(18.30 hodin)
(pokračuje Výborný)

A to bych mohl volit i jiná adjektiva. Avšak k válce může dojít. Nepřeji si to a věřím, že si to nepřeje žádný z nás. Žádný z nás by také neměl být rozradostněn a nadšen z toho, pokud k válce opravdu dojde. Já z takového vývoje událostí, který nelze vyloučit, budu smuten a určitě žádné nadšení projevovat nebudu.

Existují ovšem různé nauky o možnosti spravedlivých, já bych raději říkal ospravedlnitelných válek. Jedna z nich mě vede k přesvědčení, že navržené usnesení vlády je usnesením správným. Zde opravdu v minulosti mnohokrát režim Saddáma Husajna prokázal, že je trvalou, těžkou a jistou hrozbou nejen pro obyvatele svého vlastního státu, ale i pro obyvatele států jiných. Zde se opravdu pokusila nejen Rada bezpečnosti OSN řešit tento problém mnoha způsoby a ukázalo se, že tyto způsoby nevedly k jakékoli nápravě. Myslím, že dojde-li k válce, kterou si vůbec nepřeji, že má naději na úspěch. A jsem přesvědčen, i když to nelze nikdy říci dopředu s jistotou, ale jsem přesvědčen, že použití zbraní, dojde-li k němu, bude mít jistě vážně následky, ale že nepoužití zbraní by vedlo k mnohem těžším a vážnějším následkům, k většímu zlu než jejich použití.

Já nejsem žádný válečný štváč a já si žádnou válku nepřeji a stydím se za ty, kteří si ji přejí, protože každá válka je hrozná, ale některá je lepší než hanebný mír, některá je lepší než ustupování zlu, i když je vždycky válka špatná.

Byl bych velmi rád, abychom při našem rozhodování chápali, že svědomí každého z nás může tu věc vidět jinak, že to není jednoduché rozhodování a že bychom do našeho rozhodování neměli vnášet žádné vnitropolitické a už vůbec ne vnitrostranické hašteření. Na to je tato věc příliš vážná.

Dámy a pánové, já budu hlasovat pro usnesení, které vláda navrhla a Senát už přijal. Nebudu hlasovat s žádnou radostí, ale považuji to usnesení za usnesení správné. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Miloslavu Výbornému, a protože další přihlášky do rozpravy nejsou a protože nejméně dva předsedové klubů avizovali, že před ukončením obecné rozpravy požádají o přestávku na kluby v délce zhruba půl hodiny, přerušuji obecnou rozpravu do 19.05 hodin. V 19.05 přesně bude pokračovat jednání o tomto bodu.

(Jednání přerušeno v 18.34 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP