(16.40 hodin)
(pokračuje Zahradil)

Za prvé navrhuji, aby Poslanecká sněmovna hlasovala o usnesení následujícího znění: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že vládními vyjednávači doposud vyjednané podmínky vstupu České republiky do Evropské unie jsou neuspokojivé a neodpovídají pozici České republiky mezi ostatními kandidátskými zeměmi."

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan kolega Rouček.

 

Poslanec Libor Rouček: Vážený pane předsedající, kolegové a kolegyně, bylo zde mnoho řečeno o zemědělství. Já souhlasím, že zemědělství je velmi důležitým oborem, velmi důležitým odvětvím českého národního hospodářství, a z tohoto důvodu navrhnu následující usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje poděkování a obdiv českým zemědělcům za to, že přežili pro ně nevýhodné, diskriminační a ponižující podmínky vyjednané Klausovou vládou v asociační dohodě s Evropskou unií v roce 1993."

Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Úsměvné je, že tleskají i bývalí členové této vlády. (Velký hluk v sále.)

Kolegyně a kolegové, kdo další se hlásí do podrobné rozpravy? Pan kolega Fajmon s faktickou poznámkou. Vzhledem k tomu, že pan kolega Rouček odůvodňoval svůj návrh na usnesení, dá se to akceptovat.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Já bych chtěl, dámy a pánové, poznamenat, že asociační dohoda nebyla podepsána v roce 1993, ale v roce 1994, a proto je tento návrh nehlasovatelný. (Smích v sále, potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan kolega Rouček zřejmě upřesní svůj návrh, abychom věděli, za co a komu máme poděkovat.

 

Poslanec Libor Rouček: Pane předsedající, ve svém návrhu usnesení jsem řekl, že tato dohoda byla vyjednána Klausovou vládou v roce 1993.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. Jinými slovy trváte na svém návrhu usnesení. Slovo má pan zpravodaj.

 

Poslanec Jan Zahradil: Já na rozdíl od předsedy vlády nebudu tvrdit, že toto usnesení je nehlasovatelné. Já myslím, že jeho hlasovatelnost sněmovna zhodnotí. Pouze bych k němu měl jednu faktickou poznámku, a to tu, že asociační dohodu zhruba v té podobě, v jaké doposud platí mezi Českou republikou a Evropskou unií, dohadovala bývalá československá vláda, protože text asociační dohody se sjednával mezi Československem a Evropskou unií a Česká republika pak sukcedovala v podstatě do zcela totožného, až na malé výjimky, textu, který byl sjednán mezi Československem a tehdy ještě Evropskými společenstvími, poté Evropskou unií. To jen na doplnění usnesení. Jinak samozřejmě proti faktu, že jste ho předložil, nic nemám a rozhodně ho nehodlám prohlašovat za nehlasovatelné.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Nikdo. Podrobnou rozpravu končím. Slovo má pan kolega Urban.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych požádal před hlasováním o navržených usneseních o přestávku na poradu klubu, a to z toho důvodu, že navržená usnesení ze strany ODS mají velmi zásadní význam, jsou hanebná, a poslanecký klub sociální demokracie se o nich musí poradit. (Velký hluk v sále.) Žádám o 15 minut.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Doufám, že se do Poslanecké sněmovny nevrátíte s puškami.

Vyhlašuji přestávku do 17.00 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 16.45 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP