(16.10 hodin)
(pokračuje Špidla)

Vláda navrhne spojení současného Úřadu pro veřejné informační systémy a příslušného úseku spojů Ministerstva dopravy a spojů a v tomto smyslu neprodleně předloží Poslanecké sněmovně návrh změny kompetenčního zákona. Při budování informačních systémů veřejné správy pak bude vláda vycházet z programového financování a řízení výstavby informačních systémů. Cílem vlády je vytvoření podmínek pro postupné propojení většiny registrů prostřednictvím referenčního rozhraní, kde přístup k datům a jejich výměna probíhá na základě určených pravidel a odpovědností. Vláda považuje za nezbytné rovněž zpřesnit právní úpravu informační společnosti, zejména v oblasti telekomunikačního trhu, přístupu k informacím, ochraně osobních dat a využívání elektronických dokumentů a identifikátorů ve veřejné správě i obchodním styku.

Vláda bude pokračovat v naplňování cílů stanovených Státní informační politikou ve vzdělávání. Bude podporovat rovný a svobodný přístup občanů k informacím a bude podporovat celoplošné vybavení veřejných knihoven informačními a komunikačními technologiemi a zřízení kontaktních míst informačního systému veřejné správy. Cílem vlády je zamezit vzniku nových sociálních bariér, a proto zváží využití nástrojů, které napomohou k větší dostupnosti informačních technologií a připojení na internet.

Vláda bude stabilizovat a optimalizovat rozměr a ekonomickou pozici zemědělství tak, aby ve venkovském prostoru bylo schopno splnit nejen funkce produkční, ale i environmentální a sociální. Strukturálními změnami venkovských oblastí bude tlumit negativní vlivy útlumu zemědělské výroby na zaměstnanost a osídlení venkova. Prostřednictvím Programu obnovy venkova podpoří harmonický rozvoj venkovských oblastí, včetně krajových a lokálních specifik.

Systémem podpor vláda umožní spravedlivou soutěž českých zemědělců v evropském konkurenčním prostředí. V komplexu vstupních opatření bude prosazovat rovnoprávné postavení českého zemědělství v rámci zemědělství Evropské unie a bude obhajovat produkční kvóty pro jednotlivé komodity navržené v pozičním dokumentu a rovný přístup v přiznání přímých plateb a zdrojů na rozvoj venkova.

V souladu se společnou zemědělskou politikou Evropské unie bude vláda podporovat

  • posílení konkurenceschopnosti zejména v produkčních oblastech;
  • mimoprodukční a environmentální funkce zemědělství zejména v marginálních oblastech;
  • ekologické zemědělství jako formu nového způsobu využití krajiny;
  • potravinářský a zpracovatelský průmysl s cílem zajistit maximální bezpečnost potravin pro spotřebitele;
  • agrární export.

Vláda bude dále podporovat zemědělské prvovýrobce při sdružování do odbytových družstev a organizací, které jim pomohou vytvořit rovnoprávné postavení na trhu.

Dokončí restituční a transformační procesy v zemědělství, obnoví a postupně stabilizuje vlastnické vztahy v zemědělství, urychlí realizaci pozemkových úprav a proces prodeje státní půdy. Převod zemědělské půdy na hospodařící české subjekty bude probíhat za přijatelných podmínek s možností dlouhodobých splátek a ručení zemědělskou půdou. K realizaci tohoto cíle vytvoří "pozemkovou banku" nebo podobnou instituci k podpoře vzniku trhu s půdou.

Vláda bude usilovat o udržení multifunkčního zemědělství na celé ploše zemědělské půdy, při výrazné podpoře údržby krajiny a kvality životního prostředí a podpoře ekologicky únosné produkce.

Bude pokračovat ve vodohospodářské politice zvyšující kvalitu povrchových a podzemních vod a jejich účelné využití a zabezpečení ochrany území před záplavami a vodní erozí, včetně podpory další výstavby vodohospodářské infrastruktury.

Lesy jsou národním bohatstvím. Lesní hospodářství bude vláda orientovat na trvalý rozvoj jejich produkčních a mimoprodukčních funkcí a zlepšování zdravotního stavu lesů.

S ohledem na zajištění vyváženého územního rozvoje státu bude vláda aktualizovat vymezení regionů se soustředěnou podporou státu a vypracuje státní programy regionálního rozvoje pro strukturálně postižené regiony Moravskoslezsko a Severozápad a další hospodářsky slabé a strukturálně postižené oblasti na území České republiky, případně jiná území, jejichž podpora ze strany státu bude žádoucí.

Cílem regionálních programů bude především snižování vysoké míry nezaměstnanosti, podpora restrukturalizace průmyslu, diferencovaná regionální podpora malého a středního podnikání, odstraňování starých ekologických zátěží a nastartování nových ekonomických aktivit v těchto regionech. Bude posílena podpora vytváření nových pracovních příležitostí v oblasti výroby a služeb, podpora budování infrastruktury pro podnikání v hospodářsky slabých a strukturálně postižených regionech. Pozornost bude věnována bývalým vojenským újezdům.

Vláda počítá s postupným vyčleněním částky 20 mld. Kč z privatizačních výnosů v období následujících pěti let pro revitalizaci Moravskoslezského kraje.

Realizací Programu obnovy venkova bude podpořen harmonický rozvoj venkovských oblastí, včetně krajových a lokálních specifik. Dále je nutno pomoci regionům, obcím, sdružením obcí, místním skupinám obyvatel a podnikatelům připravit se na využívání strukturálních fondů a iniciativ Společenství a Fondu soudržnosti se zřetelem na plné začlenění České republiky do Evropské unie. Z tohoto důvodu bude jednou z hlavních priorit zabezpečení realizace předvstupních fondů Evropské unie včetně zajištění prostředků na kofinancování.

Vláda bude věnovat pozornost všem aspektům bydlení, přičemž základním cílem bytové politiky bude vytvoření takové situace, aby si každá domácnost mohla najít a udržet finančně dostupné bydlení v odpovídající kvalitě.

Vláda, vycházejíc z potřeby sociální únosnosti i z ekonomických podmínek společnosti, připraví a předloží návrh zákona o nájemném z bytu, který stanoví regulační pravidla místně obvyklého nájemného a pravidla úhrady služeb spojených s bydlením. Předloží návrhy směřující ke snížení počtu nevyužívaných bytů. Připraví novou úpravu příspěvku na bydlení, zajišťující ochranu občanů ve všech formách bydlení.

Vláda vytvoří podmínky k výstavbě nájemních bytů pro nízkopříjmové skupiny obyvatel formou nového programu, účinně zacíleného na sociálně nejpotřebnější skupiny občanů. Součástí trvale a efektivně podporované bytové výstavby budou též byty pro všechny osoby znevýhodněné v přístupu k bydlení nejen příjmově, ale i pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace, osoby se sníženou soběstačností nebo osoby vyžadující péči z důvodu svého znevýhodněného sociálního postavení.

Vláda připraví právní úpravu daňových úlev na pořízení prvního vlastního bydlení s cílem zvýšení dostupnosti vlastnického bydlení zejména mladým domácnostem. Přímá a ekonomicky účinná podpora hypoték a stavebního spoření bude i nadále jedním z nástrojů podpory vlastnického bydlení.

Vláda připraví změnu právního a ekonomického postavení Státního fondu rozvoje bydlení s využitím moderních a efektivnějších úvěrových nástrojů a jeho doplňování ze splacených půjček. Jako jeden z nových nástrojů na podporu výstavby nájemních bytů bude připraven i program, kterým bude realizován vstup soukromých investorů do této oblasti.

Vláda připraví návrh změn právní úpravy vymezující práva a povinnosti účastníků nájemního vztahu a ochranu jejich práv se zřetelem na jejich vyváženost a vymahatelnost. Vláda navrhne rozšířit legislativní základ pro rozvoj výstavby nájemních bytů neziskovými právnickými osobami a družstvy.

Bude podporovat budování infrastruktury pro bytovou výstavbu a bydlení na venkově programem respektujícím ekologickou udržitelnost nové bytové výstavby. Zahrne do systému podpor hledisko energetické úspornosti nové výstavby a zvýšení motivace k dosažení energetických úspor v existujícím bytovém fondu a bude rovněž pokračovat ve zlepšování stavu bytového fondu.

Předpokládá ponechání nižších sazeb daně z přidané hodnoty na stavební práce související s bydlením i pro přechodné období po vstupu České republiky do Evropské unie.

Vláda bude podporovat zvýšení účinnosti propagace České republiky jako významné destinace cestovního ruchu, a to především v závislosti na aktivitách spojených se vstupem České republiky do Evropské unie. Bude dále rozvíjet Koncepci státní politiky cestovního ruchu včetně Státního programu podpory cestovního ruchu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP