(11.00 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Přešel bych k dalšímu bodu, kterým je

 

12.
Návrh na ustavení nebo volbu členů stálých komisí Poslanecké sněmovny

 

Usnesení volební komise k tomuto bodu vám mělo být rozdáno pro informaci na lavice. Podotýkám, že název bodu zůstal stejný, ale připomínám, že jsme se již rozhodli, že všechny komise, které jsme v úterý 16. července zřídili, budou ustaveny podle zásady poměrného zastoupení.

Poprosím předsedu volební komise pana poslance Hojdu, aby i v tomto případě se ujal slova a seznámil nás s postupem.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, volební komise na své 3. schůzi dne 17. července projednala návrhy poslaneckých klubů na členy stálých komisí Poslanecké sněmovny a přijala své usnesení č. 13, které vám bylo pro informaci rozdáno na lavice. Požádal bych vás, abyste u usnesení č. 13 provedli opravu. Došlo k technickému nedopatření: u pana Mládka, ČSSD, není jméno Michal, ale Jan. Prosím vás o opravu.

Navrhuji, abychom nejdříve vedli společnou rozpravu ke všem čtyřem stálým komisím a po jejím ukončení pak hlasovali o ustavení každé komise jednotlivě zvlášť.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Souhlasím a otevírám rozpravu ke všem komisím. Nehlásí se do ní nikdo, takže, pane předsedo, povedete nás v našem hlasování.

 

Poslanec Pavel Hojda: Nejprve by měla Poslanecká sněmovna hlasováním en bloc rozhodnout o ustavení stálé komise Poslanecké sněmovny pro bankovnictví, tak jak ji volební komise navrhla.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže hlasováním rozhodneme o složení. Pravděpodobně jste chtěl říci o složení té komise?

 

Poslanec Pavel Hojda: O ustavení stálé komise, tak jak byla navržena a jak byla i předložena volební komisi.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Rozumím. Takže budeme hlasovat o složení kandidátů této komise, o ustavení komise v tom složení.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s kandidáty na členy stálé komise pro bankovnictví, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 46 z přítomných 193 poslanců pro 186, proti žádný. Konstatuji, že jsme stálou komisi ustavili.

 

Poslanec Pavel Hojda: Nyní bychom měli hlasováním rozhodnout o složení stálé komise Poslanecké sněmovny pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s kandidáty na členy stálé komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 47 z přítomných 193 poslanců pro 182, proti žádný.

 

Poslanec Pavel Hojda: Dále bychom měli hlasováním rozhodnout o složení a ustavení stálé komise Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky. Omlouvám se, o složení, ne ustavení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s kandidáty na členy stálé komise pro sdělovací prostředky, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 48 z přítomných 193 poslanců pro hlasovalo 179, proti jediný. I tuto komisi jsme ustavili.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. A nakonec bychom měli hlasovat o ustavení stálé komise Poslanecké sněmovny pro rodinu a rovné příležitosti.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s kandidáty na členy stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování číslo 49 z přítomných 193 poslanců pro hlasovalo 167, proti 13. Konstatuji, že i tuto komisi jsme ustavili.

 

To je asi vše, co můžeme nyní říci na závěr tohoto bodu, kterým tím končím.

 

Dalším bodem je

 

13.
Návrh na volbu členů nebo ustavení stálé komise Poslanecké sněmovny
pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby

 

I u tohoto bodu zůstal název stejný, i když jsme rozhodli, že komise bude volena většinovým způsobem. Prosím předsedu volební komise pana poslance Hojdu, aby návrh přednesl.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. Volební komise na své 4. schůzi dne 17. července 2002 projednala návrh poslaneckých klubů na člena této komise a přijala své usnesení č. 14. Poslaneckými kluby byli navrženi tito poslanci:

Dlab Vlastimil - KSČM,
Fischerová Taťána - US-DEU,
Hönig Pavel - ČSSD,
Ibl Petr - ČSSD,
Klas Jan - ODS,
Langer Ivan - ODS,
Šustr Ladislav - KDU-ČSL,
Turek Radim - ČSSD.

Navrhuji, abychom nejprve vedli rozpravu o všech kandidátech a po jejím skončení hlasovali pomocí hlasovacího zařízení o každém kandidátovi zvlášť. Upozorňuji, že podle zákona má tato komise sedm členů. Volební komise navrhuje veřejnou volbu většinovým způsobem pomocí hlasovacího zařízení. Zvoleni jsou ti kandidáti, kteří obdrželi nejvyšší počet hlasů, samozřejmě s nadpoloviční většinou. Volba je dvoukolová. To znamená ti, kteří nebyli zvoleni v prvním kole, postupují do druhého kola.

Prosím místopředsedkyni volební komise, zda by nemohla zaujmout místo u stolku zpravodajů pro kontrolu při hlasování, aby nedocházelo k problémům.

Nyní můžeme zahájit rozpravu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji a rozpravu otevírám. Do rozpravy se nikdo nehlásí, takže rozpravu končím a přistoupíme k hlasování. Prosím předsedu volební komise pana poslance Hojdu, aby předkládal jednotlivé návrhy, a my o nich budeme hlasovat.

 

Poslanec Pavel Hojda: Předkládat budu tak, jak bylo navrženo volební komisí, podle abecedy. Nejprve tedy budeme hlasovat o poslanci Dlabovi Vlastimilovi.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s navrženým kandidátem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 50 z přítomných 196 poslanců pro hlasovalo 130 a proti 8.

 

Nebudu dál nic sdělovat, protože v této chvíli je to předčasné.

 

Poslanec Pavel Hojda: Vyhodnocení bude možné provést až po konečném hlasování, kdy bude možné konstatovat, do má nejvíce hlasů.

Dále Fischerová Taťána.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s navrženým kandidátem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 51 bylo přítomno 196 poslanců, pro hlasovalo 119, proti bylo 15.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP