(18.30 hodin)
(pokračuje Fajmon)

Dále navrhuji z vládní rozpočtové rezervy přesunout částku 20 milionů korun na rekonstrukci zimního stadionu ve městě Poděbrady, který byl letos zničen vichřicí. O tuto částku jsem byl požádán starostou města Poděbrady a mám pro to následující zdůvodnění. Zimní stadion byl letos vážně poškozen vichřicí, město jej převzalo začátkem 90. let jako nedokončenou stavbu a ze svých prostředků tuto stavu zprovoznilo. Letošní následky vichřice pro město Poděbrady jsou značné, a žádá proto o tuto dotaci ze státního rozpočtu.

Dále navrhuji přesunout z vládní rozpočtové rezervy částku 5 milionů korun na dokončení rekonstrukce kostela sv. Jana Křtitele v Lysé nad Labem. V letošním roce byla provedena rekonstrukce věže tohoto kostela a zbývá dokončit rekonstrukci chrámové lodi. Pokud by tato akce byla zafinancována, byla by letos dokončena a nezakládala by žádné další nároky na státní rozpočet.

Další návrh se týká převodu částky 20 milionů z vládní rozpočtové rezervy na rekonstrukci tělocvičny Základní školy Sadská. Tento požadavek byl na mne vznesen starostkou města Sadská. Jedná se o situaci, kdy ve městě Sadská není k dispozici tělocvična pro zdejší žáky základní školy, nebo je k dispozici tělocvična, která fakticky nemůže sloužit, protože je postavena technologií, která neumožňuje její řádný provoz. Jednalo by se o rekonstrukci tohoto objektu postaveného v 70. letech v akci "Z" a který není funkční. Tato akce by nezakládala žádné další nároky.

Navrhuji přesunout částku 20 milionů korun na rekonstrukci základní školy ve městě Milovice. Rovněž o tuto akci jsem byl požádán starostkou města Milovice. Ve městě Milovice došlo v posledních letech k rekonstrukci několika set bytů a nastěhovalo se sem mnoho nových obyvatel. Bohužel kapacita zdejší školy, která byla projektována pro město o 1500 obyvatelích, nestačí pro město, které již nyní má přes 5 tisíc obyvatel. Proto navrhuji, aby sem poskytl stát částku 20 milionů korun na rekonstrukci Základní školy Milovice, aby nemuseli zdejší rodiče posílat své děti (do škol?) v jiných městech a děti mohly chodit do školy přímo v Milovicích.

Poslední návrh se týká nemocnice Nymburk. Byl jsem požádán o předložení návrhu na přesunutí částky 1 milionu korun z vládní rozpočtové rezervy na pořízení laparoskopické věže s příslušenstvím pro tuto nemocnici. Tento návrh již několikrát vznášela nemocnice na Ministerstvo financí. Tento požadavek nebyl nikdy vyslyšel, nikdy k němu nebylo přihlédnuto. Proto jej vznáším zde. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Fajmonovi. Nyní prosím poslance Antonína Macháčka, aby se ujal slova. Po něm bude hovořit pan poslanec Miloslav Vlček a Vlastislav Antolák.

 

Poslanec Antonín Macháček: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych načetl čtyři v podstatě legislativně technické úpravy. Všechno je vztaženo k sněmovnímu tisku 93/2, což je usnesení rozpočtového výboru.

První položka - 22/34 - uvedený název Nemocnice Opava nahradit slovy Státní slezská nemocnice Opava, chirurgické pavilony - vybavení.

Za druhé je to položka 22/22, kde slova "rekonstrukce sítí" se mají nahradit slovy "rekonstrukce chirurgie".

Za třetí - položka 72/37 - slovo "Petroviče" nahradit správným slovem "Petrovice".

Za čtvrté - položka 72/41 - za stávající text doplnit slova "- druhá etapa".

Děkuji. To je vše.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím pana poslance Miloslava Vlčka, po něm vystoupí pan poslanec Vlastimil Antolák.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl čtyři legislativně technické změny ke sněmovnímu tisku 93/2, usnesení rozpočtového výboru č. 110 ze dne 5. 12.

Pod pořadovým číslem 72/71 je změna názvu obce - místo Lipník nad Bečvou bude obec Jezernice, okres Přerov. U položky 72/87 bude změna textu - místo rekonstrukce obecního domu bude rekonstrukce místní komunikace. U položky 84 bude změna názvu obce - místo Letovice budou Letonice. U položky 188 bude změna názvu obce - místo TJ Kolín-Borky, bude SK Mladá Boleslav.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Také vám děkuji. Prosím pana poslance Vlastislava Antoláka. Oznámím pořadí dalších: Michal Doktor, Miloslav Ransdorf, Tomáš Dub.

 

Poslanec Vlastislav Antolák: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, navrhuji v programu podpory rozvoje a obnovy materiálně technické základny regionálního školství - 29 82 10 - položku rekonstrukce a přístavba Základní školy Velké Karlovice. Jde o přístavbu tělocvičny, přestavbu učebního pavilonu. Žádá zastupitelstvo obce Velkých Karlovic a ředitelství školy.

Stručně zdůvodním. Jde o příhraniční obec na Vsetínsku v kraji Zlín. Jde o to, že zastupitelstvo obce řeší koncepčně otázky školství ve své obci, protože doposud jsou tam dvě budovy. Jedná se o to, že celé vyučování a celá výchovně vzdělávací práce by se soustředila do jedné budovy. Tyto dvě budovy jsou od sebe vzdáleny 2,5 km, což znamená značné organizační problémy. Jde tedy o to, soustředit výuku a zájmovou činnost do centra obce. Tímto by zastupitelstvo obce řešilo obtížnou situaci v dopravní situaci a docházku dětí ze vzdálených míst. Jde navíc o oblast obcí první kategorie cestovního ruchu. Dále by se celkově řešily výdaje na provoz obou budov. Celá přístavba a rekonstrukce se dělí do dvou etap. První etapa - 24 milionů korun, druhá etapa - 25 milionů korun. Touto investiční akcí by pomohla obec i rozvoji pracovních příležitostí příhraniční obce. Investiční záměr byl Ministerstvem školství postoupen Ministerstvu financí a byl doporučen.

Na závěr ještě jedno zjištění. Obec Velké Karlovice a zastupitelstvo od roku 1995 řeší koncepci svého školství. V roce 1995 neobdržela tato obec přes svůj požadavek ani písemnou, ani žádnou odpověď. V roce 1997 rovněž bez odezvy Ministerstva financí. Ponechme obcím samozřejmě samosprávu, ať se stará o své občany, ale pomozme jim. Jde v pravém slova smyslu o naplnění programu podpory a rozvoje materiálně technické základny regionálního školství.

Ještě jednou zopakuji. Jde o rekonstrukci a přístavbu Základní školy Velké Karlovice, kraj Zlín, okres Vsetín. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji i vám. Prosím, abyste svůj návrh předal panu zpravodaji, předsedovi rozpočtového výboru. Prosím nyní pana poslance Michala Doktora, po něm bude hovořit pan poslanec Miloslav Ransdorf.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, i já přicházím s třemi drobnými pozměňovacími návrhy, všemi třemi vybalancovanými proti vládní rozpočtové rezervě. Můj nezřetelný úvod v mém vystoupení je daleko víc zapříčiněný tím, že přemýšlím o tom, zdali má poslanec plnit roli či jakkoli nahrazovat absenci práce některého z resortních ministerstev, v tomto případě ministerstva školství.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP