(19.10 hodin)
(pokračuje Rouček)

Jedná se o rekonstrukci základní školy, která je v havarijním stavu, a o částku 15 mil. Kč. O tuto částku 15 mil. Kč navrhuji snížit v kapitole Všeobecná pokladní správa položku vládní rozpočtová rezerva.

Za druhé. Do stejného programu 298 210 Podpora rozvoje a obnovy MTZ regionálního školství, položku ZŠ Unhošť na okrese Kladno. Jedná se opět o rekonstrukci části školy, která je v havarijním stavu. Navrhuji stejnou částku 15 mil. Kč a o tuto částku 15 mil. Kč navrhuji snížit v kapitole VPS položku vládní rozpočtová rezerva.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím nyní paní poslankyni Hanu Šedivou. Závěr toho maratonu bude patřit ženám, čili pořadí je: Hana Šedivá, Iva Šedivá a Zdeňka Horníková a Miroslava Němcová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážení kolegové, poslankyně a poslanci, mám jenom jeden návrh, a to zařadit do kapitoly Všeobecná pokladní správa, program Dotace obcím, následující položku: Dotace Městskému úřadu Kopřivnice na dostavbu Městského úřadu ve výši 15 mil. Kč. O tuto částku snížit specifikovaný dílčí ukazatel kapitoly Všeobecná pokladní správa, vládní rozpočtová rezerva.

Svůj návrh odůvodňuji takto: Kopřivnice při reformě státní správy od 1. ledna 2003 bude obhospodařovat více než třetinu obyvatel okresu Nový Jičín a její materiálně technické zabezpečení není dostatečné. Proto potřebuje toto vybavení vylepšit.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za přednesený návrh a prosím paní poslankyni Ivu Šedivou, aby i ona pronesla své pozměňovací návrhy ke státnímu rozpočtu pro rok 2003. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Iva Šedivá: Děkuji paní místopředsedkyni za slovo. Vážení přítomní, budu se snažit být velmi stručná. Mám jenom pozměňovací návrh. Chtěla bych požádat o převedení z kapitoly č. 398, což je Všeobecná pokladní správa, z vládní rozpočtové rezervy 10 mil. Kč na akci Vybudování půdní vestavby a rekonstrukce střechy ZŠ Komenského ulici v Nové Pace na program 398 210 Rekonstrukce škol.

Krátké vysvětlení. Vznikne tak sedm nových učeben, do kterých budou přestěhovaní žáci zvláštní školy, tak aby byla uvolněna budova, která bude následně po stavebních úpravách sloužit městskému úřadu jako úřad III. stupně.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Ivě Šedivé. Poprosím paní poslankyni Zdeňku Horníkovou a zároveň poprosím pana předsedu Poslanecké sněmovny, zda by mě nevystřídal, abych i já mohla ve finále pronést své pozměňující návrhy. Ale nyní má prostor paní poslankyně Zdeňka Horníková.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Děkuji. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte přednést dva pozměňovací návrhy.

První návrh se týká snížení kapitoly Státní dluh, položka Úroky státního dluhu minus 30 mil. Kč a navýšení kapitoly Ministerstva zdravotnictví, program 335 210. Jedná se o nemocnici v Liberci, a to gynekologii a porodnici, dostavbu - plus 30 mil. Kč. Evidenční číslo 335 210 1038.

Krátké zdůvodnění. Jedná se o dokončení rozestavěné investiční akce, u které došlo v roce 2002 ke snížení rozpočtovaných finančních prostředků určených k jejímu dokončení v letošním roce.

Druhý pozměňovací návrh se týká snížení kapitoly VPS, položka vládní rozpočtová rezerva, minus 1,25 mil. Kč do kapitoly 334 program 234 310, což je Podpora obnovy kulturních památek a ochrany kulturního dědictví. Jedná se o obec Častolovice a o akci Dostavba Hudečkovy galerie.

Velmi krátké zdůvodnění. Obec Častolovice obdržela od fyzické osoby paní Hudečkové 25 vzácných obrazů, které jí byly darovány, a podmínkou tohoto daru je, aby obec připravila galerii pro výstavu těchto obrazů. Vzhledem k tomu, že obec Častolovice má velmi nízký rozpočet a celá tato akce bude stát zhruba 3,5 mil. Kč, obrací se obec o pomoc Poslanecké sněmovny a na státní rozpočet.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Poslední návrh přednese místopředsedkyně paní Miroslava Němcová.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za slovo. Paní kolegyně, pánové kolegové, mám tři pozměňující návrhy, a to v tomto pořadí.

Za prvé navrhuji, aby v kapitole č. 335 Ministerstvo zdravotnictví, program 335 210 Podpora reprodukce majetku regionálních zdravotnických zařízení byla zvýšena částka u položky evidenční č. 335 210 10 21, Nemocnice Nové Město na Moravě, rekonstrukce a přístavba chirurgie, z částky 16 960 000 Kč na částku 38 mil. Kč. Jako zdroj krytí navrhuji kapitolu VPS, vládní rozpočtová rezerva.

Druhý pozměňující návrh se týká také kapitoly VPS, a zde navrhuji zařadit do programu č. 398 810 s názvem Dotace poskytované obcím tuto akci: Rekonstrukce budovy Obecního úřadu Račín, okres Žďár nad Sázavou, kraj Vysočina, ve výši 4 mil. Kč. Jako zdroj krytí navrhuji opět kapitolu VPS, vládní rozpočtovou rezervu. Chci jenom upozornit, že se jedná o jednorázovou akci v obci, kde se obecní zastupitelstvo nemá vůbec kde scházet. Mají jednu jedinou obecní budovu, která je v havarijním stavu, a toto by pro ně bylo řešení.

Třetí pozměňovací návrh v kapitole 334 Ministerstva kultury do programu 334 Podpora majetku ve vlastnictví církví navrhuji zařadit akci s názvem Dokončení rekonstrukce areálu kostela Nanebevzetí Panny Marie na Svaté hoře u Příbrami v částce 11 mil. Kč. Jako zdroj krytí navrhuji kapitolu VPS, snížení položky Dluhová služba.

Zdůvodňuji tento svůj návrh tím, že se jedná o rekonstrukci, která byla započata v loňském roce a nyní je zhruba v polovině. Cílem rekonstrukce je záchrana mimořádně cenné architektonické památky na území naší země.

Nyní dovolte - já jsem avizovala tři své pozměňující návrhy a o jeden jsem byla požádána, abych ho přednesla místo pana poslance Eduarda Vávry. Ten se týká kapitoly 398 Všeobecná pokladní správa, a navrhuji do programu 298 210 Podpora rozvoje obnovy MTZ regionálního školství do navrženého programu Podpora výstavby staveb středních škol zařadit položku Střední průmyslová škola Jedovnice, individuální dotace dostavby tělocvičny v částce 5,5 mil. Kč. Jako zdroj krytí navrhuje kapitolu VPS, vládní rozpočtovou rezervu.

To byly mé pozměňující návrhy a děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám také. To byla poslední písemná přihláška do podrobné rozpravy. Hlásí se ještě někdo o slovo? Pokud tomu tak není, pak podrobnou rozpravu končím.

Pokud by ještě někdo chtěl závěrečně něco sdělit, pan ministr nebo zpravodaj, tak mají příležitost - ale nevypadá to tak.

Končím tedy druhé čtení vládního návrhu zákona o státním rozpočtu. Připomínám, že třetí čtení se bude konat dne 17. prosince.

Zítra budeme pokračovat v 16 hodin interpelacemi na premiéra a v 17.00 budeme pokračovat interpelacemi na ministry.

Celé plénum sněmovny bude zase zasedat v úterý ve 14 hodin.

To je asi vše, a já vám přeji příjemný večer. Na shledanou.

 

(Jednání skončilo v 19.19 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP