(18.20 hodin)
(pokračuje Špidla)

Chápu to, ale přesto trochu lituji, že základní tendence této debaty byla taková, jak jsem ji popsal.

Dámy a pánové, vládní prohlášení bylo dlouhé, bylo z mnoha stran komentováno, rodilo se postupně. Priority jsou zřetelně dané. Záleží tedy na vás, jakým způsobem se rozhodnete. Ve většině vystoupení bohužel se zdá, že to byla vystoupení takzvaně podle teze, kdy předem bylo dané odmítavé stanovisko, pouze řečníci v různých řečnických figurách se snažili odůvodnit to, k čemu byli již předem rozhodnuti. Nejsem si jist, jestli tato debata byla schopna změnit názory jednotlivých poslanců proti těm tezím, se kterými vystupovali. Ale přesto bych chtěl doufat v to, že v některých případech k tomu došlo. Proto znovu říkám - je dost podkladových materiálů, které byly předloženy, rozprava byla dlouhá a je podle mého názoru správné ukončit ji hlasováním.

Dámy a pánové, jménem koaliční vlády vás žádám o důvěru. Děkuji. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu premiérovi za jeho závěrečné slovo.

Nyní by se svého závěrečného slova ujal zpravodaj poslanec Milan Ekert.

 

Poslanec Milan Ekert: Děkuji za udělení slova. Vážený pane předsedo, vážený pane předsedo vlády, vážení členové vlády, dámy a pánové, úkolem zpravodaje k tomuto projednávanému bodu programu 3. schůze Poslanecké schůze Parlamentu České republiky, tedy k žádosti o vyslovení důvěry vládě České republiky, je stručná rekapitulace proběhlé rozpravy nad Programovým prohlášením vlády České republiky.

Konstatuji, že v obsáhlé rozpravě, která včetně úvodního slova trvala bezmála deset hodin, vystoupilo celkem 39 poslankyň a poslanců a členů vlády. V průběhu projednávání tohoto bodu ústy předsedy vlády České republiky předložila vláda České republiky návrh žádosti o vyslovení důvěry vládě. V průběhu rozpravy byl přednesen návrh doprovodného usnesení, který přednesl pan kolega Tlustý, jehož text vám nyní přečtu.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá vládu

1. aby současně s návrhem zákona o státním rozpočtu na rok 2003 předložila ke schválení střednědobý plán konsolidace veřejných rozpočtů na období 2002 - 2006,

2. aby v tomto vládu konsolidace uvedla cílový termín splnění tzv. maastrichtských kritérií.

Doporučuji Poslanecké sněmovně, aby dále postupovala v souladu s § 82 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb., ve znění pozdějších předpisů, o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, a hlasovala o důvěře vládě. Po tomto hlasování bychom hlasovali o návrhu doprovodného usnesení, jak byl přednesen panem kolegou Tlustým.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji zpravodaji. Nyní jenom připomenu, že podle § 85 odst. 1 a 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny se o žádosti vlády o vyslovení důvěry hlasuje podle jmen. K přijetí usnesení o vyslovení důvěry vládě je třeba souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Prosím pana předsedu Tlustého.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, dovolte mi jménem poslaneckého klubu ODS požádat o desetiminutovou přestávku.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vyhlašuji desetiminutovou přestávku do 18.35.

 

(Jednání přerušeno v 18.25 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP