(16.40 hodin)
(pokračuje Bratský)

Na druhé straně v řadě příspěvků zazněla určitá naděje, že toto první referendum, které je skutečně opodstatněné, je jakousi vlaštovkou, která přilétá z teplejších krajin a která poslouží k tomu, že všichni stejně nadšeně budou souhlasit s předlohou obecného referenda. Domnívám se, že tomu tak není, že to je právě přesně ukázka toho, kdy referendum má smysl, kdy je důležité. Další referendum může být třeba o umístění raket tzv. obranného deštníku na území naší republiky nebo o nějaké takové věci, to si dovedu velmi dobře představit. To je jedna věc.

Co se týče zkrácení lhůty, myslím si, že také mnozí berou s pochopením, proč se to navrhuje, a že podpoří tuto věc zrovna tak jako toto referendum.

Navíc bych chtěl ještě říci ke kolegyni Lastovecké, že si myslím, že řada poslanců chápe předlohu z vaší části Parlamentu, a že jsou dokonce někteří, kteří vítají tuto věc, a vůbec je nenapadá, že to je právě tato část Parlamentu, která předkládá tuto novelu, že to není zrovna naše sněmovna, že to tedy není tato část Parlamentu a naší politické scény. Myslím, že to v tuto chvíli není důležité. Důležité je, že tato věc tu je a že ji podporuje většina klubů, a to i většina členů klubu ODS. Myslím, že i tím prokazujeme to, co jsme říkali občanům, že pokud se bude jednat o základní otázky, že proti referendu nic mít nebudeme.

Budeme ovšem nepochybně mít výhrady proti referendu, které by mělo být tak všeobecné, že ve chvíli, kdy něco sněmovnou neprojde, jeden z klubů, který má trochu vyšší postavení, bude mít tu možnost, aby vyzval občany k tomu, aby se vyslovovali ke všem drobnostem každodenního života. To je právě otázka, kterou patrně některé kluby všeobecně podpořit nemohou, a jsem přesvědčen, že většina z nás i toto chápe.

A pokud to někdy projde více než 120 hlasy, nechť se tak stane, prosím. Myslím si ale, že to nebude mít podporu zdaleka všech poslanců, jak někteří tu ve svých nadějích se vyjadřovali.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Petru Bratskému. Byl posledním písemně přihlášeným do obecné rozpravy. Z místa se nyní hlásí pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Vážený pane předsedající, z proběhlé rozpravy vnímám, že je obecná snaha, aby předložená předloha byla v co nejkratší lhůtě projednána a schválena. Zajímalo by mě ale, a možná, že by zástupkyně předkladatele na to měla odpovědět, jak se k této předloze zachová Senát. Nebyl by to přece první případ, kdy Poslanecká sněmovna ve složité situaci přijala rychle zákon, a v Senátu potom tento zákon je zaparkován 30 dnů a senátorům je jedno, že zákonem upravené řešení spěchá.

Obracím se tedy na paní senátorku, zda by byla tak laskavá a vyjádřila se k této kauze, zda Senát je také ochoten zkrátit lhůtu a v urychleném projednávání ústavní zákon o referendu projednat a schválit.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Karlu Vymětalovi. Paní senátorka Dagmar Lastovecká odpoví, a z místa se přihlásila paní poslankyně Eva Dundáčková.

 

Senátorka Dagmar Lastovecká: Mohu pouze zopakovat to, co jsem říkala ve své úvodní řeči, že politická dohoda byla uzavřena i o legislativním procesu a o lhůtách, jakož i o všem, co s tím souvisí. Navíc pan místopředseda vlády zmínil i tu komplikovanou situaci, že Senát je před volbami, a tudíž je potřeba, aby se na své schůzi mohl k této předloze vyjádřit ještě v tomto funkčním období. Předpokládaný termín schůze Senátu pak je 14. listopadu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní senátorce Lastovecké. Hovořit bude paní poslankyně Dundáčková.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych také já vystoupila za klub ODS. Do této chvíle vystoupil v rámci politické rozpravy s obecně politickým názorem pan kolega Zahradil. Já bych chtěla jen krátce říci, že potvrzuji, že byla ustavena ústavní komise za předsednictví Pavla Rychetského a že výsledkem jednání, které bylo dlouhé a zdaleka ne jednoduché a kde samozřejmě zástupci zejména sociální demokracie prosazovali svůj volební program a chtěli obecné referendum, a když zjistili, že to není v tuto chvíli průchodné, zcela korektně napomohli tomu, že výsledkem tohoto jednání byla dohoda o tom, že Senát v nejkratší možné lhůtě předloží zákon o referendu o vstupu do Evropské unie. Paní předsedkyně ústavně právního výboru Senátu jako zástupkyně Senátu tento návrh učinila, já jej považuji za návrh dobrý a jsem připravena - a klub ODS také - podpořit jednak projití tohoto návrhu do dalšího čtení, jednak i zkrácení lhůt tak, aby bylo možné stihnout legislativní lhůty a postup, který byl dojednán. Věřím, že tento postup bude dodržen a že se nám podaří tento krok na jaře šťastně dokončit.

Myslím si tedy, že možná toto vyjádření z naší strany do této chvíle tady chybělo, proto jen potvrzuji to, co do této chvíle bylo řečeno, a trochu mě mrzí, že představitelé KSČM, kteří také byli přítomni vyjednávání těchto dohod, pravděpodobně své poslance neinformovali o těchto věcech.

Jsem tedy hluboce přesvědčena o tom, že tento postup je správný, a podporuji dohodu, která byla uzavřena.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Evě Dundáčkové. Vzhledem k tomu, že se již nikdo nehlásí, obecnou rozpravu končím.

Konstatuji, že v rozpravě zazněl návrh na zkrácení lhůty pro projednávání této předlohy na sedm dní. Tento návrh podal pan zpravodaj Miloslav Výborný.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně právnímu výboru. Táži se, zdali má někdo jiný návrh. - Není-li tomu tak, dovolím si vás odhlásit a žádám vás o novou registraci.

Domnívám se, že všichni ti, kteří se chtějí hlasování zúčastnit, jsou již přihlášeni.

 

Ptám se tedy, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání ústavně právnímu výboru.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 26. Kdo tedy s tímto návrhem souhlasí? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 26 se pro návrh vyslovilo 176 poslanců, proti byl jeden poslanec. Návrh tedy byl přijat.

 

Nyní rozhodneme v hlasování pořadové číslo 27 o zkrácení lhůty k projednání na sedm dní.

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo s tímto návrhem souhlasí. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 27 se pro návrh vyslovilo 169 poslanců, 2 poslanci byli proti. Návrh tedy byl přijat.

 

O slovo se nyní přihlásil pan zpravodaj poslanec Miloslav Výborný.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP