(9.54 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dostal jsem informaci, že zpravodajové ještě dodělávají pozměňovací návrhy, takže nakonec nezačneme dříve než asi v 10 hodin, pravděpodobně.

 

(Jednání pokračovalo v 10.00 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené poslankyně, vážení poslanci, zahajuji přerušené jednání. Prosím vás, abyste se posadili. Zpravodajové dokončili svou práci.

Podrobnou rozpravu jsme už ukončili a nyní je místo a prostor pro to, aby se v závěrečném slovu vyjádřili zástupci navrhovatelů. To znamená, vystoupit by mohl buď místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda, nebo ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Ptám se, jestli někdo z nich si chce vzít v závěru slovo. Nepřipadá mi to tak.

V tom případě prosím pana poslance Vidíma, jestli by nás seznámil s představou, jak bychom měli postupovat při hlasování.

 

Poslanec Jan Vidím: Pane předsedo, dámy a pánové, po dohodě s kolegou zpravodajem Holáněm předkládáme následující postup procedury při hlasování o pozměňovacích návrzích. Nejprve bychom rozhodli hlasováním o legislativně technické připomínce, interpunkční záležitosti v odstavci a). Poté bychom rozhodli o tom, zda budeme, či nikoliv hlasovat po jednotlivých odstavcích, s tím, že oba zpravodajové velmi doporučují hlasovat po jednotlivých odstavcích. Poté bychom rozhodli o návětích, která předcházejí jednotlivým odstavcům toho základu pro hlasování, kterým je usnesení výboru zahraničního. Poté bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích k jednotlivým odstavcům, tak jak byly předkládány.

Toto je návrh procedury, pane předsedo.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Ptám se, jestli jsou námitky proti tomuto návrhu procedury. Pokud ne, možná nemusíme hlasovat a přistoupíme…

Prosím, hlásí se pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, domnívám se, že v rámci schválení procedury bychom ještě měli rozhodnout o tom, jestli konečné hlasování uděláme podle jmen.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, můžeme hlasovat o tomto návrhu. Prosím, pan poslanec Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Pane předsedo, zatímco však oba zpravodajové s postupem procedury, tak jak jsem jej uvedl, souhlasí, tak ani jeden z nás nesouhlasí s tím, abychom hlasovali po jménech, protože bychom se dostali do složité situace, jak schválit tento návrh v celku. Proto doporučuji, abychom nejprve rozhodli o proceduře navržené zpravodaji, poté o návrhu na hlasování po jménech o usnesení jako o celku.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Budeme tedy hlasovat v tom pořadí, jak jste navrhl. Nejdříve nechám hlasovat sněmovnu o proceduře, jak byla navržena panem…

Ještě se hlásí pan poslanec Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedo, domnívám se, že nemusíme hlasovat o legislativně technickém návrhu, protože to není legislativně technický návrh, ale jen oprava pravopisné chyby. Doufám, že nechceme mít usnesení s pravopisnou chybou.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Názor zpravodaje?

 

Poslanec Jan Vidím: Pane předsedo, pokud nikdo z kolegyň poslankyň a kolegů poslanců nenamítá, je možné, že bychom skutečně přijali onu "legislativně technickou" poznámku k odstavci A, která je interpunkční, skutečně má charakter pravopisného nedostatku, že bychom ji přijali bez hlasování, pochopitelně, pokud nikdo nenamítne.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já námitky nevidím, takže bychom si možná mohli opravdu odpustit legislativně technické hlasování a budeme hlasovat o tom, co jste navrhl vy. První je, že budeme hlasovat o proceduře, jak byla navržena panem poslancem Vidímem.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem procedury, tak jak tady zazněla, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování, které nese pořadové číslo 13, přítomno 195 poslanců, pro hlasovalo 192, proti žádný. Návrh procedury byl přijat.

 

Další hlasování by se mělo týkat návrhu pana poslance Exnera, který navrhoval, aby se hlasovalo po jménech. Odhlašuji vás na žádost, kterou jsem obdržel. Prosím vás, znovu se přihlaste.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, abychom hlasovali po jménech o tomto vládním návrhu, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 14 z přítomných 195 poslanců pro hlasovalo 47, proti 70. Návrh přijat nebyl.

 

Můžeme pokračovat, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Vidím: V rámci schvalování procedury jsme tedy rozhodli, že budeme postupovat po jednotlivých odstavcích, s tím, že zahájíme hlasováním o jednotlivých variantách návětí.

Nejprve návrh pana poslance Exnera. Návětí zní: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas platný na základě nové rezoluce Rady bezpečnosti OSN, přijaté podle kapitoly VII Charty Organizace spojených národů, a po projednání zprávy inspektorů OSN a MAAE s…

Pan zpravodaj Holáň nesouhlasí, já také nesouhlasím.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Budeme hlasovat o tomto návrhu.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 15 z přítomných 194 poslanců pro hlasovalo 42, proti 82. Návrh přijat nebyl.

 

Prosím, jdeme dále.

 

Poslanec Jan Vidím: Druhým návrhem je návrh pana poslance Maštálky a návětí zní: Poslanecká sněmovna vyslovuje za předpokladu, že tato opatření budou mít oporu v nové rezoluci Rady bezpečnosti OSN, a na základě nezvratných důkazů poskytnutých inspektory Radě bezpečnosti OSN souhlas s… (Předsedající: Stanovisko zpravodaje pana poslance Holáně?)

Zpravodaj poslanec Holáň nedoporučuje, já také nedoporučuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 16 z přítomných 194 poslanců pro hlasovalo 43, proti 83. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jan Vidím: Třetím návrhem je návrh pana poslance Ransdorfa. Návětí zní: Poslanecká sněmovna vyslovuje na základě nové rezoluce Rady bezpečnosti OSN v souladu s hlavou VII Charty OSN a na základě nesporných důkazů předložených zbrojními inspektory Rady bezpečnosti OSN souhlas s…

Pan poslanec Holáň nedoporučuje, také nedoporučuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 17 z přítomných 194 poslanců pro 43, proti 82. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jan Vidím: Nyní přistoupíme k návrhům na úpravu odstavce a). Tyto návrhy zazněly dva. Pan poslanec Ransdorf navrhl uvést čísla rezolucí za slova "splnění rezolucí". Tomuto návrhu však bylo vyhověno v odstavci 4, resp. odstavci d). Čili tento návrh pan poslanec Ransdorf stahuje.

Máme jen jediný návrh na úpravu odstavce a) poslance Maštálky, za slova "na území České republiky" vložit nová slova "za předpokladu, že tato opatření budou mít oporu v nové rezoluci Rady bezpečnosti OSN a na základě nezvratných důkazů poskytnutých inspektory Radě bezpečnosti OSN".

Pan poslanec Holáň nedoporučuje, také nedoporučuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP