(Jednání pokračovalo v 19.11 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, dovolte, abych zahájil jednání. Požádal vás, abyste se posadili a ztišili.

Dovolte mi, jenom sdělím, že je zřejmé, že jak se sněmovna vyvíjí, tak budeme jednat minimálně do oné 21. hodiny, jak nám umožňuje jednací řád, a ještě bych vám chtěl navrhnout jeden procedurální návrh. Prosím, abyste se trochu soustředili.

Aby mohl být ještě na této schůzi naplněn stanovený počet členů ústavně právního výboru, je třeba rozšířit schválený pořad schůze o bod, který se jmenuje "Návrh na volbu člena ústavně právního výboru". Já vám nyní navrhuji zařadit ho jako druhý bod čtvrtečního jednání.

Já vás odhlašuji. Prosím vás, abyste se znovu přihlásili. Budeme hlasovat o tomto návrhu. Já ho zopakuji. Bod "Návrh na volbu člena ústavně právního výboru" navrhuji zařadit jako druhý bod čtvrtečního jednání.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 20 bylo přítomno 183 poslanců. Pro hlasovalo 177, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Já vám děkuji. Dovolte mi, abych přistoupil k dalšímu bodu. Tento pokládám za ukončený.

 

Dalším bodem je

 

3.
Návrh na potvrzení platnosti usnesení, kterými Poslanecká sněmovna upravila
své vnitřní poměry a podrobnější pravidla jednání v letech 1996 až 2002
(2. a 3. volební období)

 

Jedná se o usnesení přijatá ve dvou volebních obdobích. Na začátku minulého - třetího volebního období - se touto problematikou zabýval ústavně-právní výbor. Poslanecká sněmovna vzala na vědomí, že usnesení zůstávají v platnosti a platí i pro další volební období.

Na lavice vám byl rozdán materiál s názvem Usnesení Poslanecké sněmovny, kterým Poslanecká sněmovna upravila své vnitřní poměry a podrobnější pravidla jednání v letech 1996 až 2002, druhé a třetí volební období.

Já nyní otevírám všeobecnou rozpravu, do které se mi nikdo nepřihlásil. A do které se ani nikdo nehlásí. Pardon, pan poslanec Kühnl.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, já bych dal ke zvážení, zda máme potvrdit platnost usnesení Poslanecké sněmovny č. 541 z 15. schůze z 6. listopadu 1997, které stanoví - zjednodušeně řečeno - zákaz používat během schůze Poslanecké sněmovny v jejím sále mobilní telefony.

Já bych navrhoval nepotvrzovat toto usnesení, prostě proto, že je trochu směšné. Všichni telefony používáme. V minulém volebním období se toto usnesení nedodržovalo ani jednu jedinou vteřinu a myslím si, že mít takový vnitřní předpis, o kterém všichni víme, že se nebude dodržovat, nedává žádný smysl a vede to k právnímu nihilismu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Pan místopředseda Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Pane premiére, vážená vládo, paní a pánové, souhlasím s tím, aby se o tomto usnesení hlasovalo zvlášť, a byl bych výrazně pro, abychom ho znovu schválili jako usnesení tohoto volebního období a kdybychom ho místo právního nihilismu začali dodržovat. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Další přihlášky nevidím. Končím všeobecnou rozpravu. Přistoupíme k rozpravě podrobné, do které se mi také nikdo nepřihlásil.

Žádám tedy, abyste předložili své návrhy v této podrobné rozpravě. Já sám bych navrhl toto usnesení: Poslanecká sněmovna konstatuje, že usnesení Poslanecké sněmovny a jejích orgánů zůstávají platná i ve čtvrtém volebním období.

Pan ministr Němec.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Pavel Němec: Vážený pane předsedo, tak jak jste navrhl toto usnesení k hlasování, tak by to znamenalo, že bychom odhlasovali ta usnesení en bloc všechna. Já prosím, abychom se vypořádali nějak s procedurou ve smyslu příspěvku pana kolegy Kühnla a ve smyslu návrhu procedury pana místopředsedy Filipa, tedy aby buď o všech usneseních bylo hlasováno zvlášť, anebo alespoň o tom jednom, které bylo vyňato z toho bloku.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já navrhuji, abychom hlasovali nejdřív o tom usnesení č. 541, které se týká používání mobilních telefonů, a pak bychom hlasovali o tom celku ostatních usnesení.

Já, pokud nejsou další návrhy, končím podrobnou rozpravu. Přistoupíme k hlasování.

 

Nejdříve tedy budeme hlasovat o usnesení č. 541, ve kterém se stanoví zákaz používat během schůze v jednacím sále mobilní telefony.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto usnesením č. 541 o zákazu používat telefony? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 21: z přítomných 193 poslanců pro hlasovalo 86, proti 76. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní bychom mohli hlasovat o celku usnesení, kde bychom konstatovali, že usnesení Poslanecké sněmovny a jejích orgánů zůstávají platná i ve čtvrtém volebním období.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP