(10.30 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Naopak bránění vyšetření těchto kauz je v přímém a příkrém rozporu s takzvanou prioritou číslo pět včera schváleného programového prohlášení vlády, které říká: Vláda si v nastávajícím čtyřletém funkčním období stanovuje následující priority - a ten bod pět není sice očíslován, ale pátý zní: intenzivní boj proti všem formám korupce a závažné hospodářské kriminality.

Vážení kolegové vládní koalice, to opravdu chcete zabránit vyšetřování korupce v České republice?

Děkuji vám. (Potlesk z lavic ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi Tlustému. S faktickou poznámkou pan ministr Gross a po něm také s faktickou poznámkou pan ministr Svoboda.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, tak já jsem to teďkon pochopil. Já jsem teď pochopil, v čem je ten problém, že se nemůžeme dohodnout. A zcela jasně to zaznělo z vystoupení pana předsedy Tlustého. Já jsem teprv teď zjistil, že ODS žije v představě, že vyšetřování vede ministr vnitra. To je opravdu představa, která mě děsí, a bůh chraň tuto zemi, aby Občanská demokratická strana někdy tuto zemi měla možnost ještě řídit. Protože jestli s takovými představami by byla ochotna přijít do jednotlivých úřadů, tak jsme úplně někde jinde, než vyspělé státy jsou.

Takže opakuji. Ministr vnitra vyšetřování neřídí. Vyšetřování vedou nezávislé orgány činné v trestním řízení, vyšetřuje Policie České republiky, dozoruje státní zástupce a o trestu a o vině rozhoduje nezávislý soud.

A to, o čem jsem mluvil já, byla výzva k tomu, aby někdo z kolegů v ODS prokázal, že politicky někdo toto vyšetřování ovlivňuje. O tom tady byla řeč a o tom tady bylo to zpochybňování důvěry či nedůvěry v orgány činné v trestním řízení. A já musím trvat na tom, co jsem říkal, aby někdo toto velmi závažné obvinění prokázal.

Jak se má dívat obyčejný člověk, který je v pozornosti orgánů činných v trestním řízení, anebo oběť trestného činu - a těch trestných činů přes pokles kriminality je ročně asi 350 000 - tak jak se mají tito lidé dívat na to, jestli jejich policista, jejich vyšetřovatel, jejich státní zástupce, jejich soudce je závislý, nebo nezávislý? Mají o tom své mínění. My se musíme snažit je přesvědčovat o tom, že tyto orgány fungují nezávisle, a pak z úst nejvyšších ústavních činitelů slyší, že prostě jsou ovlivňováni. Že je možné, aby postupovali účelově. To je opravdu postup, který rozvrátí celý systém v tomto státě.

Jestli ODS opravdu tuto svoji vizi o fungování orgánů činných v trestním řízení má a chce ji šířit, tak je mi to opravdu velmi líto, protože v tuto chvíli mi nezbývá nic jiného nežli znovu zopakovat, že orgány činné v trestním řízení jsou nezávislé a že tyto orgány mají vytvořeny všechny podmínky k tomu, které jsme schopni vytvořit, aby v této konkrétní kauze postupovaly co nejrychleji a nejefektivněji. Ale je mi líto, pokud někdo čeká, že tyto orgány rychle někoho obviní, rychle někoho vezmou do vazby, tak že se tak třeba nestane. Třeba jo, já to nevím. Ale obávám se, že někteří lidé již předem vědí, jak by to vyšetřování mělo skončit. S takovýmto přístupem se obávám, že bychom se příliš daleko nedostali.

Takže já důvěřuji orgánům činným v trestním řízení v tomto státě a každý, kdo alespoň tuto elementární důvěru má a nechce zpochybňovat úlohu těchto orgánů, tak si myslím, že po této diskusi musí odmítnout vznik této komise, a můžeme se dohodnout na nějakém jiném mechanismu, aby sněmovna byla informována o věcech, o kterých informována být může. Ale to není zasahování do vyšetřování. Toto zasahování si myslím, že by nic dobrého nepřineslo.

A ještě jednu poznámku k fungování vyšetřovacích komisí. Mohu posuzovat pouze fungování vyšetřovací komise pro Investiční a Poštovní banku, která tady ve sněmovně vznikla. A pokud se budete bavit s lidmi, kteří pracují na jednotlivých trestních kauzách, tak ti vám řeknou zcela jednoznačně, že tato vyšetřovací komise zbrzdila vyšetřování minimálně o půl roku. Ne svojí činností, že by bránit chtěla, ale už jenom tím, že drtivá většina důkazů a spisových materiálů je v jednom vyhotovení. Pokud se rozesílá, posílá mezi příslušnými vyšetřovacími orgány a vyšetřovací komisí, tak prostě to zbrzdí na týdny a měsíce normální postupy. Takže i toto je úhel pohledu, ze kterého bychom se na tento bod měli dívat.

Ale rozhodnutí samozřejmě bude na sněmovně a já jenom doufám, že to, co tady bylo předvedeno v průběhu této rozpravy, nebude obecným rysem na každé schůzi této sněmovny.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane ministře. Chtěl jsem vás upozornit, že jste se přihlásil k technické poznámce a tu jste výrazně překročil.

Ke stejné technické poznámce se přihlásil pan ministr zahraničí Cyril Svoboda a budu měřit jeho čas dvě minuty. S technickou poznámkou se dále přihlásila kolegyně Dundáčková, která bude vystupovat po panu ministru Svobodovi. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, čas můžete začít měřit, budu velmi stručný.

Já se pokusím znovu panu kolegovi Tlustému vysvětlit, co jsem mínil tím, co jsem říkal. Komise byla, je a bude politickým orgánem, protože je složená z profesionálních politiků, nikoliv vyšetřovatelů. Takže z tohoto důvodu já namítám, že nemůže nikdy suplovat orgány činné v trestním řízení, nemůže je ani doplnit, a ba dokonce nesmí zasahovat do jakéhokoliv řízení soudního, protože to je v rozporu s ústavou.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi. Prosím, paní kolegyně Dundáčková k technické poznámce. Máte slovo, paní kolegyně.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych reagovala technickou poznámkou na to, co zaznělo z úst ministra vnitra.

On zde hovořil o vizi ODS, podle které řídí ministr vnitra vyšetřování v České republice. Já prosím chci říct, že to není vize ODS a její představa o vládnutí, je to bohužel představa zřejmě stávající garnitury a také stávajícího ministra vnitra, který zde řekl do stenozáznamu, že je zodpovědný minimálně za část vyšetřování. A také bohužel nevím, jak jinak bych si měla vysvětlovat jeho někdejší vystoupení, na které si mnozí z nás vzpomenete a ve kterém on podal informaci tehdejšímu předsedovi vlády o tom, že jeden z poslanců - mimochodem stávajících ještě poslanců této sněmovny - bude o měsíc či dva později vyšetřován, a tento poslanec sám o tom ještě nevěděl. Odkud pan tehdejší a stávající ministr vnitra vzal tyto informace, pokud není tak pečlivě informován a neřídí ve skutečnosti vyšetřování některých kauz v této republice? Jak jinak si máme vysvětlovat, že byla bezpochyby mediálně připravena zatčení některých podnikatelů, těch, kteří byli pro veřejnost zajímaví? A kdo asi dal podnět k tomu, aby se média a kamery zúčastnily zatčení na letištích a na jiných místech? Prosím, kdo to byl při návštěvě v Příbrami, kdo s týdenním předstihem poukazoval, že prorůstá korupce příbramskou radnicí, a o týden později byla příbramská radnice obsazena zcela exemplárním způsobem, aniž by bylo proti komukoliv vzneseno obvinění a do dneška byla jakási podezření řádným způsobem zdůvodněna?

Já teď jsem ráda, že vím podle vysvětlení pana ministra, že se jedná pouze o jeho osobní frustraci pravděpodobně a snahu o vydobytí si respektu, jak zde říkal, ve směru k jinému poslanci. Způsob a zuřivost, kterou se ovšem brání zřízení nezávislé vyšetřovací parlamentní komise, mě přesvědčuje -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní kolegyně, váš čas vypršel. Můžete se přihlásit k řádnému vystoupení, jestli máte zájem, protože probíhá obecná rozprava.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Dopovím jedinou větu prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní kolegyně, respektujte jednací řád prosím.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: - o tom, že je zapotřebí tuto vyšetřovací komisi zřídit. Děkuji vám za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP