(17.40 hodin)
(pokračuje Pešán)

Prosil bych o vyslechnutí mého pozměňovacího návrhu. Město Počátky se stalo zřizovatelem nemocnice po navrácení majetků obcím. Postupně se dotyčná nemocnice dostala do platební neschopnosti a předešlé zastupitelstvo muselo rozhodnout o její likvidaci. Město využilo zatím svého kontokorentu k úhradě mezd 130 zaměstnancům za měsíc srpen 2002. Za září, říjen a listopad nebyly dosud mzdy vyplaceny, ohroženy jsou platby z daní z příjmů, sociálního a zdravotního pojištění. Náklady likvidace přesáhnou v úhrnu částky 15 mil. korun a zrušením nemocnice se tedy město Počátky dostalo do neřešitelné finanční situace s následnou hrozbou konkursu. Překlenovací úvěr pouze na platy v době výpovědní lhůty a zákonné odstupné zadluží město na deset let bez možností jeho další správy. Bez jednorázové pomoci státu není město schopno náklady spojené s likvidací nemocnice řešit.

Kolegyně a kolegové, považuji tuto situaci za velice vážnou a prosil bych o vaši podporu při schvalování tohoto mého pozměňovacího návrhu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče, a poprosím pana zpravodaje a poslance Kalouska. Po něm bude mluvit pan poslanec Miroslav Svoboda a po něm pan poslanec Miroslav Ouzký.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, paní předsedající. Přihlásil jsem se do řádné rozpravy, abych předložil jeden pozměňující návrh, a to pozměňující návrh, který navrhuje sněmovně, aby specifický dílčí ukazatel kapitoly Všeobecná pokladní správa, transfery veřejným rozpočtům z centrální úrovně, snížil o 300 mil. korun a o tuto částku aby byla posílena kapitola Vládní rozpočtová rezerva.

Dále mi prosím dovolte ještě jedno upřesnění bez jakéhokoliv dopadu do bilanční sumy, a je to upřesnění názvu položky 122 v usnesení rozpočtového výboru, kde skutečný název oné akce je CZŠ Hradec nad Moravicí.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já vám také děkuji za toto upřesnění, pane poslanče. Prosím pana poslance Miroslava Svobodu, aby se ujal slova, dále pan poslanec Miroslav Ouzký a pan poslanec Miroslav Grebeníček. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, dovolte, abych předložil následující pozměňující návrhy:

Za prvé. Změna názvu akce v kapitole VPS v programu 213 310 Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základy sociální péče a služeb evidované v příloze č. 2 pod položkou 17/15 - Domov důchodců Bělohrad na nový název Hořice v Podkrkonoší, obec Chotutice, Domov důchodců Obora.

Odůvodnění. Při evidování této akce došlo k počítačové chybě a k chybnému zápisu této akce.

Za druhé. V kapitole VPS, v kapitole Ministerstva kultury v programu 234 410 evidovaném pod položkou 55/9, v příloze 2 název akce Oprava kostela Nová Paka okres Jičín ve výši 6 mil. Kč přesunout celou částku na posílení programu 298 210 Podpora rozvoje a obnovy MTZ regionálního školství Dolní Černá okres Ústí nad Orlicí, dostavba areálu základní školy, evidováno v příloze č. 2 pod položkou č. 70/47.

Odůvodnění. Původní požadovanou částku 18 mil. Kč na opravu kostela snížil rozpočtový výbor na třetinu. Tato částka neumožní zajistit v dostatečném rozsahu finanční krytí rekonstrukce, proto nemá smysl tuto akci vůbec zahajovat.

Za třetí. V kapitole VPS v programu 298 210 Podpora rozvoje a obnovy MTZ regionálního školství v obci Spěšov okres Blansko ve výši 9 mil. Kč přesunout celou tuto částku na program 398 810 Dotace poskytované obcím, Nová Paka, zastřešení zimního stadionu, evidováno v kapitole VPS v příloze č. 2 pod poř. č. 72/66.

Všechna tato navrhovaná rozpočtová opatření nekladou žádné nároky na navýšení návrhu státního rozpočtu roku 2003.

Dále - vládní návrh zákona o státním rozpočtu ČR na r. 2003: v příloze č. 3 upravit ukazatel Výdaje na financování programu reprodukce majetku celkem podle přílohy č. 5 snížením o objem prostředků určených v roce 2003 vyčleněných na státní informační politiku v roce 2003 1 494 714 000 Kč na částku 4 168 720 000 Kč. Ostatní ukazatele zůstávají beze změny.

Zároveň v části C v příloze č. 5 vypustit program č. 333 710 Rozvoj informační gramotnosti, program 333 720 Pořízení, obnova a zpřístupnění vzdělávacího softwaru a informačních zdrojů, program 333 730 Infrastruktura SIP ve vzdělávání.

Za druhé. V části F struktura kapitol státního rozpočtu účelově určených na financování programů, kapitola 333 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, vypustit program č. 333 710 Rozvoj informační gramotnosti, program 333 720 Pořízení, obnova a zpřístupnění vzdělávacího softwaru a informačních zdrojů, a program 333 730 Infrastruktura SIP ve vzdělávání.

Odůvodnění. Doporučuje se vyjmutí investičních a neinvestičních výdajů státní informační politiky ve vzdělávání z programového financování a jejich ponechání v samotném dílčím specifickém ukazateli státní informační politiky. Touto navrženou změnou nedochází v kapitole MŠMT ke změně účelu čerpání výdajů na SIP VZ, na který jsou finanční prostředky určeny, ale pouze ke změně způsobu evidence. Vyřazením výdajů z databáze ISPROFIN dojde pouze ke snížení jednotného dílčího ukazatele výdaje na financování programu podle přílohy č. 5. Tyto výdaje zůstanou sledovány v návazném specifickém dílčím ukazateli státní informační politika v nezměněné rozpočtové skladbě.

Dále navrhuji, aby se o bodu 24 odst. 1 až 4 uvedeném ve sněmovním tisku 93/2 usnesení rozpočtového výboru č. 10 hlasovalo odděleně.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Poprosím, aby se slova ujal pan poslanec Miroslav Ouzký a po něm budou vystupovat poslanci Miroslav Grebeníček a Ladislav Býček. Prosím, pan poslanec Miroslav Ouzký.

 

Poslanec Miroslav Ouzký: Děkuji vám, paní předsedající. Dámy a pánové - vláda již není přítomna. Dovolil bych si přednést návrh, který již dnes jednou zazněl, a četl ho poslanec kolega Josef Maštálka jako součást usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, a proto bych ho chtěl přednést jako návrh podmíněný, protože mi není ještě jasná procedura a není mi známo, zdali se bude hlasovat o jednotlivých bodech tohoto usnesení, nebo zdali usnesení gesčních výborů budou hlasována en bloc. A pro ten případ bych si dovolil přednést jeden návrh podmínečný. Myslím, že v případě, že o něm bude hlasováno samostatně, tak se stane nehlasovatelným.

Ve výdajích rozpočtové kapitoly 396 Státní dluh původní částku 24 608 000 Kč snížit o částku 40 mil. Kč na částku na 24 586 000 Kč. (?)

A v programu 235 130 Podpora rozvoje a obnovy MTZ státních léčebných ústavů v akci 23 51 3200 09 RÚ Kladruby - Obnova a dovybavení rehabilitačního pracoviště částku 1 500 000 Kč zvýšit o 40. mil. Kč na výslednou částku 41 500 000 Kč.

Dovolte mi krátké zdůvodnění. Já jsem i při svém vystoupení ve zdravotním výboru oznámil, že nemám ambice jako opoziční poslanec prosazovat jakékoliv návrhy ze svého volebního kraje, a pouze když jsem zjistil, že došlo k jistým změnám právě ve vztahu k Rehabilitačnímu ústavu Kladruby, a to bylo výrazné snížení původně přislíbených finančních dávek, tak jsem se cítil povinován tento pozměňovací návrh podat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP