(9.50 hodin)
(pokračuje Vidím)

Pokud by pochopitelně pan poslanec Exner trval na tom, že je nezbytné přerušit projednávání do doby, než uplyne 24 hodin od předložení písemného textu, sněmovna musí o tomto návrhu rozhodnout hlasováním. Já osobně nedoporučuji tento návrh pana poslance přijmout.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Ptám se pana poslance Exnera, jestli trvá.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, já jsem nenavrhl vyčkat lhůty 24 hodin po rozdání usnesení, ani to nechci navrhnout, ale domnívám se, že sněmovna by měla mít aspoň takové právo, aby usnesení, o kterém jednáme, skutečně bylo rozdáno.

Proto navrhuji, abychom přerušili jednání o tomto bodu do doby, než bude rozdáno příslušné usnesení, resp. dvě usnesení, jak bylo signalizováno.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já mám informaci, že ta usnesení byla rozdána všem včera odpoledne do pošty. Ale pan poslanec Vidím, prosím.

 

Poslanec Jan Vidím: Pane předsedo, já mám stejnou informaci, jako jste teď sdělil sněmovně vy. A navíc, znění návrhu usnesení je totožné s paragrafem 2 vládního návrhu zákona a ten máme všichni nesporně již celou řadu dní. Čili nemohu to chápat jinak než jako pokus posunout projednávání tohoto bodu, a proto nedoporučuji Poslanecké sněmovně přijmout návrh poslance Exnera.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, pan poslanec Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Já bych chtěl poprosit, dámy a pánové, abychom tady používali přesně popis stavu, jaký je. Žádný, nikdo z této sněmovny nemá několik dní usnesení zahraničního výboru, ale usnesení zahraničního výboru obě dvě byla rozdána ráno na lavice. Takže prosím, abychom říkali pravdu a nevymýšleli si. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, ještě pan poslanec Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Já bych chtěl vaším prostřednictvím, pane předsedo, poprosit pana poslance Vymětala, aby zkusil poslouchat, co u tohoto stolku zní. Já jsem nehovořil o tom, že usnesení zahraničního výboru má tato sněmovna několik dní. Hovořil jsem o tom, že vládní návrh zákona má tato sněmovna několik dní. A že paragraf 2 je totožný s návrhem usnesení. Takže prosím vás.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já myslím, že není rozprava. Já se ještě jednou dívám na pana poslance Exnera, jestli trvá na přerušení toho bodu.

Já v každém případě přeruším projednávání tohoto bodu, protože jsme sloučili rozpravu, a budeme projednávat tisk č. 105. A možná bych požádal, aby mezitím byly rozdány ty tisky do lavic i poslancům komunistické strany, všem poslancům, dobře. Je souhlas s takovým postupem? Dobrá.

Ještě pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, souhlasím s tím, ale upozorňuji, že bod, který se chystáte otevřít, rovněž nemá rozdáno usnesení branně-bezpečnostního výboru. Doufám, že to bude napraveno v průběhu úvodních slov.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Já tedy žádám, aby v průběhu úvodních slov bylo to usnesení ještě rozdáno na lavice poslanců. A jak jsem řekl, postoupíme k projednávání tisku 105. A já teď připomenu, že nejdříve podle § 99 odst. 5 posoudíme, zda existují podmínky pro projednávání tohoto návrhu ve zkráceném jednání, protože tady se jedná o zákon. Já k tomuto bodu nyní otevírám rozpravu, abyste se vyjádřili. Opakuji, je to rozprava k tomu, abychom projednali tento návrh ve zkráceném jednání.

Kdo chce vystoupit k tomuto problému? Já nevidím nikoho se hlásit. Rozpravu končím a přistoupíme k hlasování.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, abychom projednali tento bod ve zkráceném jednání, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti, učiní to nyní s jiným tlačítkem.

V hlasování pořadové číslo 8 bylo přítomno 190 poslanců, pro hlasovalo 108, proti 38. Takže jsme schválili projednání sněmovního tisku 105 ve zkráceném jednání.

 

A nyní budeme tedy projednávat bod

 

2.
Vládní návrh zákona o pobytu ozbrojených sil Spojených států amerických
na území České republiky za účelem posílení ochrany vzdušného prostoru
České republiky v době konání summitu Organizace Severoatlantické smlouvy v Praze
a o změně trestního zákona /sněmovní tisk 105/ - zkrácené jednání

 

Já mám dojem, že pan ministr Tvrdík už vlastně tento bod uvedl, takže ho vyzývat už snad ani nebudu, a předpokládám také, že usnesení výboru pro obranu a bezpečnost i zahraničního výboru jsou nám rozdávána, pokud ještě nebyla rozdána.

A poprosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro obranu a bezpečnost pan poslanec Jan Vidím a opět nás seznámil se stanoviskem výboru.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji. Pane předsedo, dámy a pánové. Nejprve čistě administrativní poznámka. Usnesení výboru pro obranu a bezpečnost s příslušným číslem tisku bylo včera v 15 hodin distribuováno prostřednictvím podatelny do poslaneckých klubů. Čili je prostě možné, že nějakým nedopatřením jste si jej s sebou nevzali, ale na klubu ho všichni máte.

Výbor pro obranu a bezpečnost projednal vládní návrh zákona o pobytu ozbrojených sil Spojených států amerických na území České republiky za účelem posílení ochrany vzdušného prostoru České republiky v době konání summitu Organizace Severoatlantické smlouvy v Praze a o změně trestního zákona včera a přijal následující usnesení.

Výbor pro obranu a bezpečnost doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona, jehož název jsem před okamžikem citoval, ve znění pozměňovacích návrhů.

1. Název zákona zní: Vládní návrh zákona o posílení ochrany vzdušného prostoru České republiky v době konání summitu Organizace Severoatlantické smlouvy v Praze a o změně trestního zákona.

2. Paragraf 2 se zrušuje. Dosavadní paragrafy se přečíslují.

3. V § 4 odst. 4 se slovo "vládou" nahrazuje slovem "jím".

4. Výbor pro obranu a bezpečnost sněmovně doporučuje konat obecnou i podrobnou rozpravu a ukončit projednávání nejpozději dne 8. 11. 2002.

Tento poslední bod usnesení výboru pro obranu a bezpečnost je nezbytný vzhledem k tomu, že jsme v režimu legislativní nouze.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Nyní prosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Viléma Holáně, aby se ujal slova.

 

Poslanec Vilém Holáň: I zahraniční výbor ve stanovené lhůtě projednal návrh tohoto zákona a přijal usnesení, které je podobné nebo je totožné. A sice - doporučuje sněmovně, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona s vypuštěním § 2 a změnou názvu zákona a úpravou § 4. I zahraniční výbor doporučuje, aby se vedla k návrhu zákona obecná i podrobná rozprava, a doporučuje, aby jednání bylo ukončeno 8. listopadu, to je zítra do 24 hodin.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu poslanci Holáňovi. Předpokládám, že by mohl být společným zpravodajem pro oba body, pokud nic nenamítá. A já bych nyní zahájil obecnou rozpravu sloučenou k oběma těmto bodům. Mně se písemně přihlásil k bodu 1 i 2 schváleného pořadu pan poslanec Zahradil.

Pana poslance Holáně bych rád požádal, aby zaujal místo u stolku zpravodajů, pokud je to jen trochu možné, a vás prosím o klid, pana poslance Zahradila o jeho příspěvek.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP