(11.50 hodin)
(pokračuje Rouček)

Podmínky vstupu, které si Česká republika s unií vyjednala, jsou podmínky důstojné, realistické a pro naši zemi výhodné. V těch mnohých oblastech, a já zde zmíním jenom některé, jako například v otázce nabývání zemědělské půdy cizinci či zavádění některých vyšších spotřebních daní nebo daně z přidané hodnoty, kde nám v prvním období hrozily určité potíže, si ČR vyjednala příslušné výjimky. A v jiných oblastech, jako třeba ve výrobních kvótách pro zemědělce či finančních platbách, byly dojednány maximálně možné výsledky. Tvrdí-li dnes někdo opak, neví, o čem mluví.

Dámy a pánové, kritici našeho vstupu i vyjednaných podmínek měli na uplatnění své kritiky a samozřejmě i na navržení jiných postupů dlouhé měsíce a roky. Oni však s žádnými konkrétními nápady nepřicházeli a do dneška ani nepřicházejí. Namísto konkrétních návrhů vždy - a jsme toho svědky opět i dnes - jen populisticky a demagogicky kritizují, kritizovali, mluvili a mluví o nevýhodnosti, o nedůstojných podmínkách apod. Když však měli šanci něco dojednat, když byli u vlády, jako v roce 1993, když vyjednávali asociační dohodu, tak, jak se ukázalo, to neuměli.

Dámy a pánové. Pozváním ke vstupu, kterého se nám o víkendu v Kodani dostalo, náš sen a naše vize o Evropě nekončí. Evropa svým připravovaným rozšířením definitivně smaže své rozdělení, ke kterému byla donucena v roce 1945. Evropa 21. století, nebude-li chtít v globální soutěži dopadnout podobně nebo stejně jako Evropa v roce 1945, to znamená, aby o ní rozhodovali jiní, bude muset i nadále pokračovat ve své integraci. Vize této Evropy, vize Evropy 21. století je evropská federace. Evropa se svojí plnokrevnou ústavou, plnokrevným federálním parlamentem, plnokrevnou vládou, evropskými soudy, Evropa se svojí společnou měnou, společnou fiskální a hospodářskou, zahraniční i bezpečnostní politikou. Jinými slovy: Evropa mírová a silná, která bude schopna čelit celosvětové soutěži i nejrůznějším novým globálním výzvám hospodářsky i politicky, bezpečnostně i vojensky. Evropa, která bude pro zbytek světa vzorem sociálně spravedlivé i ekologicky orientované společnosti. A Evropa, která si ve své celkové jednotě samozřejmě bude udržovat a pěstovat i jednotlivé národní odlišnosti, protože v tom, na rozdíl třeba od Severní Ameriky, je síla Evropy.

Česká republika se nyní na tomto projektu, na této vizi Evropy 21. století, navzdory nevoli z řad naší opozice, našich občanských demokratů, bude hodnotně a plnoprávně podílet.

Dámy a pánové, vám děkuji za pozornost a Evropské unii ještě jednou za pozvání. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Petr Pleva. Dávám mu nyní slovo. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, jednak bych chtěl vaším prostřednictvím poprosit pana kolegu Roučka, aby interpretaci postojů Občanské demokratické strany k EU ponechal laskavě na nás.

A dále bych mu rád sdělil jedno. To, že část veřejnosti byla frustrována vývojem v naší zemi v 90. letech, bylo mimo jiné způsobeno přehnaným očekáváním, které kladli právě do polistopadového vývoje. A možná i tato frustrace pomohla sociální demokracii k tomu, že je teď ve vládě. Jestliže budeme stejně růžové brýle a stejně přehnané očekávání směřovat k našemu vstupu do EU, pak se můžeme nadít také veliké frustrace potom, co narazíme na skutečnost. A my všichni víme, že v nových členských zemích, které byly přijaty do EU vlastně naposledy, k takové frustraci obyvatelstva dochází, protože i tam, přestože tam nebyla tak růžová kampaň, jako je u nás, dochází k frustraci obyvatelstva.

Opravdu pan kolega chce riskovat, že díky těmto růžovým brýlím nevyhraje příští volby sociální demokracie, ale třeba někdo úplně jiný?

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Faktická poznámka pan poslanec Libor Rouček. Prosím.

 

Poslanec Libor Rouček: Dámy a pánové, můj předřečník zde zmínil "přehnaná očekávání". Nebyl jsem to já a nebyla to sociální demokracie, kdo mluvil v roce 1990 o tom, že do deseti let doženeme a předeženeme Rakousko. Byli to dnešní členové ODS v čele s jejím čestným předsedou Václavem Klausem, kteří tyto růžové brýle našim spoluobčanům nasazovali.

Já nenasazuji žádné růžové brýle. Jsem si vědom toho, že my ani za dalších deset nebo patnáct let Rakousko nedoženeme. Ale jsem si zároveň vědom toho, že budeme členy Evropy, Evropské unie a toho evropského projektu, který bude soutěžit v celosvětové hospodářské, politické a další soutěži. A vyzývám kolegy z Občanské demokratické strany, míní-li to se vstupem do EU vážně, aby se k tomuto projektu připojili a aby neohlupovali své členy a občany před referendem i po něm.

Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tak to byly faktické poznámky. Další reakce bude nyní pana místopředsedy Poslanecké sněmovny Ivana Langera. Faktická poznámka, prosím.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, chtěl bych vás požádat, kdybyste poprosila pana kolegu Roučka, ať nám nehrozí prstem. Ať nám neříká takovýmto způsobem, co musíme a co máme dělat, protože já na rozdíl od něj si nemyslím, že naše vize je to, mít evropskou ústavu, evropský parlament, evropské soudy. Já chci, aby Česká republika byla součástí sjednocené Evropy. Ale chci, aby měla stále význam česká ústava, chci, aby stále lidé mohli rozhodovat o tom, co sami chtějí dělat, prostřednictvím českého parlamentu, a chci, aby se domáhali své spravedlnosti u českých soudů.

Pane kolego Roučku, toto je naše vize budoucnosti, a jestli jste si všiml, tak na rozdíl od vás vám neukazuji prstem, že toto máte dělat také vy. (Potlesk poslanců ODS.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP