Pátek 28. února 2003

 

(11.10 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane senátore, a prosím paní senátorku Moserovou.

 

Senátorka Jaroslava Moserová: Vážený pane předsedo Senátu, vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, kolegové a kolegyně, sešli jsme se zde již potřetí, abychom zvolili hlavu státu, a občané, naši voliči, od nás očekávají, že z této společné schůze hlava státu vzejde. Obracím se proto na všechny parlamentní strany i na nezávislé členy Parlamentu o podporu kandidáta vládní koalice Jana Sokola. Chci také vyjádřit díky sociální demokracii, že kandidaturu Jana Sokola předložila.

Jan Sokol je člověk moudrý, mimořádně vzdělaný, čestný a jsem si jista, že by této zemi byl ku prospěchu jak vnitropoliticky, tak v zahraničí. Skutečně to vím. Znám ho již mnoho let a vím, že jeho slovům lze věřit. Má dostatečné politické zkušenosti, umí se v důležitých okamžicích moudře rozhodnout a za svým rozhodnutím stát. V minulosti to dostatečně prokázal. Vím však také, a to je důležité, že bude vždy respektovat stanovisko Parlamentu v klíčových otázkách zahraniční i domácí politiky. Nepovažuje se za neomylného a to je důležité. Vím, že by se obklopil čestnými a zkušenými odborníky. Mezi občany dnes opravdu není obecně známý, protože nepatří mezi lidi, kteří se tzv. zviditelňují. Vím však, že by si důvěru lidí získal, protože mu záleží nejenom na budoucnosti této země, ale na jednom každém z jejích občanů. Věřte mi. Dovede lidem naslouchat. Umí si zjednat přirozenou autoritu a dokáže lidi sbližovat a pomoci jim najít východiska v rozporných situacích. V zahraničí je dobře známý ve vlivných intelektuálních kruzích právě pro svoji moudrost a vzdělanost - ovládá několik světových jazyků - pro své osvícené myšlenky, a jsem si jista, že by si obdobnou vážnost zjednal i mezi politiky.

Vážení, stála jsem tu před vámi jako kandidát při druhé volbě se vší vážností a zodpovědností. V Poslanecké sněmovně jsem však dostatek hlasů nezískala a přijala jsem to s politováním, ne však s trpkostí. Dnes máme koaličního kandidáta a je v zájmu tohoto státu a jeho občanů, jeho stability, jeho obrazu v zahraničí koaličního kandidáta zvolit. Řekla jsem při druhé volbě na konci svého projevu, že slovo slušnost nepovažuji ani za zastaralé, ani za otřelé. Jan Sokol za slušnost a poctivost ve všem určitě usilovat bude. Prosím, pamatujte, že dnes je třeba odložit osobní a stranické zájmy a mít na paměti především prospěch našeho státu a jeho občanů. Jak už jsem opakovaně řekla, lidé to od nás očekávají a my jsme jim to dlužni.

Děkuji. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji paní senátorce. Poslední přihlášku jsem obdržel od pana senátora Mirka Topolánka, takže ho žádám, aby se pravděpodobně jako poslední také ujal slova.

 

Senátor Mirek Topolánek: Vážené a milé kolegyně a kolegové, již potřetí, jak jsem vám minule ostatně slíbil a možná i trošku vyhrožoval, před vás předstupuji se stejným úkolem - doporučit vám všem našeho kandidáta na funkci prezidenta České republiky.

Řeknu vám, už jsem si na tu práci tak nějak zvykl. Snad mi bude i chybět, až to tady skončí. Vlastně mě to teprve teď fakticky začalo bavit. Ale nic netrvá věčně. Mé projevy se volbu od volby zkracují, a tak nepochybně hrozí, že v takové sedmé osmé volbě bych vydával už jen hrdelní výkřiky. To byste neměli riskovat. Říká se: do třetice všeho dobrého. Tož to dneska zkusme.

Vážené senátorky a poslankyně, senátoři a poslanci, neděláme a nikdy jsme nedělali v těchto volbách negativní kampaň. Naše nabídka je a vždycky byla vysoce pozitivní. Nevybírali jsme a nevybrali kandidáta v úzkém grémiu, vybrali jsme kandidáta pro něco a pro většinu, a ne kandidáta proti něčemu, proti někomu a jen pro některé. Netajili jsme jeho jméno do poslední chvíle, aby se v předvečer volby na něco nepřišlo. Třináct let je náš kandidát na očích veřejnosti a my tady i lidé v podhradí o jeho názorech a jeho životě víme téměř vše. Dnes víme, v čem s ním nesouhlasíme i s čím se naopak ztotožňujeme. Ví to i okolní svět, který nebude muset zítra nervózně zjišťovat, co je to vlastně za ptáčka. Náš kandidát není sázkou v loterii, cestou do neznáma, není to radikál ani fundamentalista. Ten, kdo mu dá svůj hlas, neriskuje a ví, do čeho jde.

V našem státě je mnoho důstojných, respektovaných a slušných lidí. Prezidentem se však může stát pouze jeden. Doba, která nadchází, bude mimořádně složitá a moc záleží na tom, zda v čele státu bude stát integrální osobnost s velkým rozhledem a zkušenostmi, stoprocentně orientovaná na zájmy české společnosti a přitom pevná v kramflecích, či nikoli. Říkám za sebe - nechci a nebudu volit jako straník. Jedinou disciplinární komisí i stranickým sekretariátem jsou pro mne lidé žijící v České republice. Budu volit jako Čech a občan této společnosti. Budu volit Václava Klause. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To byl poslední písemně přihlášený kandidát, a pokud se do rozpravy nikdo další nehlásí, rozpravu končím.

To, co nás čeká nyní, je rozhodnout o způsobu hlasování.

Omlouvám se panu senátorovi Topolánkovi, že jsem mu nechtěně gongnul do jeho vystoupení.

Budeme hlasovat o návrhu, aby se volba prezidenta republiky konala tajně. Prosím nyní, aby byl nejdříve zjištěn počet přítomných senátorů. (Skrutátoři zjišťují počet senátorů.)

Děkuji.

 

Prosím tedy, táži se nyní senátorů, kdo z přítomných senátorů je pro návrh, aby se volba prezidenta konala tajným hlasováním. Kdo z vás je pro? Kdo je proti? Prosím ještě jednou. Kdo je proti? A vydržte chvíli.

Výsledek hlasování: v hlasování číslo 3 z počtu přítomných 80 senátorů pro tajné hlasování hlasovalo 67, proti 13. Senát s návrhem na tajné hlasování vyslovil souhlas.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP