Pátek 28. února 2003

 

(Jednání pokračovalo ve 14.07 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené paní poslankyně, vážené paní senátorky, vážení kolegové, zahajuji přerušené jednání, abych vás seznámil s výsledkem prvého kola tajné volby prezidenta republiky.

Obdržel jsem protokol naší společné volební komise, zápis o volbě prezidenta republiky v této třetí volbě a jejím prvním kole. Dovolte mi, abych vám přečetl výsledky tohoto prvého kola.

Bylo v něm vydáno v Poslanecké sněmovně 199 hlasovacích lístků, v Senátu bylo vydáno 81 hlasovacích lístků. Celkem bylo vydáno 280 hlasovacích lístků. V Poslanecké sněmovně bylo odevzdáno 199 platných i neplatných, v Senátu 81 platných i neplatných. Počet neodevzdaných je 0 v obou komorách.

Pro Václava Klause bylo v Poslanecké sněmovně 115 platných hlasů. V Senátu bylo pro Václava Klause odevzdáno 32 platných hlasů. Celkem Václav Klaus obdržel 147 platných hlasů.

Pro Jana Sokola bylo v Poslanecké sněmovně odevzdáno 81 platných hlasů, v Senátu 47 platných hlasů. Jan Sokol celkem obdržel 128 platných hlasů.

Je zřejmé, že v prvním kole jsme prezidenta nezvolili a budeme pokračovat kolem druhým.

Nejdříve bych požádal předsedu volební komise pana poslance Hojdu, aby nám k postupu v druhém kole něco sdělil. Prosím, pane předsedo, dávám vám slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. Pane předsedo, dámy a pánové, volební komise na svém jednání se usnesla a doporučuje společnému jednání, aby vydávání hlasovacích lístků ve druhém kole probíhalo 40 minut a vlastní vyhodnocení 20 minut.

Proč jsme nepřistoupili ve druhém kole ke zkrácení času pro vydávání hlasovacích lístků? Při prvním kole se vyskytly určité problémy ve volební místnosti Poslanecké sněmovny, a proto jsme projednali v komisi, že snížíme počet paravánů ze čtyř na dva, tak aby k těmto určitým nedostatkům nedocházelo. V případě, že by se vyskytl nějaký problém v časovém vydávání, jsme oprávněni společně předsedové volební komise jak za sněmovnu, tak za Senát prodloužit případně vydávání.

Nebudu dále opakovat, jak máte upravovat hlasovací lístky, protože musím konstatovat, že žádný hlasovací lístek nebyl upraven neplatně, a předpokládám, že všichni již tuto proceduru znají. Jsme připraveni během pěti minut zahájit vlastní volbu.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP