(11.30 hodin)
(pokračuje Papež)

Znovu vás žádám, řekněte každému pravdu, byť je nepříjemná, a nedělejte z nás hlupáky. Bude to alespoň upřímnější než nekonečné mlžení a nalhávání si. Jestliže to neuděláte, hrozí skutečně, že se venkov v referendu obrátí k Evropské unii zády.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Jiřímu Papežovi. Na jeho slova chce nyní reagovat ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda. Po něm bude hovořit pan poslanec Josef Janeček.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážená paní předsedající, já potom shrnu tu debatu na závěr. Jen drobnou poznámku, dvě poznámky.

Za prvé - poprvé jsem slyšel mluvit pana poslance Papeže na mikrofon, je to můj první zážitek. (Nesouhlas a bouchání do lavic v pravé části sněmovny.) A druhá věc, kterou jsem slyšel - co jsem poslouchal, tak pan poslanec Papež čte z papíru, a čte z papíru tištěného, co reaguje na to, co právě slyšel. To znamená, že to je důkazem toho, že tady se nevede debata, že jsou předem sdělené pozice, které se sdělují dopředu, a nereagují na to, co bylo řečeno, protože nyní pan poslanec říká "reaguji na to, co jsem slyšel" a čte z textu, který si napsal někdy v minulosti.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Reakce pana ministra zahraničních věcí a na něj chce nyní reagovat místopředseda Poslanecké sněmovny Ivan Langer. Prosím.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážená paní předsedající, sdělte prosím panu ministru zahraničí, že jsme ho slyšeli v této sněmovně už tolikrát, že by to stačilo a bylo by lepší, aby už raději nevystupoval. (Potlesk pravé části sněmovny.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Myslím, že nemusím sdělovat, pan ministr je přítomen a vaše slova slyšel.

Nyní poprosím pana poslance Josefa Janečka, aby se ujal slova. Po něm bude hovořit pan poslanec Martin Říman.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení kolegové a kolegyně, snad jen několik poznámek. Já jsem poslouchal abych řekl klasicky opoziční poslance, jednak kolegu Ransdorfa z KSČM a na druhé straně kolegy z ODS. Musím říci, ze to, co mě jako pravicového politika (smích zprava) mrzí, je, že musím uznat, že kolega Ransdorf byl v opozičním postoji daleko kvalifikovanější než všichni ostatní. To byla argumentace, která mě zajímala. Musím říct, že na řadu z těch otázek bych taky chtěl slyšet odpověď. Ale to, co mě zarazilo, co jsem slyšel od kolegy Zahradila, byla ona věta, že vláda si koleduje o průšvih v referendu. Já jsem měl za to, že vstup do Evropské unie je cílem tohoto státu, že je to cílem této Poslanecké sněmovny. Až nyní jsem se dověděl, že je to cílem pouze vlády, a nikoliv ODS. Možná proto tady slyšíme onu změť hodnot, možná proto se od tohoto mikrofonu občanům vykládá, že hlavním cílem a hlavním smyslem vstupu do Evropské unie je dosáhnutí na strukturální fondy. Že to nejsou ony hlavní pilíře, že to není onen volný pohyb zboží, osob, služeb, kapitálu, ale že to jsou strukturální fondy a ty že nám stačit nebudou, a proto kdo ví, jak to bude.

Je to, jako by náš stát nebo celá politická strana se chovala jako někteří nezaměstnaní, kteří se rozhodují, zda budou spíše žebrat o nějaké dávky státní sociální podpory a budou chtít víc a víc a víc, anebo si řeknou, že budou raději hledat zaměstnání a budou lepší a lepší a lepší. A jestliže chtějí jít tou druhou, aktivní cestou, potom tím největším přínosem jsou právě ony svobody, onen volný pohyb zboží, osob a služeb. To jsou hodnoty, které jsou daleko cennější pro svobodné a sebevědomé občany. Je to daleko větší hodnota než to, jestli dosáhnu na nějaký strukturální fond.

Já vám děkuji a v podrobné rozpravě bych rád přednesl návrh na usnesením, kterým chci ocenit vyjednavače. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Faktická poznámka Jan Zahradil. Prosím.

 

Poslanec Jan Zahradil: Děkuji, paní předsedající. Já bych jenom vaším prostřednictvím rád připomněl panu poslanci Janečkovi, že je to skutečně vláda, a nikoliv opozice, kdo si vyhradil ve svém včera schváleném návrhu státního rozpočtu 200 milionů korun na takzvanou komunikační nebo informační kampaň. A já skutečně musím zopakovat to, že pokud obsah té informační kampaně bude stejný jako obsah příspěvku poslanců či ministrů vládní koalice, které tady zaznívají, tak si vládní koalice opravdu koleduje o veliký průšvih v červnovém referendu, protože ty argumenty, které tady slyšíme, by mohl brát vážně jenom člověk s velmi podprůměrným IQ. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za tuto poznámku. V tuto chvíli jsou ještě další čtyři přihlášení do rozpravy. Pokračovat v ní bude nejprve pan poslanec Martin Říman, připraví se pan poslanec Libor Rouček.

 

Poslanec Martin Říman: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, jsem rád, že pan ministr zahraničí tady není, aby mi po vzoru některých novinářů v poslední době za zády nešmíroval papír - (smích a potlesk zprava) - a rád bych reagoval na proběhlou diskusi.

Nejprve bych se chtěl zastavit u toho, co řekl pan nepřítomný poslanec Holáň. On řekl větu: "Kdybychom nedostali nic" - (směrem ke stolku zpravodajů:) a, tady je, pardon - "tak by mi to ani nevadilo." Já bych mu chtěl připomenout, že Evropská unie bohužel - já říkám bohužel, ale je to tak a musíme to vidět - je založena na prostém handlování. A pokud chceme být rytířem jako vy, tak do takové Evropské unie raději nevstupujme, protože jinak tam budeme opravdu za pitomce, i když z toho se budeme, řečeno slovy pana poslance Svobody, společně radovat. (Smích a potlesk zprava.)

Ale já chci mluvit o něčem jiném. Já mám problém v tom, jakým způsobem se veřejnosti podávají výsledky, kterých se dosáhlo, a jak se o nich tady mluví. Já bych ten základní rozpor viděl v tom, že tady všichni vládní ministři a vládní poslanci - naposledy to předvedl pan poslanec Janeček - tak mají plná ústa toho, že přece nejde o ty peníze, že jde o leccos jiného, počínaje řešením 20. století v Evropě v projevu pana premiéra a konče volným pohybem služeb, zboží, kapitálu atd. v projevu pana poslance Janečka. Ale v okamžiku, kdy se postaví před televizní kamery a začnou vytvářet veřejné mínění, které je významné, každý půjde k referendu za půl roku, tak najednou za první úspěch, za zásadní úspěch jednání z Kodaně považují ty peníze.

Já jsem si vytáhl několik vět z tisku. Premiér Špidla v rozhovoru v Právu na otázku, co ho potěšilo, řekl: "Potěšilo mě navýšení přímých plateb." Pan ministr zahraničí Svoboda, jakkoliv článek v dnešní Mladé frontě je nazván "Nejde o peníze", tak na prvním místě opět cituje navýšení přímých plateb. A vzpomeňme si na obličeje v televizi v sobotu a v neděli, které některé zúčastněné vedly až k výrokům - jeden jsem zaznamenal: "V Kodani jsme jim to nandali." A z těchto slov se vytváří veřejné mínění, ne z toho, co se řekne tady. I já jsem tady minulý týden hovořil o tom, že o peníze nejde, ale výroky našich politiků v uplynulých dnech vytvářejí virtuální realitu toho typu, že o peníze jde. Takže když o peníze jde, tak k čemu jsme se tedy dopracovali v sobotu v Kodani? Získáme za tři roky 2004 až 2006 asi 23 miliard korun. Když to přepočtu, když to srovnám s hrubým domácím produktem, který tato ekonomika podle vládního materiálu, který máme k dispozici, za toto období vyprodukuje, tak před Kodaní dostaneme za ty tři roky 0,248 tisícin procenta HDP.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP