(11.30 hodin)
(pokračuje Tvrdík)

Výsledkem je, že jsme pokryli značnou část finančních prostředků na misi z resortních zdrojů. Z původního požadavku na 1,7 miliardy došlo po získání upřesňujících informací a po maximálním přehodnocení výdajů spojených s působením obou jednotek v místech nasazení ke snížení původních kalkulací o půl miliardy korun.

Vzhledem k napjatosti rozpočtu Ministerstva obrany se intenzivně hledaly rezervy ve státním rozpočtu. Výsledkem je, že vláda České republiky našla v rozpočtu prostředky na krytí výdajů spojených s působením 9. roty v operaci Trvalá svoboda v Kuvajtu.

Nebyli jsme však schopni pokrýt celou potřebu z těchto zdrojů a pro zbývající část spojenou s vysláním 6. polní nemocnice do operace ISAF v Afghánistánu vás tímto žádám o podporu ke schválení jeho financování formou dluhopisového programu.

Současný rozpočet resortu obrany není v současné době připraven k plnému financování mise z vlastních zdrojů. Přes značné změny v resortu v posledním období na nás stále doléhají negativní výsledky minulých rozhodnutí. Jsou vám dobře známy potíže, které máme s financováním projektu letounu L-159, pohlcujícím více než 70 % investičních výdajů resortu. V současné situaci skutečně v rozpočtu Ministerstva obrany neexistuje prostor, odkud dále brát.

Finanční otázka byla jedním z hlavních motivů pro reformu ozbrojených sil. Mohu vás ujistit, že připravovaná reforma počítá ve střednědobém horizontu s krytím výdajů na účast armády v podobných operacích z rozpočtové kapitoly resortu Ministerstva obrany. V budoucnu již tedy nebude nutno řešit financování vojenských misí formou, o niž vás dnes žádám.

Vážený pane předsedo, dámy a pánové, naše republika vysílá 6. polní nemocnici do mezinárodních podpůrných sil ISAF a přímo se tím zapojuje do celosvětového boje proti terorismu, brání základní lidské hodnoty uznané celosvětovým společenstvím a v praxi osvědčuje svou oddanost zásadám humanismu. Před vámi je jedno ze zásadních rozhodnutí, které učiníte v tomto volebním období. Ve jménu hodnot, které jsem zmiňoval, vás prosím o vytvoření podmínek pro činnost českých vojáků v 6. polní nemocnici tím, že podpoříte návrh zákona o státním dluhopisovém programu.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi. Prosím ministra financí.

 

Ministr financí ČR Jiří Rusnok: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pan ministr obrany zdůraznil velmi detailně všechny momenty zahraničněpolitické, momenty spojené s obrannou politikou a momenty spojené s financováním resortu Ministerstva obrany. Dovolte mi proto, abych velice stručně shrnul některé souvislosti, které se týkají celkového financování této záležitosti i v kontextu s ostatními misemi a mimořádnými výdaji do oblasti obrany a zmínil se o případných alternativách, které přicházejí do úvahy, pokud by tento návrh nebyl schválen.

Jak řekl pan ministr, původní suma nákladů, se kterou lze počítat v souvislosti s oběma zahraničními misemi, to znamená jak s misí v silách ISAF, to znamená 6. polní nemocnice, tak pokud jde o účast českých jednotek v operaci Trvalá svoboda na území Kuvajtu, původní odhad vlády činil cca 1,7 miliardy. Úspornými opatřeními, zejména v rámci rozpočtu kapitoly Ministerstva obrany, bylo dosaženo snížení této sumy na cca 1,2 miliardy korun. Vláda rozhodla uvolnit z rezervy na bezpečnostní opatření zhruba 600 milionů korun právě na financování účasti českých jednotek v operaci Trvalá svoboda a zůstává otázka financování mise v rámci sil ISAF, to znamená 6. polní nemocnice v Kábulu.

Mohu vás ubezpečit, že jsme hledali a hledáme i nadále všechny možné rezervy, jak zajistit tuto nezbytnou operaci v rámci stávajícího státního rozpočtu, v rámci stávající hladiny výdajů státního rozpočtu. Vzhledem k napjatosti rozpočtu, tak jak byl sestaven za poměrně dramatických okolností na druhý pokus v této sněmovně, je však možnost nalezení dalších rezerv výrazně limitována. Už dnes ve svých poslaneckých obvodech, ale i ve vlastní praxi se setkáváte s tím, že provozní financování v celé řadě institucí státu, v organizačních složkách státu, je svým způsobem na nejvyšší míře napjatosti, často i za touto hranicí. Tato situace panuje jak ve školství, částečně v resortu ministerstva dopravy, ale i v jiných resortech.

Nebude-li schválena příslušná dluhopisová emise, to znamená dluhopisový program na účast jednotek v Afghánistánu, nelze zajistit financování jiným způsobem než dalšími škrty v naplánovaných výdajích, v podstatě v provozní části naplánovaných výdajů jednotlivých resortů. Je třeba si uvědomit, že toto v podstatě bude možné realizovat ve druhém pololetí tohoto roku, a předurčujeme tak značně rozpočet, se kterým bude hospodařit i příští vláda, která vzejde z voleb v červnu tohoto roku.

Proto se domnívám, že vzhledem k významu, který této misi přikládáme, a vzhledem k tomu, abychom nenarušili alespoň stávající elementární chod v jednotlivých rozpočtových kapitolách, bych vás chtěl požádat, abyste s tímto návrhem vyslovili souhlas.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP