(16.40 hodin)
(pokračuje Součková)

Domnívám se, že tato vyhláška, která navazuje přesně a vychází z vyhlášky č. 295/1997, nemění jakoukoli povinnost zabalení nebalených potravin, která je stanovena zákonem č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Není z ní možné ani odvozovat zvyšování nákladů a cen. To znamená, že jakékoliv věci, které se týkají balených potravin a nebalených, prodávané spotřebitelům u pultu v samoobslužných obchodech, kde jsou na to především připraveni, a dále potom jsou i služby, kde je možné pomocí kleštiček nebo čehokoliv danou koblihu pěkně ocukrovanou si uložit do sáčku, který může být třeba i papírový, a pokud se týče obalu, tak si myslím, že to je dotaz především na Ministerstvo průmyslu a obchodu, které se zaobírá formou obalů, které nespadají do kompetence Ministerstva zdravotnictví.

Kontroly, které byly prováděny před dvěma lety, byly kontrolami hygienické služby. Máte pravdu, tam byly především věci prodávané ve formě balené, nikoliv nebalené. V současné době kontrolu nad daným prodejem provádí Ministerstvo zemědělství.

Myslím si, že je zbytečné hovořit o nějakých věcech, že by daná vyhláška nějakým způsobem znevýhodňovala prodejce, naopak bych řekla, že zlepšuje kulturu prodeje českého národa. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni zdravotnictví. Ještě než dám slovo panu kolegovi Langerovi, rád bych upozornil jak pana ministra kultury, tak pana kolegu Hrnčíře, že jednáme v Poslanecké sněmovně a nejde o žádný herecký výkon. Prosil bych oba aktéry, aby si uklidili své propriety a mohli jsme dále pokračovat.

Myslím to vážně, pane ministře, myslím to vážně i vůči panu kolegovi Hrnčířovi.

Vím, že je to krásné sousto pro televizní kamery, ale myslím, že je potřeba zachovat důstojnost jednání v této věci. Opakuji, že jde o ústavní institut interpelací a neměli bychom ho zneužívat ke komediálním výkonům, a to ani režijně zpracovaným.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane místopředsedo. Jsem rád, že jste nechal odstranit tu koblihu, protože jsem si tady připadal jako muž za pultem. (Potlesk.)

Vážené kolegyně a kolegové, na jedné straně je příjemné, že jsem dokázal vyloudit na vašich unavených tvářích úsměv, že jsme se potěšili po těžkém dnu, nicméně věc, kterou projednáváme, má spíše skutečně tragické dopady. Mohl bych znovu s jistým nádechem ironie reagovat na vystoupení paní ministryně zdravotnictví a polemizovat například s tím, zda se kultura národa opravdu pozná podle toho, jestli se rohlíky berou do ruky kleštičkami, nebo napřímo.

Myslím si, že je potřeba se držet podstaty věci. Debata je o tom, nakolik je odpověď paní ministryně - jak písemná, tak zde ústně doplněná - dostatečná, či nikoliv. Jsem opravdu přesvědčen, že dostatečná není. Neobhajuji vyhlášku z roku 1997, protože ji podepsal tehdejší ministr zdravotnictví Stráský. Už jsem si zvykl na to, že v okamžiku, když něco sociální demokracie udělá špatně, tak vždycky po vzoru "vy v Americe mlátíte černochy" ukazuje na ODS a říká, že všechno udělala kdysi ODS. Opravdu to nehájím z tohoto důvodu.

Rozdíl mezi tehdejší vyhláškou a soudobou vyhláškou je přece v tom, že ta původní ponechávala břemeno odpovědnosti za ochranu před kontaminací potravin na prodávajícím a státním kontrolním orgánům ukládala kontrola účinnost a efektivnost těchto kontrol. Jinými slovy, že nová vyhláška toto odebírá ze strany odpovědných orgánů státu a zbavuje se takovéto odpovědnosti.

Další věc, která zde byla přiznána, je skutečnost, že tato vyhláška není potřebná z důvodu harmonizace českého práva s právem EU. Tedy argumentace, která zde je uváděna, není pravdivá a neodpovídá realitě. Můj apel na to, aby paní ministryně předložila nějaká statistická data, která by vypovídala o tom, že je potřeba právě tento způsob ochrany zvolit, je podle mě věc, která u těch, kteří poslouchali argumentaci paní ministryně, je mimo jejich vnímání. Uvádět zde statistiku alimentárních nákaz - obecných - jako důkaz toho, že je potřeba balit koblihy, rohlíky a chleba, promiňte, ale to bychom mohli také hovořit o tom, že po povodních už v ČR deset let nemusí pršet, protože tady máme dostatečný průměr průtoku vody ve Vltavě a v dalších řekách v Čechách i na Moravě. Je to absurdní argumentace a jenom to dokazuje to, že Ministerstvo zdravotnictví nepracuje standardním způsobem tak, jak by měl každý státní úřad - tedy svými právními normami zasahuje do našich životů.

Detailně si zjistím skutečnou podstatu věci, míru její závažnosti a podle míry závažnosti potom volím opatření, která jsou určena k tomu, abych některým nebezpečím mohl úspěšně čelit. Nedodá-li paní ministryně skutečně relevantní argumenty v tomto smyslu, nezbývá mi nic jiného, než požádat ctěnou sněmovnu, aby vyslovila nesouhlas s odpovědí paní ministryně na moji písemnou interpelaci, a pokusit se, aby paní ministryně, když už nevypracovala novou odpověď přímo na moji interpelaci, tak kdyby alespoň mohla třeba tuto vyhlášku nějak změnit a přizpůsobit realitě života.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Langerovi, který přednesl i závěrečný návrh.

Jsme v obecné rozpravě. Ptám se, zda se někdo hlásí. Ano, pan kolega Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jenom bych rád zareagoval na tvrzení, že tato vyhláška nepoškodí drobné prodejce.

Bylo hezké, že paní ministryně dodala, že Delvita a podobní ostatní mamuti s tímto souhlasí. Samozřejmě, proč by nesouhlasili, když se tak zbavují konkurence. Jelikož je potřeba zvláštní pracovní síla, tak si ji drobní prodejci nemohou dovolit, protože na to nemají peníze. Jejich obrat není takový, aby uživili zvláštní pracovní sílu na koblihy, která je bude kleštičkami podávat. Museli by tedy přistoupit k balení koblih.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane kolego, omlouvám se. Požádám pana kolegu Nečase a Fajmona, aby nemluvili a případně svoje rozhovory přenesli do kuloárů, aby tady byl klid. Děkuji.

 

Poslanec Petr Pleva: Dejme tomu, že ono zabalení jim teoreticky nepřinese žádné dodatečné náklady, i když to samozřejmě není pravda. Ale čerstvá pocukrovaná kobliha se prostě zabalit nedá. Musí vystydnout, nedá se vůbec pocukrovat, protože při zabalení by prostě cukr byl podmáčený. Kobliha musí vystydnout, pak se musí zabalit, a teprve potom musí jít na prodejnu. To znamená, že místo čerstvého pečiva budou prodávat den staré pečivo, které si samozřejmě nikdo nekoupí. Znamená to pouze to, že drobní výrobci nebudou moci tento sortiment prodávat.

Pak mě ještě velice zarazilo jedno tvrzení, a to je o oněch nákazách, které tady paní ministryně vyjmenovávala a říkala, jak stoupají. Chtěl bych ale vědět, jestli jsou to nákazy ze školních kuchyní, nebo skutečně z koblih, protože to tady nebylo dokázáno a nebylo řečeno, že jsou to nákazy, které vznikají právě prodejem nebaleného pečiva.

Chtěl bych říci, že pokud má někdo salmonelózu a sahá na rohlíky, tak se samozřejmě můžeme nakazit i z rohlíků, nejenom z koblih. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Plevovi. Pan kolega Kubinyi a paní kolegyně Emmerová.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP