(16.40 hodin)
(pokračuje Ransdorf)

Tekla krev, a aby mohli stíhat stávkující, vzkřísili zákon z roku 1349 - Ordinance of labourers. Nevím, jestli to byl projev toho, že pravice nechá věci přirozeně plynout.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Ransdorfovi. Vedu vás k pořádku, abyste své faktické připomínky nezneužívali k jiným projevům ve sněmovně.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Budu podstatně stručnější, už jenom proto, že mě příjemně překvapilo, že nás s kolegou Ransdorfem k faktické poznámce vyprovokovala stejná poznámka pana poslance Římana.

Chtěl bych požádat, pane předsedající, vaším prostřednictvím, abyste vzkázal panu kolegovi Římanovi moji prosbu, že jako člověk, pro kterého slovo "pravice" není nadávkou, bych ho rád požádal, aby pravicovou ideu se nesnažil zprofanovat argumentací v rámci diskuse o regulaci tabákových výrobků. Já jsem tu slyšel mnoho racionálních argumentů ve prospěch tohoto zákona i proti tomuto zákonu. Slyšel jsem řadu hloupých argumentů ve prospěch tohoto návrhu i proti tomuto návrhu. Jestli něco indikuje tato diskuse, indikuje míru intelektu této ctihodné sněmovny. Určitě neindikuje míru pravicovosti či levicovosti.

Pane kolego, nedehonestujte slovo pravice tak strašlivě, jako jste to před chvílí udělal. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Kalouskovi. Věřím, že jak vzkaz pana kolegy Římana vyslechl pan zpravodaj Teplík, tak připomínku pana kolegy Kalouska vyslechl pan kolega Martin Říman a že jim to nemusím opakovat.

Nyní se přihlásil s faktickou připomínkou pan předkladatel Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Já musím zareagovat na tu otázku pravice, neboť kolega Říman, pokud vím, je politikem liberálním. Podstatou liberalismu, vážený pane kolego, je ochrana svobody. Ztráta svobody, jako například drogová závislost, je něco, co je v rozporu s liberálním pojetím světa. Proto mezi liberály je velký boj proti drogovým závislostem. Obchod s otroky a obchod s lidmi je v rozporu s liberálním pojetím světa, a proto se domnívám, jestli jste si nespletl stranu, ale pokud jste liberál, tak tento zákon podpoříte.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Janečkovi. Prosím pana zpravodaje kolegu Teplíka, aby se ujal slova v rámci rozpravy.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, budu velmi stručný, protože kolegové, kteří se hlásili s faktickými poznámkami, mnoho času vyplnili.

Musím nicméně říci, že vždy s napětím a se zájmem očekávám vystoupení pana kolegy Karla Vymětala, neboť jsou plná živého děje a napětí. Nejinak tomu bylo i v tuto chvíli. Jsem rád, že tady pana kolegu máme, protože ten živý děj a napětí tady občas potřebujeme. Nicméně mám jednu poznámku k jeho vystoupení.

Asi mezi námi existují zde ve sněmovně ti kolegové a kolegyně, kteří dávají rovnítko mezi slovní spojení tabákový průmysl, obchod s omamnými a psychotropními látkami či zločinnost. Já mezi tyto jedince nepatřím, nicméně v duchu vystoupení pana kolegy Karla Vymětala by bylo potom korektní připravit návrh zákona, kterým se výrobci a dovozci tabákových výrobků postaví mimo zákon. Já bych potom doporučoval, aby tento návrh zákona byl přidělen hospodářskému výboru, a já se velmi rád zmocním úlohy zpravodaje k této předloze a velice se těším na její projednávání.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Teplíkovi jako zpravodaji. Nemám žádnou další přihlášku do rozpravy. Hlásí se pan kolega Holáň.

 

Poslanec Vilém Holáň: Vážené kolegyně a kolegové, mám malinkou poznámku ke kolegovi Římanovi. Skutečně, život je plný rizik, ale neznamená to, že se nemusíme postupně vypořádávat s riziky. To bychom také mohli argumentovat tak, že se nebudeme starat o bezpečnost v dopravě, protože nám stejně lidé uhoří. Vždycky se musíme postupně starat o to, jak eliminovat rizika.

Já jsem pečlivě poslouchal jak první, tak druhé čtení. Uvědomoval jsem si, že k první otázce, zda kouření je nebezpečné, nikdo nemá námitky. Prostě kouření je nebezpečné, je to dokázáno empiricky a hotovo. Na druhé otázce, zda reklama podporuje kouření, se také shodli celkem všichni, neboť argumentace těch, kteří argumentovali proti, byla spíše žertovná.

Myslím si, že tu je třetí a vážná věc. Není to otázka levého a pravého vidění světa, ale je to otázka postoje ke svobodě. Otázka, zda lze omezit svobodu a odůvodnit to ochranou zdraví, je skutečně vážná. Myslím, že kdyby stála obecně otázka zdraví proti svobodě, tak bude těžké říci, že zdraví stojí vždy před svobodou. Přece existovali mnozí lidé, kteří obětovali zdraví a obětovali dokonce život za svobodu, ale v našem případě běží o jinou relaci. Tady stojí na jedné straně svoboda reklamy, nebo řekněme šířeji svoboda podnikat, v tomto případě prodávat škodlivé výrobky, proti svobodě být zdráv, která je ohrožována touto reklamou. Je ohrožována tím, že informace reklamou podávané nejsou informace neutrální. Nejsou to informace věcné, nejsou podkladem pro svobodné rozhodnutí, ale jako každá reklama jsou obratně a záměrně upravené k získání konzumenta nezdravého zboží. Zamlžuje se riziko vzniku závislosti. Je to prostě reklama ku prospěchu "reklamujícího", ku prospěchu prodávajícího, s cílem dostat zákazníka do závislosti. Ten, kdo je vystaven takové reklamě, je v každém případě slabší stranou tohoto vztahu, a proto je třeba ho chránit. Je tím také porušeno pravidlo, že svoboda jednoho člověka končí tam, kde začíná svoboda druhého.

Proto tedy budu podporovat zákaz reklamy na tabákové výrobky. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Holáňovi. Nemám žádné další přihlášky do rozpravy. Pokud se nikdo nehlásí, obecnou rozpravu končím.

V obecné rozpravě padl jediný návrh, a to návrh na zamítnutí ve druhém čtení. Kolega Svoboda mi přinesl svoji přihlášku do podrobné rozpravy, takže předpokládám, že svůj návrh, který přednesl, bude přednášet v podrobné rozpravě. Je to jediný návrh k hlasování.

Počet lidí ve sněmovně se trochu změnil. Nejdříve bych vás všechny odhlásil a požádal vás o novou registraci. Jakmile se do sálu dostaví všichni, kteří mají zájem hlasovat po skončení obecné rozpravy ve druhém čtení, budeme hlasovat o návrhu zpravodaje na zamítnutí předlohy, tisku č. 8. Věřím, že už se všichni dostavili, a žádám vás o vaše vyjádření.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh na zamítnutí této předlohy. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 29 z přítomných 161 pro 62, proti 79. Návrh nebyl přijat.

 

Tím byla skončena obecná rozprava a zahajuji rozpravu podrobnou, do které se přihlásil nejdříve pan místopředseda Ivan Langer. Ne, stahuje svoji přihlášku. Do podrobné rozpravy je přihlášen pan poslanec Pavel Svoboda a pan zpravodaj.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP