(16.40 hodin)
(pokračuje Holáň)

II. Žádá předsedu vlády ČR, aby umožnil předsedovi výboru zahraničního a výboru pro obranu a bezpečnost účastnit se jednání Bezpečnostní rady státu po dobu trvání irácké krize.

Pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, a pověřuje zpravodaje, aby vás informoval.

Doporučuji toto usnesení k přijetí.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím, zaujměte místo u stolku zpravodajů.

Dříve než zahájím rozpravu, musíme se vypořádat s návrhy na přerušení schůze, které tady zazněly ještě dříve, než jsme schůzi přerušili. Jen připomenu, že to byl návrh pana poslance Laštůvky přerušit tuto schůzi a projednávání tohoto bodu do pátku 17. ledna do 9.00 hodin. Další návrh byl pana poslance Miloslava Ransdorfa, který navrhl přerušení schůze do úterý 21. ledna. Hodinu jsem nezaregistroval.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Děkuji za tuto poznámku, je zcela oprávněná. Úterý 14.00 hodin.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Všechny vás odhlašuji, přihlaste se ještě jednou, budeme hlasovat o těchto dvou návrzích. Nevidím zde pana poslance Laštůvku, který by mohl stáhnout svůj návrh, bylo by to logické. Není zde, budeme tedy o něm hlasovat, jinak nelze.

 

Pan poslanec Laštůvka navrhl přerušení tohoto jednání do pátku 17. ledna do 9 hodin.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přerušení tohoto bodu, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti přerušení?

V hlasování pořadové číslo 9 z přítomných 173 poslanců pro přerušení bylo 10, proti 126. Návrh přijat nebyl.

 

Druhý návrh na přerušení přednesl pan poslanec Ransdorf. Byl to návrh na přerušení do 21. ledna do 14 hodin.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přerušení tohoto projednávání do úterý, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto přerušení?

V hlasování pořadové číslo 10 z přítomných 175 poslanců pro přerušení hlasovalo 44, proti 118. Návrh nebyl přijat.

 

Můžeme pokračovat v projednávání tohoto bodu. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se přihlásili čtyři poslanci. Jako první se o slovo přihlásil pan místopředseda Kasal, druhý bude mluvit poslanec Miroslav Grebeníček.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane předsedo, vážená vládo, paní a pánové, přihlásil jsem se do rozpravy k tomuto tématu, protože se domnívám, že je nezbytné objasnit důvody, pro které mám s navrženým usnesením osobní problémy.

Vím, že formálně projednáváme návrh vlády v oněch zde zmiňovaných bodech. Je to návrh bezesporu připravený odpovědně, s poctivým úmyslem zabránit touto cestou většímu zlu, než si možná kdokoli z nás dovede představit.

Na začátku chci říci, že rozhodně bych se nemohl řadit k pacifistům nebo zastáncům filozofie Lva Nikolajeviče Tolstého "něprotivleniju zla nasiljem" - to rozhodně ne. Chci také říci, že jsem velmi pečlivě zvažoval všechna pro a proti a že je mi jasné i po diskusi s mnohými z vás, že vnitřní boj o to, jak se nakonec rozhodnout, jsem nesvedl pouze sám, ale že drtivá většina z vás se podobnými otázkami, kterými se trápím já, trápí také.

Chci říci dopředu, že jsem si plně vědom, že režim Saddáma Husajna je zločinný, je to režim, který nerespektuje rezoluce Rady bezpečnosti atd. Není sporu o tom, že není možné tuto skutečnost ignorovat a tvářit se, že se nic neděje. V tom mě utvrzuje i materiál, který předložila vláda, i vystoupení pana premiéra, pana ministra zahraničí i pana ministra obrany.

Chtěl bych také požádat tuto sněmovnu, abychom si byli vědomi toho, že naše rozhodování opravdu není jednonulové, že se v našich argumentech budeme pohybovat někde kolem pomyslné hranice 50 na 50. Chtěl bych také říci, že rozhodně bychom se neměli dopouštět podobných zjednodušení typu "kdo je proti návrhu vlády na usnesení, je kamarád Saddáma Husajna, a kdo je pro usnesení, je krvelačný válečník". Takovéto zjednodušení v naší sněmovně dnes nepřipusťme.

Pečlivě jsem prostudoval vládní materiál a pečlivě sleduji, co kdo ve světě k této záležitosti říká. Poctivě přiznávám, že mé rozhodování o navrženém usnesení by bylo jednodušší, kdybych znal to, co Rada bezpečnosti na svém zasedání deklaruje, tedy kdybych znal text či význam nového aktu Rady bezpečnosti. V tomto smyslu také v podrobné rozpravě přednesu pozměňovací návrh, který bude zpřesňovat odst. 4 návrhu usnesení, kde se říká v závěru po vyjmenování rezolucí "na území Iráku za podmínky existence mandátu OSN". Navrhnu "za podmínky nového aktu Rady bezpečnosti".

Stejně tak si myslím, že jak je usnesení předloženo, má celou řadu rovin a s většinou nemá problém pravděpodobně vůbec nikdo. Domnívám se, že odst. 1, 2, 3 i 5 je možno vcelku bez problému odsouhlasit a že by bylo možné, aby Poslanecká sněmovna vyňala pro zvláštní hlasování právě mnou před chvílí zmíněný odst. 4.

Samozřejmě jsem si vědom toho, že za skutečnosti, kdy odborná jednotka odřadu radiační, chemické a biologické ochrany Armády České republiky se nachází v prostoru, neměli bychom ji nechat bez mandátu, který jí je dán v odstavci posledním. Proto se domnívám, že toto sněmovna může učinit již dnes.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP