(10.40 hodin)
(pokračuje Pleva)

Dále také navrhuji zvýšit program záchrany architektonického dědictví. Bylo by zbytečné tady lkát nad tím, že naše památky, byť jsou výkladní skříní našeho státu a byť příjmy z turistického ruchu nejsou zanedbatelnou položkou v našem státním rozpočtu a ve všech příjmech, které má tato zem v hrubém domácím produktu, tak přesto pořád mám ten dojem, že se chováme k těmto našim památkám dosti macešsky, a jsme přesvědčeni, že cizinci se k nám chodí dívat na naše silnice, na naše železnice, možná na naše sociální ústavy, případně chodí k nám do nemocnic. Já myslím, že cizinci se chodí dívat především na památky. My jsme památková velmoc a měli bychom se tak chovat. Navíc každé další prostředky jsou investiční prostředky. Tento státní rozpočet má velký nedostatek investic, je podinvestován a každá investice přináší s sebou samozřejmě další pracovní místa. Takže vás prosím o to, abyste tyto skromné návrhy podpořili. Mohu ještě dodat, že jsou to všechno návrhy, které schválil výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a které nebyly schváleny rozpočtovým výborem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já děkuji panu kolegovi Plevovi za jeho pozměňovací návrhy a za to, že respektoval jednací řád ve věci druhého čtení státního rozpočtu.

Ještě předtím, než dám slovo kolegu Vávrovi, zeptám se pana zpravodaje, jestli návrh, který předkládal procedurálně kolega Karel Vymětal, je k hlasování v tuto chvíli, abychom neporušili jednací řád, když jsem upozorňoval všechny. Protože pan kolega Vymětal navrhl, abychom namnožili a rozdali všem poslancům usnesení výboru, která nejsou akceptována rozpočtovým výborem, a usnesení rozpočtového výboru k nim a rozhodli tak, aby po jejich rozdání ještě jednu hodinu pokračovala podrobná rozprava.

Pane předsedo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Pane předsedající, ten návrh není hlasovatelný v souladu s § 104, protože rozpočtový výbor se přesně držel § 104 jednacího řádu a neporušil ho. Nicméně padl-li ten návrh tak, že předkladatel nerozporuje dodržování bodu 104, pouze žádá, aby byla rozdána jednotlivá usnesení jednotlivých výborů, není to nic proti ničemu a tento návrh samozřejmě hlasovatelný je.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já jsem to také tak právě pochopil. Proto se na to ptám, protože ta vaše rozprava s panem kolegou Vymětalem byla o jednacím řádu, ale ten požadavek, když jsem si ho nechal přepsat, tak mi připadá, že hlasovatelný je.

Ještě kolega Pleva s faktickou poznámkou. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, já si myslím, že to hlasovatelné není, protože usnesení všech výborů jsme obdrželi. Pokud si je pan kolega Vymětal nevzal, tak je to jeho problém, případně jsou k dispozici na serveru Poslanecké sněmovny, takže se může na ně podívat. Já si myslím, že je to zbytečné zdržování a v tom smyslu, jak on uvedl, podle paragrafu jednacího řádu je tento návrh nehlasovatelný.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane kolego, já myslím, že nemáte pravdu. Pravdu máte v jedné věci, že každý výbor rozdal svým poslancům jednotlivá usnesení svých výborů a jediný tisk, který je rozdán všem poslancům sněmovny, je tisk, který předložil rozpočtový výbor přesně pode § 104 zákona o jednacím řádu této Poslanecké sněmovny. A protože kolega Kalousek upozornil na to, že nerozporoval toto usnesení žádný výbor svým usnesením, kterým by to zpochybnil, a musel to znovu rozpočtový výbor projednat, tak je to požadavek, který je podle mého soudu hlasovatelný. Ale vy máte pravdu, že ten, kdo si to chtěl porovnat, samozřejmě mohl na serveru Poslanecké sněmovny v elektronické podobě si porovnat rozhodnutí např. výboru hospodářského, který tady asi obhajoval kolega Vymětal, nebo výboru pro sociální politiku a zdravotnictví s rozhodnutím rozpočtového výboru.

Protože jde o procedurální návrh, který je podle mne hlasovatelný, přivolám poslance k tomu, abychom rozhodli, s tím, že je tady požadavek a proti tomu stojí tato stanoviska, která byla sdělena jak předsedou rozpočtového výboru, tak kolegou Plevou. Ale kolega Vymětal se ještě hlásí s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Karel Vymětal: Než přijdou ostatní členové Poslanecké sněmovny, chtěl bych ještě říci, že usnesení rozpočtového výboru bylo rozdáno včera v odpoledního hodinách. Takže žádný výbor neměl šanci, aby se sešel a zaujal k tomu stanovisko. Já se domnívám, že je opravdu potřebné, abychom to všichni dostali, aby eventuálně zpravodajové mohli vystoupit. Koneckonců vedla se o tom i na začátku řeč.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To máte pravdu, že to bylo na začátku sděleno, ale hlasováním Poslanecká sněmovna nesouhlasila s tím, aby měli zpravodajové přednost. Ale tento požadavek je legitimní. Já tedy ještě jednou požádám poslance, aby se vrátili do Poslanecké sněmovny a rozhodli o tomto procedurálním návrhu. A samozřejmě o stanovisko požádám jak pana ministra financí, tak pana předsedu rozpočtového výboru.

Pane ministře, pokud se chcete vyjádřit k procedurálnímu návrhu.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Moje stanovisko je negativní.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Pan předseda rozpočtového výboru.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Návrh je hlasovatelný, ale nedoporučuji ho přijmout.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, takže procedurálním hlasováním rozhodneme o požadavku. Já vás všechny odhlásím a požádám vás o novou registraci, aspoň se sněmovna zklidní.

Já vám přečtu návrh, o kterém budeme procedurálně rozhodovat - že má být namnoženo a rozdáno všem poslancům usnesení výborů, která nejsou akceptována rozpočtovým výborem, a usnesení rozpočtového výboru k nim, rozdat je tak, aby po jejich rozdání ještě jednu hodinu pokračovala podrobná rozprava. Toto je procedurální návrh. Pan ministr ho nedoporučuje, pan předseda rozpočtového výboru ho nedoporučuje.

 

Zahajuji hlasování číslo 251 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Ptám se, kdo je proti tomuto procedurálnímu návrhu? Děkuji vám.

V hlasování číslo 251 pro 26, proti 74. Návrh nebyl přijat.

 

A budeme tedy pokračovat v podrobné rozpravě ke státnímu rozpočtu na rok 2003. Slovo má pan kolega Eduard Vávra, připraví se pan kolega Ladislav Urban. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Eduard Vávra: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Budu stručný. Mám čtyři pozměňovací návrhy , ze kterých už při přečtení je zjevné jejich zdůvodnění.

Takže návrh č. 1. Do kapitoly č. 335 - Ministerstvo zemědělství zařadit akci LDN Letovice, III. etapa, 9,5 milionu Kč z kapitoly VPS.

Druhý návrh. Do kapitoly VPS program 398 810 dotace poskytované obcím, akce víceúčelová sportovní zařízení města Blanska, 3 miliony Kč z kapitoly VPS.

Za třetí. Do kapitoly Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy zařadit akci - dokončení I. etapy- stavba Domova mládeže SOŠ, SOU Masarykova škola práce Letovice, 7 615 milionů Kč, z toho investiční 6,213 milionu Kč a neinvestiční 1,402 milionu Kč .

A čtvrtý, poslední návrh. Do kapitoly VPS zařadit akce oprava kostela obce Loukovec, 2 miliony Kč z kapitoly VPS, úroková služba.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Vávrovi. Slovo má pan kolega Ladislav Urban a připraví se pan kolega Milan Cabrnoch, protože svoji přihlášku pan Bohuslav Záruba stáhl vzhledem k tomu, že se vztahovala k obecné rozpravě. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP