(10.30 hodin)
(pokračuje Býček)

Firma Flextronics jako pilotní zde selhala a jsou čtyři měsíce od této skutečnosti, a nikdo na to řádným způsobem nereagoval. Řekněme - je to hodnocení roku 2002, někdy na sklonku roku 2003 se k tomu dostaneme, tedy post scriptum.

Problém je ale v tom, že čekání na velkého investora v Brně znamená, že vedení radnice nechce pustit do této připravené zóny malé a střední podnikatele, protože čekají na někoho velkého, a ten nepřichází. Pro mne je poučné, pokud se projednává záležitost CzechInvestu, reaguje ostře a rychle, ale když jde o kritiku jeho činnosti např. v Černovicích, dosud mlčí.

Chtěl bych Ministerstvu průmyslu a obchodu položit otázku, jak hodnotí podíl CzechInvestu ve smyslu kontrolní zprávy i výsledku roku 2001. Bude i příští zpráva stejně laděna? Bylo to už dávno - tedy zapomeňme. Jde o to, jaký efekt přinese projednávání zde ve sněmovně pro malé a střední podnikání, na kterém stavíme.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane poslanče. Slovo má pan poslanec Oldřich Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové, nechci se z tohoto místa zdlouhavě přít o tom, jakou filozofii každý máme. Pouze jsem chtěl říci, a myslím, že to ukazuje, že mé přesvědčení je o tom, vytvořit takové prostředí, že drobný podnikatel konkuruje drobnému podnikateli, střední střednímu a velký velkému. Je to o tom, že někdo je schopnější, někdo méně schopný, někdo má kapitál, někdo nemá, a jistě si nikdo z nás nepředstavuje, že jestliže budu mít restauraci a budu ji dobře provozovat, budu chtít konkurovat velkému hotelu. To nikoliv. Až si vydělám tolik prostředků, že budu mít hotel, budu konkurovat hotelu. Tak to vypadá.

Jestliže se chceme snažit říkat, že velké podnikatelské subjekty ničí střední a malé podnikatele, vytvořme takové prostředí např. daňové, aby každému podnikateli to stačilo na to, aby se mohl seberealizovat. Víme, že každý není schopen dělat velkého nebo středního podnikatele, někteří nejsme schopni dělat vůbec žádného podnikatele. Kdybychom byli všichni stejní, byla by to nuda.

Myslím, že vedeme polemiku o tom, jestli chceme ingerenci státu, ať už se jmenuje jakkoli, pod vlajkou čehokoli, nebo jestli chceme vytvořit prostředí, kde říkáme, že je to na podnikatelích, na subjektech, na osobách. Kloním se k druhé variantě.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Jen faktickou poznámku. Myslím si, že se někteří kolegové mýlí. Rozumím, že malý podnikatel konkuruje malému, ale zapomínají na to, že velký podnikatel nekonkuruje velkému podnikateli, on konkuruje všem. Jestliže si vedle malé restaurace velký podnikatel postaví hotel, je to rovnocenné konkurenční prostředí? Nepleťme si dveře s oknem a vraťme se do života, neteoretizujme, ale snažme se pochopit podnikatelské prostředí, jaké je.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla faktická poznámka pana poslance Vymětala. Chce ještě někdo vystoupit ve všeobecné rozpravě? Nevidím žádnou přihlášku. Chce vystoupit pan ministr nyní, nebo v závěrečném slově? Avizoval jste, že budete chtít odpovědět v závěrečném slově.

Končím všeobecnou rozpravu a uděluji slovo panu ministrovi se závěrečným vystoupením, poté závěrečné slovo pana zpravodaje. Možná to má být obráceně, oběma se omlouvám. Dáte, pane ministře, přednost panu zpravodaji? Myslím, že by to bylo procedurálně vhodnější.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Hlásil jsem se do podrobné rozpravy. Děkuji za udělení slova, ale využiji ho až při otevření podrobné rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji podrobnou rozpravu. Jste jediným přihlášeným do této rozpravy. Pane poslanče, prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, je mou povinností načíst návrh usnesení, tak jak byl doporučen hospodářským výborem. Doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby přijala následující usnesení:

1. Poslanecká sněmovna bere na vědomí zprávu o vývoji malého a středního podnikání a jeho podpoře v roce 2001.

2. Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby včas připravila převod kompetence regionální podpory malého a středního podnikání z Ministerstva pro místní rozvoj ČR na Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR do 31. 12. 2002 podle novely zákona č. 47/2002 Sb.

K tomuto návrhu na usnesení si dovolím navrhnout bod č. 3, který by zněl: Poslanecká sněmovna konstatuje opakované neplnění usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky ke Zprávě o podpoře malého a středního podnikání ze státního rozpočtu v České republice v roce 1999.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Je někdo další přihlášen do podrobné rozpravy? Hlásí se někdo z místa? Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu. Závěrečné slovo patří panu ministrovi.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Děkuji za udělené slovo. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, chci sdělit všem vystoupivším poslancům a poslankyním, že podnětné připomínky budu tlumočit panu ministru Rusnokovi.

Členové výboru hospodářského a rozpočtového a také výboru pro životní prostředí dostali zprávy vyhodnocení průmyslových zón a investičních pobídek, takže měli možnost se s těmito zprávami velice důsledně seznámit. Rovněž poslanecké i senátorské kluby dostaly tyto zprávy. Je velmi pozitivní, že takováto debata existuje a že proběhla.

Chtěl bych využít závěrečného slova a říci jednu poznámku ze života. Jako poslanec jsem měl možnost zúčastnit se na Ministerstvu průmyslu a obchodu projednávání jedné průmyslové zóny v mém bydlišti. Ministerstvo průmyslu přistoupilo k takovému kroku, kdy požadovalo, aby poslanci či senátoři, zřizovala-li se v jejich obvodě průmyslová zóna, byli přítomni projednávání, aby měli možnost vidět, s jakou náročností Ministerstvo průmyslu a obchodu přistupuje k tomuto problému. Byl jsem velmi překvapen, jak náročné požadavky CzechInvest a Ministerstvo průmyslu a obchodu vyžadovaly od měst, jaké věci musela předložit a zdokladovat. Mrzí mě proto trochu připomínka, že na 41 procentech zón rostou kopřivy. Není tomu tak, jsou to plochy, které jsou připravené pro investice.

Chceme-li dosáhnout jakéhokoliv rozvoje a vývoje společnosti, pak musíme být připraveni. Myslím, že příprava tady je a je na místě. Jsem o tom přesvědčen.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi za závěrečné slovo.

Přistoupíme nyní k hlasování o usneseních, která byla přednesena. Poprosím pana zpravodaje, aby nám nastínil způsob, jakým budeme hlasovat v následujících chvílích. Ještě oznamuji, že přivolávám naše kolegy do jednací síně.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, jsem přesvědčen, že nejjednodušší způsob návrhu hlasování bude bod po bodu, tak aby strany vládní a opoziční, které budou pravděpodobně cítit jinou podporu jednotlivých bodů usnesení, se mohly individuálně při hlasování o jednotlivých bodech projevit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP