(17.20 hodin)
(pokračuje Fajmon)

Ale obdobné snahy byly také v Německu a některých dalších zemích. Proto bych se chtěl zeptat pana ministra na to, zda jsou oficiálně vzneseny nějaké požadavky v těchto věcech ze strany sousedních zemí, zda byly vzneseny někdy na úrovni premiérů, případně ministrů zahraničních věcí, a zda o těchto požadavcích má Ministerstvo zahraničí vedenu evidenci.

Jako doplňující otázku bych si dovolil položit, zda Česká republika má k dnešnímu datu jakékoliv požadavky vůči svým sousedním zemím a zda takové požadavky bilaterálních jednání s těmito čtyřmi zeměmi uplatňuje. Zatím z tisku mám dojem, že požadavky nemáme my a naši sousedé jich mají čím dál více.

Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Hynkovi Fajmonovi. Odpověď obdrží zcela nepochybně v písemné formě.

Nyní prosím, aby se slova ujal pan poslanec Miloš Patera. Připraví se pan poslanec Miroslav Beneš.

 

Poslanec Miloš Patera: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové. Měl bych dotaz - interpelaci na ministra financí ve věci vládního usnesení č. 198 ze dne 27. února 2002, odstraňování následků důlní činnosti hnědouhelných podniků v Ústeckém a Karlovarském kraji.

V srpnu tohoto roku byly odsouhlaseny od uhelných společností projekty na rok 2002 v celkové výši 1,3 miliardy korun a na rok 2003 taktéž. Dosud nebylo provedeno výběrové řízení na dodavatele, a proto již není možné čerpat tyto finanční prostředky v letošním roce. Dotaz zní: znamená nečerpání finančních prostředků jejich přesun na další rok, posunutí celého projektu vlády, nebo dokonce jeho krácení o tuto částku?

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Paterovi. Prosím, aby se slova ujal pan ministr Bohuslav Sobotka.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Pane místopředsedo, dámy a pánové. Já musím říci, že stát se podílel v letech 1994 až 2001 na nápravě škod na životním prostředí z těžby v uhelném hornictví částkou 1,53 miliardy korun, s tím, že v příštích letech se počítá s tím, že tyto prostředky budou poskytovány ze zdrojů Fondu národního majetku. Pokud tyto projekty, o kterých zde hovořil pan poslanec, měly být financovány ze zdrojů Fondu národního majetku v letošním roce, pak je zřejmé, že tyto prostředky nepropadají, protože se neřídí rozpočtovými pravidly, podle kterých se řídí nakládání s prostředky ze státního rozpočtu, a tudíž nedochází k tomu, že by se tyto prostředky převáděly nebo nepřeváděly; prostě zůstávají v bilanci Fondu národního majetku a v příštím roce se v rámci bilance Fondu národního majetku pro rok 2003 bude řešit pokračování financování projektu, ať už jde o projekty, které jsou realizovány v regionu nebo měly být realizovány v regionu severozápadní Čechy, nebo by to měly být projekty, které jsou realizovány v regionu Moravskoslezského kraje.

To, co je skutečně důležité, je, aby v bilanci Fondu národního majetku v roce 2003 byly disponibilní zdroje pro financování tady těchto aktivit, a vláda v tuto chvíli jedná o tom, jak nahradit výpadek potenciálních příjmů pro bilanci Fondu národního majetku pro rok 2003, který vznikl tím, že nebyla dokončena privatizace dvou společností, a to společnosti Unipetrol a společnosti Český Telecom. Ale předpokládám, že by se mělo podařit najít takové řešení, které umožní profinancovat připravené projekty, které se týkají jak regionu severozápadní Čechy, tak regionu Moravskoslezský kraj.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Sobotkovi. Pan poslanec Patera má zřejmě doplňující otázku, takže mu dávám příležitost, aby ji položil.

 

Poslanec Miloš Patera: Já bych si dovolil, vážený pane předsedající, kolegové a kolegyně, položit doplňkovou otázku, a to je, jaký klíč výběru dodavatele bude vláda preferovat, aby byl naplněn synergický efekt celého projektu, kterým je vlastní sanace důsledků těžební činnosti se současným zapojením regionálních firem do projektu, zároveň snížení nezaměstnanosti, která je v našem regionu velmi alarmující. V Karlovarském kraji totiž panuje obava, že ve výběrovém řízení budou preferovány společnosti blízké Fondu národního majetku a centrálním pražským orgánům. Výsledkem pak může být skutečnost, že regionální společnosti budou hrát naprosto vedlejší roli subdodavatelů při minimální zaměstnanosti.

Dotaz tudíž zní, jakým způsobem bude sestavena výběrová komise na dodavatele revitalizačních prací a zdali budou v komisi obsaženy i regionální samosprávné orgány a politická reprezentace regionu.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Paterovi za jeho doplňující otázku. A pokusí se odpovědět pan ministr Sobotka? Ano.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Já musím říci, že snahou vlády je řešit tu situaci v těchto dvou regionech - týká se to i regionu severozápadní Čechy - za účasti širokého spektra zástupců, a to nejen státní správy, ale i zástupců krajů, příslušných hospodářských sociálních rad a zmocněnce vlády. Čili já předpokládám, že je tomu tak, že práce těchto komisí se účastní zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstev financí, životního prostředí, místního rozvoje, ale i zástupci Fondu národního majetku, Českého báňského úřadu, krajů, hospodářských a sociálních rad a příslušný zmocněnec vlády pro tento region. A tímto zmocněncem vlády v Ústeckém a Karlovarském kraji je pan Vlastimil Aubrecht, který je rovněž z tohoto regionu.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Sobotkovi. A interpelovat nepřítomného ministra Libora Ambrozka, který je omluven, bude pan poslanec Miroslav Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové. Jakkoliv pan ministr není přítomen, jednací řád mi umožňuje položit mu otázku na tomto plénu a já tak činím. Moje interpelace se týká toho, co možná mnozí z nás při povodních zdaleka tolik nezaregistrovali - týká se Národního parku Šumava. Týká se území, ve kterém podle plánu péče je vlastně vítáno nezasahování do přírody, ale v případě živelní pohromy a narušení našimi předky pracně vybudovaných regulací na tocích, v tomto případě na tocích dominantně lesních, to znamená, že krajina doznala zásadní změny.

Moje otázka na pana ministra - já jsem s ním domluven, že mi odpoví písemně - tak moje otázka zní: Vážený pane ministře, budete striktně trvat na znění dle plánu péče, tedy na nezasahování do úpravy vodních toků, anebo chystáte plán na úpravy poškozených vodních toků tak, aby péče našich předků byla zachována, aby to, co pracně vybudovali, zůstalo i generacím příštím?

Děkuji za písemnou odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Miroslavu Benešovi. Můžeme přistoupit k další interpelaci, kterou bude interpelace pana poslance Jiřího Patočky na ministryni Petru Buzkovou.

 

Poslanec Jiří Patočka: Dobrý den. Vážený pane předsedající, vážená paní ministryně, vážený pane ministře, vážení kolegové. V roce 2001 došlo ke zpoždění realizace projektu Internet do škol. Nedočerpané prostředky z části systémových výdajů byly deponovány na rezervní fond ministerstva školství, do rozpočtových pravidel - § 47 - je možno umístit 5 % z původně rozpočtované částky. Tato částka 600 milionů korun byla spotřebována již v březnu 2002, ale ve prospěch mzdových prostředků, nikoliv v oblasti vázaných systémových výdajů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP