.

Ve vládě České republiky i v rámci resortu Ministerstva obrany jsme usilovně hledali cesty ke snížení nákladů na misi, samozřejmě v žádném případě ne na úkor bezpečí našich vojáků. Byly přehodnoceny a sníženy některé nároky na účast v operaci. Prostředky resortu Ministerstva obrany plně pokrýváme mandatorní osobní výdaje. Na úkor ostatních jednotek armády České republiky jsme vybavili nemocnici potřebným investičním materiálem. Čerpali jsme zdroje z existujících armádních zásob materiálu, které jsou již tak pod hranicí únosnosti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP