(Jednání pokračovalo ve 14.31 hodin.)

 

Poslanec Václav Klaus: Vážené dámy, vážení pánové, zahajuji znovu přerušené jednání. Znovu prosím pana poslance Hojdu jako předsedu volební komise, aby nás seznámil s výsledky tajných voleb - druhé kolo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s výsledky druhého kola první volby předsedy Poslanecké sněmovny.

Počet vydaných hlasovacích lístků - 200. Počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků - 200. Počet platných hlasů odevzdaných pro navržené kandidáty - 200.

Pro pana Václava Klause bylo odevzdáno 74 hlasů, pro pana Lubomíra Zaorálka bylo odevzdáno 101 hlasů.

Blahopřeji ke zvolení. (Potlesk.)

 

Poslanec Václav Klaus: Vážené dámy a pánové, blahopřeji nově zvolenému předsedovi Poslanecké sněmovny a táži se, zda si přeje vystoupit.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení poslanci a poslankyně, dovolte mi, abych řekl jen to, že se říká, že naši cestu nám ukazuje důvěra, kterou v nás ostatní vkládají. Chtěl bych říci, že pokud mám vaši důvěru řídit tuto sněmovnu, tak si toho vážím stejně jako důvěry, kterou mi dali voliči.

Přál bych si, abychom tady všichni našli způsob, jak budeme mít pocit, že tu pracujeme a dobře se realizujeme, a abychom tu našli své místo, každý zvlášť. Jsem velice rád, že tento parlament má příležitost pomoci tomu, aby tato země vstoupila do Evropské unie, a to bude nelehký proces transformace a vstupu. A byl bych rád, aby se v tomto období stalo to, že starosti občanů a jejich těžkosti se stanou i našimi starostmi. Věřím, že tato země a tento národ se svou kulturou tento krok zvládne, protože na to rozhodně má.

Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Poslanec Václav Klaus: Dámy a pánové, můj úkol řídit tuto část ustavující schůze Poslanecké sněmovny skončil. Dalšího řízení se ujme předseda Poslanecké sněmovny. Přerušuji jednání na sedm minut, do 14.40 hodin, aby se udělaly některé formální věci. Děkuji. (Potlesk, poslanci povstávají.)

Vážení kolegové, ještě maličkost. Uděláme změnu. Přestávku uděláme do 15 hodin, aby se nový předseda mohl seznámit s hlasovacím zařízením a dalšími věcmi. (Pobavení v sále.)

 

(Jednání přerušeno ve 14.35 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP