(18.40 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu ministru Šimonovskému.

Kolegyně a kolegové, prosím vás o klid v zasedací síni.

Vážený pane zpravodaji, dávám vám slovo. To je bohužel maximální možná míra klidu v této sněmovně.

 

Poslanec Jaromír Schling: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, k hlasování máme dva druhy návrhů. Jednak jsou to pozměňovací návrhy obsažené v usnesení hospodářského výboru - tisk 94/1, dále jsou to návrhy doprovodných usnesení. Jsou to dva návrhy, které zde dnes byly předneseny, a jeden návrh doprovodného usnesení je obsažen v usnesení hospodářského výboru.

Navrhuji tedy, abychom hlasovali nejdříve o pozměňovacích návrzích obsažených v usnesení hospodářského výboru, a to o všech, které jsou uvedeny pod číslem I/1 až 7, a to jedním hlasováním, a poté abychom hlasovali o schválení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, a teprve po jeho schválení abychom hlasovali o třech doprovodných usneseních, nejdříve o tom, které je v usnesení hospodářského výboru, a poté o dalších dvou návrzích doprovodných usnesení, jak zde byly předneseny.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Táži se, zda je námitka proti tomuto postupu. Nevidím žádnou námitku, přikročíme tedy k hlasování.

Nejprve tedy budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích uvedených v tisku 94/1, a to o všech, které jsou uvedeny pod arabskými čísly 1 až 7. Prosím o stanoviska. (Stanoviska předkladatele i zpravodaje byla kladná.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 440 a ptám se, kdo je pro tyto pozměňovací návrhy. - Omlouvám se, panu kolegovi Kühnlovi nefunguje hlasovací zařízení, prohlašuji proto toto hlasování za zmatečné.

Ještě jednou vás odhlásím, pokud se mi to podaří. Zatím se mi to nedaří, teď ale se to povedlo, a proto prosím, abyste se pokusili zaregistrovat se svými hlasovacími kartami. Budeme tedy opakovat hlasování o pozměňovacích návrzích.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 441 a ptám se, kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 441 z přítomných 190 poslanců pro návrh hlasovalo 186, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní bychom tedy měli hlasovat o návrhu usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2003 podle sněmovního tisku 94 ve znění schválených pozměňovacích návrhů".

Prosím o stanoviska. (Stanoviska předkladatele i zpravodaje byla kladná.)

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 442. Kdo je pro? Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 442 z přítomných 191 se pro vyjádřilo 185, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní jsou tu návrhy tří doprovodných usnesení.

 

Poslanec Jaromír Schling: Nejdříve budeme hlasovat o doprovodném usnesení, které je uvedeno pod bodem II v usnesení hospodářského výboru. Je k dispozici písemně, nemusím je tedy proto číst. (Stanoviska předkladatele i zpravodaje byla kladná.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: To návětí by mělo znít "Poslanecká sněmovna doporučuje…

 

Poslanec Jaromír Schling: Nikoli, mělo by znít "Poslanecká sněmovna schvaluje usnesení...

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Tady to ale není příliš jasné, zda má Poslanecká sněmovna bez čehokoli konstatovat, že výbor Státního fondu dopravní infrastruktury může po projednání atd.

 

Poslanec Jaromír Schling: Tady ale už existuje precedens obdobného doprovodného usnesení, které bylo schvalováno i při schvalování rozpočtu na rok 2001 a 2002, a to z toho důvodu, že zákon o SFDI neupravuje v tomto směru kompetenci výboru.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Takže "Poslanecká sněmovna se usnáší, že výbor…" atd. Toto by tedy bylo to návětí, že "Poslanecká sněmovna se usnáší, že:" Prosím o stanoviska. (Stanoviska předkladatele i zpravodaje byla kladná.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 443. Kdo je pro? Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 443 se z přítomných 192 pro vyslovilo 156, proti 35. Návrh byl přijat.

 

Prosím o další usnesení.

 

Poslanec Jaromír Schling: Nyní to bude usnesení kolegy Sehoře, které přečtu. "Poslanecká sněmovna pověřuje hospodářský výbor schválením jmenovitých akcí, které vznikly v souvislosti se škodami z povodní v roce 2002 v celkovém objemu 2,853 mld. Kč. Tyto prostředky nejsou zahrnuty do přípustného limitu rozpočtových opatření v roce 2003."

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Prosím o stanoviska. (Stanovisko předkladatele i zpravodaje bylo kladné.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 444 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 444 se z přítomných 192 pro vyslovilo 186, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Nyní prosím o třetí návrh.

 

Poslanec Jaromír Schling: Je to návrh pana kolegy Římana. "Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR vyjadřuje znepokojení nad vývojem příjmové stránky SFDI, která je stále více závislá na nestandardních příjmech Fondu národního majetku. Pokud nedojde ke změnám ve struktuře příjmů SFDI, hospodaření fondu v příštích letech vyvolá enormní tlak na další růst deficitu veřejných financí. Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR vyzývá vládu, aby předložila návrh restrukturalizace příjmů SFDI společně s návrhem reformy veřejných financí."

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Prosím o stanoviska. (Stanoviska předkladatele i zpravodaje byla záporná.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 445 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 445 z přítomných 192 se pro vyjádřilo 97, proti 86. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP