(Jednání pokračovalo v 15.34 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, protože jsme již obdrželi do lavic text návrhů usnesení Poslanecké sněmovny, nic nebrání, abychom dokončili přerušený bod.

Požádal bych zpravodaje pana poslance Vojíře, aby nám navrhl způsob, kterým budeme postupovat při schvalování jednotlivých usnesení. Pane kolego, dávám vám slovo.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedo, pane předsedo vlády, členové vlády, dámy a pánové, dostali jsme se po více než šesti hodinách projednávání bodu

 

95.
Informace vlády o výsledcích kodaňského summitu Evropské unie

 

který měl být doprovozen písemným materiálem, který bohužel není nijak identifikován než pouze svým návětím Informace pro Parlament České republiky. K tomuto bodu vystoupilo 30 poslanců a členů vlády, včetně pana premiéra a ministra zahraničních věcí. Po proběhnuté obecné rozpravě, po proběhnuté podrobné rozpravě jsme se v podstatě dostali k hlasování o jednotlivých návrzích.

Dovolte mi pouze jako zpravodaji, který vás už nechce nikterak zdržovat a přiblíží se k proceduře hlasování, pouze konstatovat, že se zdálo, že spíše projednáváme podporu vstupu, kterou občané podporují v 50 - 60 %, ale my jsme neprojednávali podporu, my jsme projednávali podmínky pro vstup České republiky do Evropské unie, kde občané se naopak domnívají, že nejsou vyjednány dobře. Proto byly předloženy i tyto pozměňovací návrhy.

Procedura by mohla vypadat tak, že bychom o nich hlasovali v pořadí, jak byly předloženy, s tím, že bychom hlasovali nejprve o návrhu pana kolegy Zahradila. Pokud by byl přijat, měli bychom se shodnout na tom, že ostatní návrhy jsou nehlasovatelné. Pokud nebude přijat, tak bychom hlasovali o návrhu pana kolegy Janečka, poté bychom hlasovali o první části návrhu poslance Karla Vymětala, který je doplněním návrhu pana poslance Urbana. Poté bychom hlasovali o návrhu pana Kováčika, který je doplněním usnesení rovněž pana poslance Urbana, ale jeho druhé části. Kdyby nebyl přijat, ještě by byl hlasovatelný druhý návrh Karla Vymětala o doplnění usnesení pana poslance Urbana, druhé části. Poté bychom hlasovali o usnesení pana poslance Urbana v takové úpravě, ať už doplněné, či pouze v jeho verzi. Dále bychom hlasovali - a myslím, že je stále hlasovatelný návrh pana poslance Svobody Pavla. Nakonec bychom i mohli hlasovat o návrhu pana poslance Kohlíčka. To je návrh procedury, jak bychom mohli postupovat.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Dívám se, jestli jsou námitky. Pan poslanec Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Dámy a pánové, mám jenom jednu námitku k tomu, co říkal pan zpravodaj. Myslím si, že pokud by byl přijat návrh pana poslance Zahradila, to nevylučuje hlasování o dalších návrzích. Lze samozřejmě něco konstatovat a současně vzít na vědomí. To se vzájemně nevylučuje. Doporučuji proceduru, jak je navržená, s tím, že je možné hlasovat i dál.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Mám dvě věci. Jedna je věc námitky pana kolegy Vymětala, druhá věc je, kdy pan kolega Urban navrhuje, aby jeho body, to znamená I. a II., byly hlasovány samostatně. Co se týče námitky pana kolegy Vymětala, myslím, že bych si podržel svůj návrh. Je-li to námitka proti mé proceduře, nechť je o ní hlasováno. Myslím si, že je to legitimní.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Budeme hlasovat o námitce pana poslance Vymětala. Pan poslanec Vymětal řekl, že eventuální odhlasování prvního návrhu pana poslance Zahradila nebrání hlasování o dalších návrzích. Takto zní jeho námitka a budeme o ní hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s námitkou pana poslance Vymětala, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 455 z přítomných 162 poslanců pro 105, proti 21. Námitka byla přijata.

 

Takže budeme hlasovat o všech návrzích bez ohledu na to, jestli první bude nebo nebude přijat. Takový je závěr. Pane zpravodaji, můžeme přistoupit k hlasování.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Považuji proceduru za schválenou, není-li dalších námitek. Poprosil bych o hlasování o usnesení pana Zahradila.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP