Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
18. prosince 2002 v 9.02 hodin

Přítomno: 162 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji jedenáctý jednací den 8. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás na ní srdečně vítám.

Prosím, abyste se všichni přihlásili hlasovacími kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Sděluji, že pan poslanec Robert Kopecký má náhradní kartu č. 3, předseda vlády Vladimír Špidla náhradní kartu č. 9 a ministr financí Bohuslav Sobotka náhradní kartu č. 1.

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: Jan Kavan - účast na zasedání Valného shromáždění OSN, Josef Mandík - hospitalizace, Jaroslav Tvrdík - dlouhodobě plánované velitelské shromáždění řídících funkcionářů resortu Ministerstva obrany, a Oldřich Němec.

Dnes se budeme věnovat zbývajícím bodům schváleného pořadu. Jsou to body 94, 95 a 50.

Vidím, že se s procedurálním návrhem hlásí pan poslanec Milan Urban. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Urban: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte, abych přednesl procedurální návrh, a to, aby bod č. 95 - Informace vlády o výsledcích kodaňského summitu Evropské unie, resp. informace premiéra Vladimíra Špidly, byl předřazen jako bod č. 1 dnešního jednání, a to z důvodu naléhavých pracovních povinností premiéra vlády České republiky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nechám o tomto procedurálním návrhu hlasovat. Pokusím se přivolat všechny poslankyně a poslance, kteří jsou zatím v předsálí.

Budeme hlasovat o procedurálním návrhu pana poslance Milana Urbana, abychom dnes své jednání začali bodem Informace vlády o výsledcích kodaňského summitu Evropské unie.

Znovu se pokusím přivolat kolegyně a kolegy k hlasování o procedurálním návrhu pana poslance Milana Urbana.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 448 z přítomných 85 poslanců hlasovalo pro návrh 47, proti byli 3 poslanci. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy projednávat bod

 

95.
Informace vlády o výsledcích kodaňského summitu Evropské unie

 

K tomuto bodu vám byl včera rozdán na lavice písemný podklad.

Prosím, aby se slova ujal předseda vlády pan Vladimír Špidla. Prosím, pane předsedo, máte slovo. (Hluk v sále.) Prosím o klid.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci. Završení jednání o přistoupení k Evropské unii na zasedání Evropské rady v Kodani je historickým okamžikem nejen pro Českou republiku, ale i pro celý evropský kontinent. Evropská unie se 1. května 2004 rozšíří s největší pravděpodobností o deset zemí a stane se tak největším a nejsilnějším integračním uskupením světa...

(Velký šum v jednací síni.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Prosím o klid.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Po úspěšné integraci do Severoatlantické aliance jsme s ukončením přístupových jednání k EU naplnili další zahraničněpolitickou prioritu všech předchozích českých vlád. Po pražském summitu NATO, který rozhodl o přizvání dalších sedmi zemí, bylo rozhodnutí Evropské rady v Kodani definitivní tečkou za poválečným rozdělením Evropy.

Za dobu své existence EU potvrdila, že je úspěšným integračním uskupením, které Evropě přineslo usmíření mezi kdysi znesvářenými národy, dlouholetý mír, stabilitu a prosperitu. Malým národům přinesla EU rovnoprávné postavení s národy velkými v rozhodovacích procesech a posílení jejich identity a politického vlivu.

Příprava české společnosti a české ekonomiky na takové podmínky, která umožnila České republice a jejím občanům být důstojným a rovnoprávným partnerem v EU s 25 členskými zeměmi, byla grandiózním úkolem, který se nám společně podařilo splnit. K zajištění připravenosti ČR na vstup do EU jsme vyvinuli značné úsilí. Rozhodně jsme to však nečinili pouze s cílem připravit naši zemi na vstup do EU, ale zejména s vědomím toho, že historická úspěšnost tohoto integračního projektu je návodem, jak pro naše občany zabezpečit podmínky charakteristické pro dnešní členské státy.

Proces našeho přibližování k Unii byl zahájen sametovou revolucí, která otevřela možnost překonání rozdělení Evropy. Dalším výrazným milníkem na cestě byl vznik samostatné České republiky. Podáním přihlášky k členství v EU počátkem roku 1996 byla snaha o naše zapojení do EU zformalizována a jednání o přistoupení byla zahájena v březnu 1998 a ukončena v Kodani 13. prosince 2002.

Česká republika docílila uzavření všech 31 kapitol a splnila všechna kritéria pro vstup do EU. Na uvedeném úkolu se podílely tisíce lidí, a proto bohužel není možné vyjmenovat všechny konkrétně. Nicméně dovolte, abych z tohoto místa poděkoval všem předchozím vládám České republiky a jmenovitě bývalým premiérům ČR Petru Pithartovi, Václavu Klausovi, Josefu Tošovskému a Miloši Zemanovi za úsilí, které jejich vlády a oni osobně vykonali pro přípravu České republiky na vstup do EU. Česká republika by nikdy nebyla schopna vstoupit do EU, pokud by příprava nebyla dlouhodobá a cílevědomá.

Členství v EU nám skýtá velké možnosti ohledně dalšího rozvoje v ekonomické i politické oblasti. Zároveň je třeba konstatovat, že v současnosti již probíhají jednání o budoucí podobě EU v rámci Konventu, jichž se plnoprávně účastníme.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP